Mám problém nájsť na FS príbuzných z maminej strany, moja praprababička Anna Bortos, rk, sa 23. novembra 1874 vydala za Jánosa Ordos, Béres (Báres?), gk. Na rodnom liste mojej babičky (narodená v 1911) je uvedené meno jej matky Anna Ordoš-Béreš, gk, (narodená cca 1878). Prababička Anna Ordoš-Béreš je jediným potomkom praprababičky Anna Bortos a Jánosa Ordos, Béres. Ďalších potomkov na FS neviem nájsť kvôli "dvojitému" priezvisku. Má niekto skúsenosti s hľadaním takýchto príbuzných.
Sobáš praprababičky - číslo 23
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,161813201
zaujala ma u tohto sobáša poznámka, z ktorej vyplýva, že ženích si "odkrúcal povinnú vojenskú službu", kde by som našla o tom niečo viac?
Priezvisko zložené z dvoch mien
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Skúste hľadať len jedno z priezvísk a potom druhé. Aj keď sa nejedná o Jánosa, alebo Annu. Hľadajte tieto priezviská vo všetkých záznamov (krsty, sobáše, úmrtia) a kontrolujte ďalšie priezviská spomenuté v zázname a poznámky. Dakedy pridávali ľuďom prezývky, aby ich odlišili od ďalších rodín s rovnakým priezviskom (a dakedy to zapísali aj do matriky!) Inokedy sa mohlo stať, že jeden otec zomrel a matka sa hneď vydala za iného (alebo slobodná mamička sa vydala). Celá rodina bolá poznaná v obci s novým priezviskom, ale prvé deti boli v matrike zapísané so starým priezviskom. Keď sa potom prišli sobášiť ľudia ich poznali pod jedným priezviskom, oficiálne dokumenty pod druhým. Aby to vyriešili, napísali oboje.
Ďakujem za pomoc, ale to čo navrhujete som už vyskúšala ale s nulovým výsledkom. Vlastne som si uvedomila, že sa k ničomu nedopátram nakoľko prapradedo bol gk vierovyznania a matrika za Bačkov nie je prístupná na FS, musela by som ísť do Sátoraljaújhely, čo neprichádza momentálne v úvahu, keď mám v niektorý deň problém presunúť sa z jednej izby do druhej bez zadýchania sa.