Horay

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
alex
Dátum registrácie: 08 Jan 2015, 12:55
Predkovia z oblasti: Horay

Zdravím, tak ja som potomok rodu Horay (starký bol Augustín Horay - Košice, prastarký František Horay - Gelnica.. (prastarký mal pravdepodobne 4 súrodencov) a praprastarký (ak som to dobre vypátrala) Ján Horay zo Starej Ľubovne.. Cez stránku searchfamily som sa dostala až k menu Joanis (asi Ján) Horay narodený 1718 zo Starej Ľubovne a uplne poslednú s týmto priezviskom som našla Rosinu Horay narodenú 1704, pričom jej otec Joanem (asi Ján) a matka Mária už boli z Maďarska a tam sa stopa stráca.. Asi došlo k zmene priezviska na Horey.. ale to už nevypátram.. Našla som ešte zmienku o Jánoš Horaj z Košíc z 1668 a Thomas Horray, Anglicko z 1614.. Keby sa tu našiel nejakí môj vzdialený príbuzný na základe týchto indícií nech sa mi ozve na horayova@centrum.sk, bude sranda a keby sa tu nešiel niekto, komu by sa chcelo zistiť, či som sa dopátrala k správnym koreňom po rok 1718, tak by som bola tiež povďačná, keby mi napísal.. Na stopercent viem len to, že otec je Richard Horay, starký Augustín Horay, prastarký František Horay, ale zaujímala by ma úúúplná historia rodu, no našla som info, že sa za zisťovanie platí 700 eur, čo je dosť priveľa.. Alebo neviete poradiť nejakú stránku, kde mi rovno vyhodí po zadaní mien aj strom? na tej stránke searchfamily mi chýba väčšia poprepájanosť medzi menami, aby nedošlo k chybe.. Ďakujem Alex
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Dobry den, prepacte, ak budem trochu sarkasticky. Naozaj si myslite, ze ak ma nejaka sluzba hodnotu priblizne 700 EUR, ze by sa na internete, teda z pohodlia obyvacky, dalo natukat par mien a hned by Vam niekto/nieco vyhodilo rodostrom?
A znovu k tej idei najdenia rodostromu na nete, ci prepajania mien na nete - ano, mormoni robia vsetko pre to, aby sme sa lahsie dostali ku svojim predkom, ale naozaj este nie sme v takej dobe, aby vsetky databazy, vsetky matricne udaje boli poprepajane, pretvorene do jedneho velkeho stromu (aj ked sa niektore stranky o taketo "zazraky" snazia- vzdy vsak ide stale len o tvorbu takych jednotlivcov, akymi sme aj my tu). Pred par rokmi slovensky internet o genealogii obsahoval informacie limitne sa bliziace k nule a vsetci sme museli chodit do archivov a citat matriky na citackach z mikrofilmov, platit za kazdy zvazok matrik 1,5 eura, atd... Dnes uz nas internet tak rozmaznal, ze na nom hladame aj kedy pojdeme...oneeee...
Tak pekne ste zacali svoj prispevok a uplne ste ho zabili tym zaverom...
V skratke konkretne: nieco ste si nasli, ale nemate vobec ziadnu istotu, ze su to Vasi predkovia, pretoze na 100% mate len troch troch predkov. To ostatne moze byt a nemusi byt vo Vasom rodokmeni. Tu Vam nepomoze nic ine, len naozaj seriozne badanie. SKusajte to sama, pytajte sa na nasom fore, citajte clanky na nasej stranke geni.sk, pripadne na inych strankach, iste sa k niecomu dopracujete. Ale nechcite vysledok behom par kliknuti, ci jedneho mesiaca. My vsetci sa svojim predkom venujeme roky!
alex

Ja som v tomto úúúúplný nováčik a práveže som si myslela, že doba tak pokročila, že je možné rýchlejšie nájsť rodokmeň.. Zdalo sa mi, že to vyhladávanie robím veľmi zložito a možno sa to dá aj jednoduchšie, ale asi som sa podcenila.. V poriadku, budem hľadať ďalej.. Zaoberám sa tým len dva dni, neviem ako to beží a hned som natrafila na stránku searchfamily.. Ale aby ste ma pochopili, prečo som napísala podľa Vás taký hlúpy koment.. ja mám dosť neobvyklé priezvisko a všetky stopy vedú len do mesta Stará Ľubovňa.. Tým poprepájaním údajov som mala na mysli to, že keby familysearch portál fungoval tak, že v aspoň v rámci mesta je prepojený rodokmeň, tak by to bolo jednoduchšie.. Myslela som si, že v online databázach je to poprepájané aspoň v rámci mesta, len ja to neviem na tom portály nájsť, to je všetko.. Ale keď vravíte, že to vonkoncom nie je také jednoduché v poriadku. Pekný deň.
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

alex napísal:práveže som si myslela, že doba tak pokročila, že je možné rýchlejšie nájsť rodokmeň..
Praveze pokrocila. Pokial je matrika dostupna na FS, nemusite ist ani do archivu.
alex napísal:...Zaoberám sa tým len dva dni...
Pockajte na dobu, ked sa tym budete zaoberat dva roky a nad Vasimi sucasnymi myslienkami sa iba pousmejete.

Hodne zdaru.
alex

;)
alex

najhoršie je, že údaje vo FS sú aj mylné. našla som tam chyby.. zle napísané priezviská napríklad. a tiež človek nevypátra rod, ak sa menilo priezvisko z Horay na možno Horey alebo Horaj, je to hladanie ihly v kope sena.. Takže mňa zatiaľ zaujíma rodokmen do roku 1700, keď sa ešte dá vyhladávať priezvisko Horay.. Pred tým rokom asi bolo priezvisko iné a to už sa nedopááátram. Ale keď raz budem na dôchodku a mať kopec času, tak sa do toho pustím :-)
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

alex napísal:najhoršie je, že údaje vo FS sú aj mylné. našla som tam chyby.. zle napísané priezviská napríklad....
To, co ste nasli, su oindexovane zaznamy. Indexy robia dobrovolnici, nemajuc sajnu o miestnych realiach a teda ani priezviskach. Pri skrabopise v dobovych dokumentoch sa ani niet co cudovat, ze narobia chyby. Navyse platila zasada "pis ako pocujes", takze jedno priezvisko mozete najst vo viacerych tvaroch.
alex napísal:... a tiež človek nevypátra rod, ak sa menilo priezvisko z Horay na možno Horey alebo Horaj, je to hladanie ihly v kope sena.. Takže mňa zatiaľ zaujíma rodokmen do roku 1700, keď sa ešte dá vyhladávať priezvisko Horay.. Pred tým rokom asi bolo priezvisko iné a to už sa nedopááátram. Ale keď raz budem na dôchodku a mať kopec času, tak sa do toho pustím :-)
To ste na omyle. V duchu vyssie napisaneho, som presvedceny, ze aj medzi rokmi 1700 az 1900 najdete to priezvisko zapisane inak. A dolezite - nezacat hladat podla indexov!!!
Kedze zacinate, chodte na nasu webstranku, kde je naozaj nepreberne mnozstvo clankov, ktore Vam urcite pomozu. Pre zaciatok tento stopercentne: http://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
alex

Ďakujem, aj som si myslela, že to prepisovali dobrovolníci.. Inak ja som nahliadla osobitne aj do každého matričného záznamu čo preskenovali na FS a tam som odkontrolovala meno priezvisko.. Pri mene Horay som chybu nenašla a vyskytoval sa aj v roku 1703, ale skôr pri manželkách (Kraygerovú prepísali na Krugerovú a Krayberovú a potom je tam vedená pod troma riadkami a ťahšie je pátrať dalej).. Ale ďakujem za link pozriem si tú stránku..
Napísať odpoveď