Dobrý den,
neviem si rady pri hľadaní mojej prastarej mamy. Volala sa Anna Hajduková, narodená mala byť 8. 10. 1910 v Lastovciach, okres Trebišov a zomrieť mala roku 1937 alebo 1938 v Čerhove, tiež okres Trebišov. A tu začína problém. Matrika Michaľany, kam Lastovce spadajú, žiaden záznam o jej narodení nemá. Skúsil som aj v Čerhove, ani tam nič nie je. Jej úmrtie v Čerhove taktiež neevidujú. Skúsil som zase Michaľany, ani tam jej úmrtie nie je. Určite viem, že syn, môj starý otec, sa jej narodil 23.4.1934 v Čerhove. Ten záznam našli, zistil som že bola gréckokatolíckeho vyznania. Gr. kat. fara v Lastovciach mi tiež nepomohla, krstná matrika u nich začína rokom 1916. Tá pred týmto rokom by snád vraj mohla byť už niekde v archíve, ale netušia v ktorom. Má prosím niekto nejaký typ, čo skúsiť ako další krok?
Anna Hajduková, rok 1910
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Je v SA Kosice, Lastovce, GK:
rodna: 1852-1915
sobasna: 1852-1933
zomreli: 1852-1923
rodna: 1852-1915
sobasna: 1852-1933
zomreli: 1852-1923
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Je ovsem zaujimave, ze GK matrika Lastoviec je oindexovana, teda minimalne som tam nasiel aj roky 1913, snimky vsak nie su pristupne. Ale o takejto osobe ani chyru, ani slychu v Lastovciach...
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Zdravím,
zatelefonujte na štátnu matriku, pod ktorú spadali Lastovce. V zázname o narodení jej syna z r. 1934 musí byť uvedené, odkiaľ pochádzala.
zatelefonujte na štátnu matriku, pod ktorú spadali Lastovce. V zázname o narodení jej syna z r. 1934 musí byť uvedené, odkiaľ pochádzala.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
- Iniciatívny člen
- Dátum registrácie: 13 Nov 2014, 13:53
Vdaka za tip, asi zostáva skúsiť len ten ŠA v Košiciach. To je presne ono duros, dedov sobášny list jasne hovorí, že sa mala narodiť v Lastovciach, ale tam sa nikto v daný den nenarodil. Preto neviem, či by som pochodil aj v ŠA Košice. Ešte jedna vec je, že Hajdukovci sa dosť vyskytujú v Laškovciach, okr. Michalovce. Ešte sa snád mohla stať niekde chyba, a v skutočnosti mohla byť odtiaľ. Fakt netuším ako to je.
Patrik, to už som skúšal, čo mi o nej zo zápisu o narodení jej syna povedali, bolo toto: Anna Hajduková, g. k., bydliskom Čerhov, nádenníčka, 23-ročná. Miesto pôvodu asi nebolo uvedené.
Patrik, to už som skúšal, čo mi o nej zo zápisu o narodení jej syna povedali, bolo toto: Anna Hajduková, g. k., bydliskom Čerhov, nádenníčka, 23-ročná. Miesto pôvodu asi nebolo uvedené.
-
- Iniciatívny člen
Tak matriky prezerala matrikárka, kedže všetky boli ešte na obecných úradoch v tých dedinách. V Michaľanoch prezrela aj okolité roky jej narodenia, a čo sa týka úmrtia v roku 1937/1938, tak to prezrela v rozpätí 1934-1943 a nič nenašla. V Čerhove to isté, tam úmrtie dokonca prezrela v rozpätí rokov 1919 až 1949, bez výsledku. Nechápem, ako sa človek v 20. storočí len tak môže vypariť. A to sobášny list starého otca hovorí jasnou rečou (a ten matrika v Gemerskom Jablonci vystavovala v roku 1958, tak vtedy už hádam tie informácie zapisovali presne), že jeho mama sa narodila 8.10.1910 v Lastovciach.
-
- Iniciatívny člen
To neviem, sám odtiaľ nepochádzam a ani som tam nikdy nebol.
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Chcem sa na čosi spýtať. Údaje o matke Vášho starého otca ste žiadali na štátnej, alebo cirkevnej matrike? Údaj o mieste pôvodu (rodisku) matky sa totiž zvykli zapísať zväčša len do štátnej matriky. Ak ste to skúšali na štátnej matrike, skúste tam zavolať ešte raz a pýtať sa konkrétne na to, či je uvedené miesto pôvodu.
Ak to nepomôže, pokúste sa nájsť záznam o jej sobáši, okrem miesta pôvodu tam budú uvedení aj jej rodičia.
Prajem veľa šťastia pri pátraní!
Ak to nepomôže, pokúste sa nájsť záznam o jej sobáši, okrem miesta pôvodu tam budú uvedení aj jej rodičia.
Prajem veľa šťastia pri pátraní!
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský