Píšem síce po troch rokoch ale nevadí

. U nás v rodine sa to celkom ujalo, viacero príbuzných sa rado chytí na nečakanú debatu a spomínanie na dávne časy. Ale nie všetci. Sem tam sa nájde niekto, komu sa do toho moc nechce, berie to tak, že sa to stalo pred veľmi veľa rokmi a netreba to vyťahovať stále dookola. Moji starí rodičia celkom dobre spolupracujú v bádaní, nebaví ich to skôr vtedy, keď im začnem vysvetľovať, čo som našiel v matrike v roku 1800 alebo tak, lebo oni si to (pochopiteľne) nepamätajú. Čo sa týka obdobia okolo prvej svetovej vojny alebo skôr, tak aj v súčasnosti sa snažím navštevovať najstarších obyvateľov (85+) z mojej lokality, ktorí vedia ešte veľmi veľa porozprávať o tom, ako sa žilo v časoch prvej ČSR, poprípade v časoch vojny a podaktorí boli zamladi ako ja a taktiež sa sem tam niekoho opýtali, že ako bolo vtedy a vtedy. A aj vďaka nim viem dnes kopec do podrobností rozobratých rodinných zápletiek, prečo tamten šiel tam a kto s ním atď atď atď. Často vedia rozprávať aj o konci 19. storočia. Kde kedy stála aká chalúpka, kto v nej býval a kopec iných zaujímavostí. A výhodou je, že títo starí ľudia sa na moje návštevy tešia. Často mi aj povedali, akí sú šťastní, že aspoň niekoho to zaujíma, lebo že v rodine k nim nikto nepríde s tým, že babka/prababka, porozprávaj mi o svojich rodičoch/starých rodičoch, ako sa žilo v 20-tych rokoch a tak. Takže pátrať hoci aj do podrobna sa dá, len vždy treba hľadať ľudí. Nie je podstatné sa rozprávať o tom s niekým z rodiny, stačí, keď je to veľmi starý človek a býval v susedstve vašich predkov. Tým pádom bude v podstate vedieť o nich všetko