Dostali sme sa ale aj k téme „neprístupné matriky online“. Aj pani z archívu aj obaja bádatelia, čo sme tam boli, sme im spomenuli klasický prípad matriky (konkrétne Stupava), keď kvôli indexom vypracovaným do roku 1949 sa nedostaneme k celému zvyšku mikrofilmu, kde sú práve tie najstaršie záznamy zo 17. storočia. Odpoveď bola, že toto je v štádiu riešenia, ale pokúsia sa tú dotyčnú časť mikrofilmu sprístupniť. Mormónom sme navrhli, aby si niekde na stránke zriadili nejaké miesto, kde sa budú môcť tieto žiadosti písať (a len tieto žiadosti). Sami priznali, že problém so zverejňovaním matrík majú v každej krajine.
Prešli sme aj k indexovaniu. Oni vedia, že indexy sú dosť nepresné a ja som sa ich pýtal, či je možná ich oprava. Odpovedali, že ich engine (na rozdiel od ancestry.com) to neumožňuje, ale že plánujú tam pridať takú možnosť, že používatelia budú môcť sami pridať správny tvar priezviska. Čiže záznam, ktorý je totálne zle prečítaný, ostane a my si tam budeme môcť dopísať správny tvar, ktorý je v matrike. Možno už od budúceho roka.
V indexe sa však dá vyhľadávať aj pomocou hviezdičiek (*) alebo otáznikov (?), ktoré zastupujú niektoré znaky alebo skupinu znakov (kto by nevedel). Niekedy motyka vystrelí a vyhľadávač vyhodí niečo nečakané.
Takisto bol záujem z ich strany aj o súpis obyvateľstva z roku 1869 (BA župa). Archív má z tohto sčítania len asi 50 obcí zo Žitného ostrova. Hádam teda neskôr pribudnú aj tie

A mimochodom, pripravuje sa tretie vydanie Súpisu cirkevných matrík zo 16. – 19. storočia. A v súvislosti s tým mi napadlo, že či by sa tu nevytvorilo nejaké vlákno, kde by ten, kto vie, mohol napísať, v čom sa druhé vydanie Cirkevných matrík na Slovensku (z roku 1991) mýli. Išlo by najmä o zlé uvedenie rokov, prípadne zle zaradené obce do farností a pod. Mne sa napr. podarilo objaviť, že Drahovce (okres PN) pred rokom 1787 spadali do farnosti Madunice (okres HC), ale v knihe sa o tom nedočítame. Vznikol by teda taký online dodatok k druhému vydaniu. Vraj sa archív snaží dostať aj k originálom matrík, ktoré neboli prevezené z fár za socializmu (dnes sú majetkom cirkvi) a postupne ich fotiť. Niečo už vraj aj majú nafotené. Tieto chcú tiež v ďalšom vydaní uviesť.
Opäť, nepýtajte sa, kedy kniha vyjde. To nevie nik