Mészáros

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

milestone napísal:....

Podľa môjho názoru sa jedná o dve rozdielne priezviská. Stačí si pozrieť indexy s priezviskom "Miszáros" na FS, kde všade má svoje zastúpenie.
Prepacte, ale nesuhlasim. Dlhe e sa v madarcine cita ako i, takze ak uplatnime zasadu "pis ako pocujes", ktora, ako vieme, dost dlho ovplyvnovala matricne zapisy, tak je to jedno a to iste priezvisko. Podotykam, ze s tym mam osobne skusenosti v pripade priezviska Varényi - tam mi na tie varianty nestacia prsty jednej ruky.
lubica10
Člen
Člen
Dátum registrácie: 27 Okt 2012, 15:32
Predkovia z oblasti: Študenc- Smolenice, Baďura- Buková-Rohožník, Mészáros-Horný Bar,Marcell,Miščí-Poprad-Zubák

Deti Pavla a Rozalie Nagy maju priezvisko Miszaros alebo Miczaros,
1,Martin *1779 krstný rod.Michal Blaškovič Anna Koller
2,Pavol * 1783 detto
3,Ignac * 1784 kr: Michal Blaškovič Anna Longin
4,Rozalia *1787 kr:Stefan Blaskovic Katarina Mitner

Deti s druhou manželkou Rozaliou Sanka priezvisko:iba druhorodený mal Misharos inak Mészáros
Prveho syna som nasla že sa im nar. 9. rokov po sobasi https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,131611101, neviem to prečitat.
Pavol* 1797, Vavrinec *1799, Ján *1802, Pavol *1805 kr: Michal Bekö Sofia Salem
Peter*1808, Rozalia *1811 kr: Ján asi Fesere Sofia Salem.
Sobas Pavla a Rozalie Nagy-bezvýsledne :cry:
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Pani Ľubica, odpoveď sa pokúsime nájsť inak.
Keďže sme nenašli narodenie či prvý sobáš Pavla Mesároša (Miszáros) v matrike Horný Bar, prelistoval som si matriku tejto farnosti trochu dozadu. Farnosť Horný Bar (Föll-Báár, Felbár) tvorili aj obce Bodíky (Nagy Bodak) a Šulíky (Süülly, Sülly). Obe tieto sa v roku 1960 s obcou Horný Bar aj zlúčili.
V matrike sobášiacich farnosti Horný Bar som v roku 1776 našiel takýto zápis (úplne posledný zápis vpravo dolu):
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,131656201
Pre nás je podstatné, že ženíchom bol N(obilis) Stephanus Miszaros. Aj nami hľadaný Pavol Miszaros bol nobilis, čiže šľachtic (zeman). Misárošovcov alebo Mesárošovcov v tejto farnosti v tomto období až tak veľa zasa nebolo, čiže môžeme takmer s určitosťou povedať, že Štefan bol príbuzný (brat?) Pavla. Ale dôležitá informácia nás čaká za menom Štefana Miszárosa - Kis Bodak. Odtiaľ Štefan pochádzal. To bude zrejme kľúč k nášmu hľadaniu.
Obec Kisbodak leží v dnešnom Maďarsku a od párovej obce Nagybodak, dnešné Bodíky (od 1960 súčasť Horného Baru) ju delí koryto Dunaja a ním vedúca štátna hranica. Ale v minulosti tomu tak nebolo. Styky oboch obcí boli čulé. Pozrite si toto:
http://www.fns.uniba.sk/fileadmin/user_ ... ierova.pdf
U detí Pavla Mesároša (Misároša) a manželky Rozálie rod. Nagy, napr. pri narodení syna Martina, je ako miesto narodenia resp. bydliska rodičov v čase narodenia dieťaťa Bodak, čo sú spomínané Bodíky (Nagy Bodak). To potvrdzuje našu doterajšiu hypotézu.
No keďže matriky z územia dnešného Maďarska sa mi na FS listovať nedajú, odkázaní sme na indexy. V nich som našiel, že istý Pavol Meszáros sa narodil (bol krstený) 1.1.1758 v obci Pusztasomorja (dnes časť Jánossomorja), čo nie je ďaleko od obce Kisbodak.
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/X2HF-LLV
Podľa matriky úmrtí farnosti Horný Bar z roku 1834, kde je zápis o smrti nob. Pavla Mesároša je údaj o jeho veku 74 rokov. Z toho nám vychádza, že narodiť sa mohol niekedy v rokoch +/- 1759 alebo 1760...
Mohlo to byť takto, no môžem sa aj mýliť ;)
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

duros napísal:... Dlhe e sa v madarcine cita ako i, takze ak uplatnime zasadu "pis ako pocujes", ktora, ako vieme, dost dlho ovplyvnovala matricne zapisy, tak je to jedno a to iste priezvisko...
duros, ďakujem Vám za vysvetlenie a pochopila som, že išlo len o grafické hláskové varianty priezviska a moju neznalosť výslovnosti.
Zároveň nechápem, akú zásadu používali pre toto priezvisko v tvare Miszáros maďarskí farári ešte v r. 1895 (viď. FS indexy, Maďarsko), keď "Prvé akademické pravidlá maďarského pravopisu vyšli roku 1832", (zdroj:wikipedia.org). :o

lubica10,
je vysoká pravdepodobnosť, že sa tu jedná o Vami hľadaný sobáš zo dňa 14. febr. 1778, posledný zápis vpravo:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,131172101
lubica10
Člen
Člen
Predkovia z oblasti: Študenc- Smolenice, Baďura- Buková-Rohožník, Mészáros-Horný Bar,Marcell,Miščí-Poprad-Zubák

Ďakujem za vyhladanie sobáša, ale dalši oriešok budú rodičia Pavla.
Tak idem sa do toho pustit- pokracovať v hladani.
laco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 20:01
Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa

milestone napísal:
duros napísal:Zároveň nechápem, akú zásadu používali pre toto priezvisko v tvare Miszáros maďarskí farári ešte v r. 1895
Skôr ide o to, ako prepísali indexujúci zápis z matriky a pomýliť si "e" a "i" je dosť jednoduché (zvlášť, keď tam je dĺžeň). Len pre porovnanie skúste si tipnúť čo sa skrýva za menom "Groserchtoer" (https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/XZHB-HMR).

Laco
lubica10
Člen
Člen

Dnes zase nič, ale našla som Pavla nar. 4.2.1759 Kostolne Kračany, neviem od čoho sa mam vlastne odrazit aby som nasla rodič. Pavla.
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Ako ďalej? Napísal som Vám už pred časom možnú cestu hľadania. Nehľadajte príliš ďaleko od farnosti Horný Bar. Uvedomme si, že v minulosti, aj v polovici 18. storočia, kde sa teraz v hľadaní nachádzate, sa ľudia tak často nesťahovali, ak vlastne vôbec. V období poddanstva a vlastne ešte aj nevoľníctva to jednoduché nebolo. Navyše, Misárošovci / Mesárošovci boli Nobilis, čiže zrejme zemania, ktorí mali priamo vo svojom sídle nejaký dom (kúriu?), gazdovstvo a rôzne veľké pozemkové vlastníctvo a možno aj nejaké to služobníctvo. Toto sa nedá iba tak jednoducho zbaliť a odsťahovať sa kamsi ďaleko. Naučme sa uvažovať v súvislostiach. Aj v genealógii... ;)
lubica10
Člen
Člen

Prezrela som uz všetko možne , krs. rodič. deti žiadna stopa po priezvisku Meszaros, dufala som že tam najde niekoho z rodiny ,ale nič.
Našla som :Pavla nar. 13.9.1760 Baka ?
:Pavol nar. 3.1.1760 Holice ?
1.1.1759 Holice ?
a posledneho ktorý sa narodil 4.2.1759 Kostolné Kračany, a teraz ktoreho si mam vybrat a ako pokračovat????
Poradi niekto, už som zufaláááááá.
Ďakujem ;)
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Dozili sa vsetci dospelosti? Ktory z nich mal brata Ondreja? Nemusel to byt sice brat, ktory mu bol svedkom pri sobasi, ale skusme aj takto.
Napísať odpoveď