Gréckotolícke matriky

Staré matriky, digitalizácia, aké informácie nájdete v matrikách.
Igor
Dátum registrácie: 15 Aug 2014, 21:53
Predkovia z oblasti: Krulyak -okolie Sabinova, Szolyanyik- Dubrinič

Máte niekto skúsenosti s hľadaním v gréckokatolíckych matrikách?
V gréckokatolíckej matrike Szomy (Drienice), ktorá je od roku 1840 som zistil, že môj prapradedo (Ján Krulyak) pochádzal z Červenej Vody (Szebeni Majire), do roku 1953 súčasť Sabinova. Z narodenia pradeda Petra Krulyaka (nar. 25.8.1849) som zistil, že jeho otec sa narodil v roku 1811 (1812). Kde zistiť údaje o jeho narodení, keď neexistuje matrika z tohto obdobia a farnosť v Drienici existuje od roku 1726?! Skúšal som to aj rímsko katolíckej matrike v Sabinove, ale nič som nenašiel? Vraj sa niektoré gréckokatolícke matriky stratili?! Lebo napríklad z Ľutiny (Hanigoviec) existuje od rooku 1787. Existuje vraj aj schematizmus mukačevskej eparchie z roku 1788, či Prešovskej eparchie z roku 1822, kde je súpis gréckokatolíkov? Ako postupovať ďalej?!
Naposledy upravil/-a duros v 17 Aug 2014, 08:54, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Presunuté do správneho subfóra, pôvodne vo "Vitajte a čítajte".
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
ak nebol krst Vášho predka zapísaný v príslušnej r. kat. matrike, tak ho pravdepodobne nenájdete. Množstvo gréckokatolíckych matrík sa nezachovalo - časť zničila vojna a podľa Gréckokatolíckeho arcibiskupského archívu v Prešove zabrali časť gr. kat. matrík pravoslávni duchovní v 50. rokoch minulého storočia a dodnes sa dané matriky nenašli.
O žiadnom menovitom súpise gréckokatolíkov z roku 1822 neviem, skúste sa informovať priamo v Gréckokatolíckom biskupskom archíve (e-mail: archiv@greckokat.sk). Tamojší archivári sú veľmi ochotní.
Ak sa Vám podarí takýto súpis objaviť, určite nám sem na fórum dajte vedieť - údaje by určite zaujímali mnohých.
Prajem veľa šťastia pri bádaní.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Napísať odpoveď