Samuel Jesenský - svadba
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
-
- Člen
- Dátum registrácie: 28 Dec 2013, 23:31
- Predkovia z oblasti: Kamenec p. Vtáčnikom, Zemianske Kostoľany, Veľké Uherce, Horná Ves, Dolné Naštice, Vysočany, Valaská Dubová, Rybany, Nedašovce, Ostratice
Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať ohľadom absencie údaja o svadbe....Samuel Jesenský a Mária sedliačik spolu mali dcéru Máriu (21. nov. 1854 - v matrike pre celú oblasť v Ivančinej), ku ktorej sa viem bezpečne dostať....viem sa dostať aj k pravdepodobnému narodeniu Samuela Jesenského (18.jan.1829 - sedí mi to len podľa rokov do narodenia prvorodzenej dcéry).....chcel som si to však overiť podľa rokov v sobášnych poznámkach, avšak nikde nemôžem nájsť dátum ich sobáša....Samelovi a Márií sa narodila dcéra vo Veľkom Čepčíne, údajné Samuelove narodenie je tiež v Čepčíne (adresa rodičov), jeho žena pochádzala z Čepčína ale svadbu som v žiadnom matričnom zázname nenašiel.....obaja boli evanielici a preto som vylúčil rímskokatolícke matriky....Samuel bol šľachtic s predikátom de Kis Jeszen a zobral si neurodzené dievča, avšak v rodnom liste ich dcéry je Samuel znova spomínaný ako urodzený pán, čiže vydedenie som vylúčil.....stalo sa niečo podobné niekomu alebo by mi vedel niekto poradiť ako sa "odpichnúť"?...
Prvé, čo mi napadlo, máte k dispozícii nejaký link na údaj o narodení dcéry? Ja ako prvé by som si pozrel, či dieťa bolo legitímne, ergo, či sa narodilo manželom. Z toho vieme dedukovať, či v roku 1854 Samuel Jesenský už bol ženatý a ak áno, tak sobáš sa uskutočnil najneskôr začiatkom roku 1854...igrijan napísal:...Samuel Jesenský a Mária sedliačik spolu mali dcéru Máriu (21. nov. 1854 - v matrike pre celú oblasť v Ivančinej), ku ktorej sa viem bezpečne dostať...
Nad touto svadbou sa musím pousmiať, lebo pred dlhšou dobou bol na tomto fóre niekto,
kto tvrdil že Jesenskí de Kiss Jeszen vôbec neboli urodzení, len Jesenskí de Nagy Jeszen.
Ja som vtedy poukázal na fakt, že predtým než sa v 19-tom storočí rozhnevali, brali sa často medzi sebou.
A Jan v tomto vlákne definitívne dokázal, že aj Jesenskí de Kiss Jeszen boli urodzení.
PS Manželky preberali urodzený stav svojho manžela,
takže ak sa neurodzená vydala za urodzeného, stala sa urodzenou a naopak,
ak sa urodzená vydala za neurodzeného, stala sa neurodzenou.
kto tvrdil že Jesenskí de Kiss Jeszen vôbec neboli urodzení, len Jesenskí de Nagy Jeszen.
Ja som vtedy poukázal na fakt, že predtým než sa v 19-tom storočí rozhnevali, brali sa často medzi sebou.
A Jan v tomto vlákne definitívne dokázal, že aj Jesenskí de Kiss Jeszen boli urodzení.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Preco klamete? Ako to citam, tak to citam, nikto netvrdil, ze Jesenski de Kiss Jeszen neboli urodzeni. Racte si to znova precitat a dotycnemu by ste sa hadam aj ospravedlnit mohli: viewtopic.php?f=9&t=5111Mojmír napísal:Nad touto svadbou sa musím pousmiať, lebo pred dlhšou dobou bol na tomto fóre niekto,
-
- Člen
- Predkovia z oblasti: Kamenec p. Vtáčnikom, Zemianske Kostoľany, Veľké Uherce, Horná Ves, Dolné Naštice, Vysočany, Valaská Dubová, Rybany, Nedašovce, Ostratice
Waw :O..ďakujem pekne..
veľmi mi to pomohlo...stále sa moc neviem pohybovať na Familysearch v tých indexoch, číslach filmov a podobne takže to vždy hľadám len manuálne po listoch...(môžte mi dať nejaký grif ako ste ten sobáš tak rýchlo našli
....ten spomenutý príspevok som písal pred časom ja...ešte na starú stránku, ibaže som vtedy prišiel o registračný mail a aj možnosť zmeniť heslo, takže ten nick je pre mňa neprístupný...môžte ho kľudne vymazať.....a spätne ďakujem za ochotu a pomoc...
A ešte k tomu "kríženiu"....mne šlo práve o to dokázať, z ktorého rodu Samuel pochádza.....v rodine panuje legenda, že doktor Jesénius je príbuzný(pochádza práve z rodu de Nagy Jeszen), preto má lákala predstava že Samuel pochádza z vetvy Horno(veľko)jesenských.... týmto pádom ste mi ju ale pomohli vyvrátiť....možno sa mi podarí ešte nájsť v minulosti sobáš a skríženie týchto rodov...poprípade iného predka pochádzajúceho z rodu Hornojesenských....

A ešte k tomu "kríženiu"....mne šlo práve o to dokázať, z ktorého rodu Samuel pochádza.....v rodine panuje legenda, že doktor Jesénius je príbuzný(pochádza práve z rodu de Nagy Jeszen), preto má lákala predstava že Samuel pochádza z vetvy Horno(veľko)jesenských.... týmto pádom ste mi ju ale pomohli vyvrátiť....možno sa mi podarí ešte nájsť v minulosti sobáš a skríženie týchto rodov...poprípade iného predka pochádzajúceho z rodu Hornojesenských....
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 20:01
- Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa
Podľa Szluhu boli len tri sobáše medzi Dolno- a Hornojesenskými. Dva v 19. storočí a jeden na prelome 16. a 17. storočia. To však znamená len toľko, že sa tieto dva rody málo sobášili medzi sebou. Tu spomínaný Samuela, ani jeho otec Adam napríklad v Szluhovi vôbec nie sú.igrijan napísal:A ešte k tomu "kríženiu"....mne šlo práve o to dokázať, z ktorého rodu Samuel pochádza.....v rodine panuje legenda, že doktor Jesénius je príbuzný(pochádza práve z rodu de Nagy Jeszen), preto má lákala predstava že Samuel pochádza z vetvy Horno(veľko)jesenských.... týmto pádom ste mi ju ale pomohli vyvrátiť....možno sa mi podarí ešte nájsť v minulosti sobáš a skríženie týchto rodov...poprípade iného predka pochádzajúceho z rodu Hornojesenských....
Laco
-
- Člen
viete mi dať citáciu alebo odkaz na knihu kde sa o tom píše?...poprípade je tu niekto kto sa venoval (aspoň okrajovo) histórií rodu De Kis Jeszen z Dolného Jasena?...pretože zas som v koncoch...Samuela som síce potvrdil a otvorili sa mi možnosti nájsť presnejšie info o jeho rodičoch, Adamovi Jesenskom a Anne Vladár a ďalej o Adamových rodičoch, Pavlovi Jesenskom a Zuzane Kevickej.....pri dátume svadby (5.okt.1824) bolo uvedené že Adam mal 22 rokov...avšak v žiadnej matrike v regione (v rozmedzí 1801 - 1804) zasa nebol....pozeral som pre istotu aj matriku v Hornom Jasene kde tak isto nebol....
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 20:01
- Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa
Mal som na mysli toto http://www.arcanum.hu/kiadvanyaink/csalad/?id=FNCS čo je elektronické vydanie dvoch kníh, ktoré zahŕňajú župy Oravskú, Trenčiansku, Zvolenskú (1. diel) a Šarišskú a Turčiansku (2. diel).
V turčianskej župe má rodokmene oboch rodovJeszenských. Vzhľad k tomu že pri bádaní o rode Justh bolo zrejmé, že napríklad nepracoval s matrikami z Necpál, tak predpokladám, že tak ako u Justhovco, tak aj u Jesenských bude veľa chýb, nepresností a chýbajúcich údajov.
Laco
V turčianskej župe má rodokmene oboch rodovJeszenských. Vzhľad k tomu že pri bádaní o rode Justh bolo zrejmé, že napríklad nepracoval s matrikami z Necpál, tak predpokladám, že tak ako u Justhovco, tak aj u Jesenských bude veľa chýb, nepresností a chýbajúcich údajov.
Laco