Pekný večer, chcela by som Vas poprosit vie mi niekto pomoct pri hladani narodenia predka a jeho rodičou? Ide o Pavla Meszarosa viem že sobaš mal 6.10.1788 s Rozalia Sanka https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,131663101
nasla som aj ich deti, ale akosi sa neviem dopatrať kedy sa narodil.
neviem či to je jeho umrtie : https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1162634690
Mészáros
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Mohlo by to byť jeho úmrtie. Predpokladajme, keďže to vychádza z matriky, že rodina v čase sobáša a aj Pavol Mesároš v čase smrti žili v tej istej obci (farnosti). Pavol v čase úmrtia (1834) bol už vdovcom. Čiže skúste v tejto matrike kdesi pred rokom 1834 nájsť zápis o úmrtí jeho manželky Rozálie. Ak to tam nájdete, potvrdí nám to, že Pavol z roku 1834 je totožný s Pavlom z roku 1788. Ergo, že Pavol sa mohol narodiť v roku 1759 alebo 1760.
-
- Člen
- Dátum registrácie: 27 Okt 2012, 15:32
- Predkovia z oblasti: Študenc- Smolenice, Baďura- Buková-Rohožník, Mészáros-Horný Bar,Marcell,Miščí-Poprad-Zubák
Takže úmrtie manželky som našla, ale neviem či spravne.
Posielam link https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :597420508
A ako sa dopatram k jeho rodičom?
Ďakujem Ľubica
Posielam link https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :597420508
A ako sa dopatram k jeho rodičom?
Ďakujem Ľubica
Áno, našli ste správne. V zápise z 29. augusta 1828 je zrejmé, že vo veku 57 rokov zomrela Rozália, manželka Pavla Mesároša. Dokonca to potvrdzuje aj jej dievčenské priezvisko Sanka.
Tu je jej narodenie (30.12.1772): //familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-159391-436327-36?cc=1554443&wc=9P3N-824:107654301,107653802,131601401,131601402
Narýchlo som prelistoval matriku Horného Baru od s. 329 po s. 362 (za roky 1754 - 1767). Sú tam zápisy o krste detí Mesárošovcov, čiže toto priezvisko sa tam nachádzalo. No narodenie Pavla Mesároša som nenašiel. Môže byť, že som nehľadal pozorne. Ale tiež môže byť pravdou, že sa vo farnosti Horný Bar nenarodil.
A ešte jedna zaujímavosť. Možno ste o nej vedeli. Pri sobáši roku 1788 má Pavol pri mene poznámku, že sa sobášil ako vdovec. Čiže niekedy predtým zomrela jeho manželka. Bolo to konkrétne 22.10.1787, kedy jeho manželka Rozália zomrela vo veku 22 rokov.
Tu je zápis: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,131641601
Skúste nájsť dátum prvého sobáša a zápis o tom. možno nás to posunie ďalej.
Tu je jej narodenie (30.12.1772): //familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-159391-436327-36?cc=1554443&wc=9P3N-824:107654301,107653802,131601401,131601402
Narýchlo som prelistoval matriku Horného Baru od s. 329 po s. 362 (za roky 1754 - 1767). Sú tam zápisy o krste detí Mesárošovcov, čiže toto priezvisko sa tam nachádzalo. No narodenie Pavla Mesároša som nenašiel. Môže byť, že som nehľadal pozorne. Ale tiež môže byť pravdou, že sa vo farnosti Horný Bar nenarodil.
A ešte jedna zaujímavosť. Možno ste o nej vedeli. Pri sobáši roku 1788 má Pavol pri mene poznámku, že sa sobášil ako vdovec. Čiže niekedy predtým zomrela jeho manželka. Bolo to konkrétne 22.10.1787, kedy jeho manželka Rozália zomrela vo veku 22 rokov.
Tu je zápis: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,131641601
Skúste nájsť dátum prvého sobáša a zápis o tom. možno nás to posunie ďalej.
-
- Člen
- Predkovia z oblasti: Študenc- Smolenice, Baďura- Buková-Rohožník, Mészáros-Horný Bar,Marcell,Miščí-Poprad-Zubák
Neviem sa pohnut dalej snad 10 x som prešla sobašnu matriku a nič.
jedine čo som našla je narodenie Rosalie 31.12.1764, tak dufam že je to spravne, lebo prve dieta sa jej narodilo ked mala 15 rokou Martin * 1779
Pavol * 1783
Ignac * 1784 a Rozalia * 1787 a zomrela pred matkou.
jedine čo som našla je narodenie Rosalie 31.12.1764, tak dufam že je to spravne, lebo prve dieta sa jej narodilo ked mala 15 rokou Martin * 1779
Pavol * 1783
-
- Člen
lubica10 napísal:Neviem sa pohnut dalej snad 10 x som prešla sobašnu matriku a nič.
jedine čo som našla je narodenie Rosalie 31.12.1764, tak dufam že je to spravne, lebo prve dieta sa jej narodilo ked mala 15 rokov Martin * 1779
Pavol * 1783
Ten dátum by mohol byť správny, veď v zápise o úmrtí Rozálie v roku 1787 je uvedený vek 22 rokov, čo by zodpovedalo narodeniu v roku 1764/1765. Myslím, že ste našli správne.
Vek jej manžela Pavla Mesároša predpokladám rovnaký alebo vyšší. Zo zápisu z roku 1834 pri jeho úmrtí vyplýva, že mal 74 rokov. Otázne je, či už mal 74 rokov alebo žil 74. rok, čiže fakticky mal 73 rokov. Z toho by vyšiel (ak je uvedený vek samozrejme správny) rok narodenia 1759/1760. Prešiel som matriku krstených farnosti Horný Bar za roky 1754 - 1767, no meno Pavla Mesároša som nenašiel. Skúste pohľadať aj vy...
Vek jej manžela Pavla Mesároša predpokladám rovnaký alebo vyšší. Zo zápisu z roku 1834 pri jeho úmrtí vyplýva, že mal 74 rokov. Otázne je, či už mal 74 rokov alebo žil 74. rok, čiže fakticky mal 73 rokov. Z toho by vyšiel (ak je uvedený vek samozrejme správny) rok narodenia 1759/1760. Prešiel som matriku krstených farnosti Horný Bar za roky 1754 - 1767, no meno Pavla Mesároša som nenašiel. Skúste pohľadať aj vy...
No, to byť môže aj nemusí. Skúste nájsť deti Pavla Mesároša z prvého aj druhého manželstva. Vypíšte si krstných rodičov. Možno jedným z krstných rodičov bude niekto z otcovej strany, brat, sestra alebo niekto príbuzný. A cez neho možno identifikujeme Pavla.
Ak chcete nájsť narodenie Pavla Mészárosa a jeho rodičov, tak Vám odporúčam hľadať aj priezvisko "Miszáros".lubica10 napísal:Neviem sa pohnut dalej..
Evidentne v takomto tvare ho má zapísané už pri prvom sobáši, pri deťoch z prvého manželstva, pri úmrtí prvej manželky Rozálie, ba dokonca aj pri druhom sobáši.
Prvá zmena a asi chyba zapisovateľa priezviska "Miszáros na Mészáros" sa vyskytuje až pri deťoch z druhého manželstva, pri úmrtí jeho druhej manželky Rozálie a pri jeho úmrtí.
Minimálne pri krstoch detí z prvého manželstva sa nevyskytuje priezvisko krstných rodičov Miszáros. Môže to naznačovať aj to, že nemusel pochádzať z Horného Baru.
Podľa môjho názoru sa jedná o dve rozdielne priezviská. Stačí si pozrieť indexy s priezviskom "Miszáros" na FS, kde všade má svoje zastúpenie.