Místo narození sčítání Stropkov 1869

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Tu Vás sklamem. Všetky odpisy, ktoré sa dochovali boli v rámci prešovského kraja odoslané priamo do ŠA v Prešove, teda ak by sa nejaké druhopisy zo Stropkova zachovali, museli by byť zdigitalizované bez ohľadu na konfesiu.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
kostej
Člen
Člen
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 10:58
Predkovia z oblasti: Východné Slovensko

Jak se zdá, tak ze Stropkova se z daného období opravdu nezachovaly ani matriky ani odpisy.

Při procházení matrik se mi povedlo najít narození Marie Sztachové z ledna 1842 ve Svidníku, což je cca 2km od Ladomirové. Kmotr se jmenoval Demczo, tak tam je možný původ toho jejího příjmení, co má zapsané v matrice. Těch věcí co se neshodují s tou mojí Marií je ale poměrně dost (r. nar. 1842 místo 1841, Svidník místo Ladomirové, Demczo místo Demko). U toho zápisu o narození je ještě poznámka, jestli dobře čtu tak se jedná o vydání duplikátu rodného listu 25. června 1868, ta mi ale asi taky nepomůže.

Obrázok
odkaz: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443

Zkusím tedy získat zápis o úmrtí Marie Demkové/Sztachové - jestli se nepletu, tak matriky z 1895-1906 jsou v státním archivu ve Svidniku, novější přímo ve Stropkově?
patricius95
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
je dosť pravdepodobné, že ide o Vami hľadanú Máriu. Vek uvádzaný pri osobách v súpise z r. 1869 bol len orientačný (rozdiel medzi zapísaným a reálnym vekom mohol pokojne byť aj 5-6 rokov). Je možné, že Mária sa narodila v Stropkove, no v Ladimirovej vyrastala, a preto mohla nadiktovať Ladomirovú ako miesto narodenia. Fakt, že používala raz priezvisko otca a raz kmotra by tiež mohol pomôcť pri identifikácii osoby.
Odporúčam nájsť úmrtný list, možno sa tam nájde nejaký iný záchytný bod. Okrem toho by som sa však snažil zistiť, či sa napr. r. 1868 nevydala - rodné listy mohli vyžadovať niektorí kňazi pri sobáši.
Ja som si však takmer istý, že ide o skúmanú osobu.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
kostej
Člen
Člen

Zdá se, že i toto je slepá stopa - jak jsem dohledal, tak tahle Marie Sztachová se v roce 1860 vdala - zápis mne až skoro rozesmál:
Obrázok
Trochu jsem zadoufal, když jsem u manžela rozluštil jediný údaj a to ten, že pravděpodobně byl z Ladomirovej. Bohužel jsem pak v dalších letech našel zápisy o narození dětí tohoto páru, ze kterých lze vyčíst, že manžel se jmenoval Basilius Murín (čemuž odpovídá i ten kousínek jména v zápisu o svatbě) a hlavně - Maria mu ve Svidníku rodila děti ještě i v době, kdy by měla být dávno manželkou Stefana Ezana ve Stropkově. Takže svidnická Marie to nebude. Kritické bude získání toho úmrtního listu. Doufejme, že nezemřela před 1895 a že ho v archívu ve Svidníku budou mít.
patricius95
Administrátor
Administrátor

Ak Vám mám poradiť, zatelefonujte na matriku do mesta Svidník, http://www.svidnik.sk/mestsky-urad/odbo ... ej-spravy/
a poproste ich nech Vám pozrú úmrtie Márie v indexe úmrtnej matriky mesta Svidník a nech Vám nadiktujú číslo zápisu. Keď budete mať číslo zápisu, v Štátnom archíve vo Svidníku Vám nájdu daný zápis takmer okamžite. Z vlastnej skúsenosti viem, že celú matriku za Vás pravdepodobne nebudú prezerať.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
kostej
Člen
Člen

Tak po dlouhé době mám pokračování detektivky. A jako v každé správné detektivce jsem pár otázek vyřešil a nové se objevily.

Na faře mi bohužel nepomohli, nemají nic, všechno odevzdali.

Povedlo se mi ale v gr.kat. matrice Stropkova najít, že moje Marie Demkova/Sztachova/Ezanová si v roce 1873 jako vdova vzala vdovce Andreje Pekára viz
Obrázok.

Kontaktoval jsem tedy civilní matriku, kde zjistili, že až do r. 1923 žádná Marie Demková/Sztachová ani Ezanová ve Stropkově nezemřela, nicméně velice hodná paní matrikářka mi našla, ze v roce 1903 zemřela manželka Andreje Pekára, tentokrát psaná jako Maria Szkavszki. Pokud je to ona, znamenalo by to už čtvrté příjmení použité u jedné a té samé osoby. :roll:

Dalším mým krokem tedy bude kontaktování archivu ve Svidníku, kde mají stropkovské matriky z této doby a doufání, že se ze zápisu něco dozvím.
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

kostej napísal:...
Kontaktoval jsem tedy civilní matriku, kde zjistili, že až do r. 1923 žádná Marie Demková/Sztachová ani Ezanová ve Stropkově nezemřela, nicméně velice hodná paní matrikářka mi našla, ze v roce 1903 zemřela manželka Andreje Pekára, tentokrát psaná jako Maria Szkavszki. Pokud je to ona, znamenalo by to už čtvrté příjmení použité u jedné a té samé osoby. :roll:

...
Este je otazne, ci to pani matrikarka dobre precitala, lebo pri troche predstavivosti skrabopisu to mohlo byt celkom dobre aj Sztachova alebo nieco podobne.
kostej
Člen
Člen

duros napísal:
kostej napísal:...

...
Este je otazne, ci to pani matrikarka dobre precitala, lebo pri troche predstavivosti skrabopisu to mohlo byt celkom dobre aj Sztachova alebo nieco podobne.
Ano, mysím si taky, že to paní matrikářka nepřečetla správně. Obávám se ale, že to není Sztach ani Szkavszki ale Szolenski, kterých bylo v tu dobu ve Stropkově hodně.
banacik
Dátum registrácie: 16 Jan 2015, 17:03
Predkovia z oblasti: gondek, šlang, polončák, polomčák, kristula, babiarz, babiar, babjar, szijut, sijut, tokár, petrovský, lesnická, socha,... Poľsko, Halič (PL), Slovensko

..o dostupnosti stropkovských rímsko-katolíckych matrík z poslednej tretiny 19. a začiatku 20. storočia poskytnem informácie v súkromnej komunikácii (mail gondekmatus@gmail.com)
Napísať odpoveď