Sobášny zápis Mikuláš Révay - nemčina + latinčina

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Forum rules
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
Post Reply
laco
Veterán
Veterán
Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa

Opätovne sa obraciam s prosbou o pomoc pri interpretácii nasledovného vcelku zaujímavého zápisu sobáša zo sobášnej matriky viedenskej farnosti Schotten http://www.matricula.data.icar-us.eu/ph ... 344&count= snímok číslo 02_Trauung_0056.

Je to zápis na celú dvojstranu. Je tam toho hodne napísaného a skoro ničomu nerozumiem:-) Chcel by som poprosiť skúsenejších o názor na nasledovné otázky:
1. Ide o sobáš Mikuláša Antona grófa Révay, bývajúceho v Bük vo Vašskej (Eisenburger) župe, syn Alexia Révay a jeho manželky Magdaleny rodenej grófky Nagy. Vek ženícha 80 rokov.
2. Manželkou bola Jozefa Niczky, dcéra Antona a Františky rodenej Engel. Vek nevesty 20 rokov, dátum narodenia 19-MAR-1801.
3. Veľmi ma zaujíma ten súvislý latinský text, čo našťastie nie je písaný kurrentom, ale relatívne dobre čitateľnou latinkou. Prvý odsek som pochopil tak, že sa jedná vlastne len o titulatúru pomocného viedenského biskupa. V druhom odseku je to čo ma zaujíma - predpokladám, že sa jedná o nejaký dišpenz od Svätej stolice, ale nerozumiem presne o čo sa jedná.

Ešte pár vecí, ktoré mám z inej literatúry - jedná sa o štvrté manželstvo Mikuláša Révay, pričom toto sa nespomína v ani jednej knihe M. Szluhu. Jeho prvou manželkou bola Barbora Niczky a v tomto zápise spomínaná Jozefína bola dcérou jej brata. Okrem veľkého vekového rozdielu mi vlastne nie je celkom jasné prečo bol potrebný nejaký špeciálny dišpenz, dokonca od Svätej stolice. Možno niečo napovie aj kolonka Bemärkungen/Poznámky, ktorú ale neviem prelúskať. Aj tie mená som prelúštil len na základe toho, že som tušil, čo tam je, takže prosím o potvrdenie či som dobre lúštil.

Ďakujem všetkým vopred za pomoc

Laco
patricius95
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Zdravím
1. Meno ženícha sedí tak, ako ste ho uviedli.
2. Nevesta bola krstným menom Anna Jozefa.
3. Nakoľko Vás zaujíma najmä druhý stĺpec, pokúšal som sa ho prepísať a potom preložiť:
Cum nobis nuper pro parte dilectorum filiorum Nicolai Comitis de Revay et Josephae de Nitzky Dioecesis Viennensis praesentatum fuerit Breve Apostolicum Romae in Dataria die III. Septembris a. h. exaratum debitisque munitum subscriptionibus Nos illud pro Nostra S. Sedis Apostolicae reverentia admisimus et recepimus. Et quoniam per accuratam quam cepimus informationem Nobis constet praeces horum Oratorum veritate niti muliereem propter hoc raptam non esse nec in Raptoris potestate existere et praeterea consensum regium tum ad civilem matrimonii contractum.

Prekladom si vôbec nie som istý a bolo by dobré, keby sa na to pozrel nejaký latinár, každopádne: Pred deti baróna Mikuláša de Revay a jeho manželky Jozefy de Nitzky sa dostavil 3.septembra apoštolský úradník z Datárie, ktorého v úcte k sv. Stolici Rímskej prijali. Úradník následne zariadil, že boli vyslyšené modlitby detí a ženu zadržiavanú kvôli sobášu nariadil prepustiť a nariadil udeliť povolenie k civilnému sobášu.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
laco
Veterán
Veterán
Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa

Patricius95 som Vám veľmi povďačný. Na základe Vášho pokusu o preklad som trochu pogooglil. To Breve Apostolicum Romae in Dataria bude asi odkaz na vydavateľa breve tzv. Apoštolskú datáriu (úrad rímskej kúrie, zrušený po II. vatikánskom koncile https://en.wikipedia.org/wiki/Apostolic_Dataria).

Ten výraz dilectorum filiorum na začiatku nemôže byť myslený skôr ako oslovenie "milované deti", teda sa tým myslia Mikuláš a Jozefa a nie nejaké ich deti?

Každopádne sa to ukazuje ako ešte zaujímavejšie ako som si pôvodne myslel. Spomína sa tam raptam a Raptoris čo je tuším znásilnená a násilník. Možno sa jednalo o tzv. únos nevesty - je možné, že bola ešte pod zákonom a poručník nesúhlasil so sobášom. Klasické znásilnenie 80-ročným človekom mi nepripadá celkom realistické.

Čo ma ešte vyrušuje je spomínané civilem matrimonii contractum existovali v tej dobe vôbec civilné sobáše? Bavíme sa o roku 1821? Prečo by Svätá Stolica dávala súhlas k civilnému sobášu?

Laco
patricius95
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Áno, výraz dilectorum filiorum by teoreticky mohol byť aj oslovením Mikuláša a Jozefy de Nitzky.
Výrazy raptam a Raptoris podľa slovníka poukazujú skôr na únos, únoscu, resp. uchvatiteľa. Nazdávam sa, že Anna Jozefa bola zadržiavaná niekým, kto si neželal jej sobáš so starým barónom.
Pri formulácii o civilnom sobáši je to už trochu zložitejšie. V roku 1821 v Rakúsko - Uhorsku neexistoval inštitút manželstva neschváleného cirkvou. Latinské slovo civilis by sa však dalo voľnejšie preložiť aj ako verejný, resp. verejnosti prístupný sobáš, v tomto prípade sa zrejme myslelo toto.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Mojmír
Veterán
Veterán

Ja som to pochopil tak, že deti 80-ročného Révaya obvinili, že nebol schopný dokončiť sobáš (bol príliš slabý - debilitas), kdežto farár potvrdil že do novej manželky vnikol :-)

Asi chceli jeho deti sobáš anulovať.
Imrich
Veterán
Veterán

Poznámka na konci zápisu (Anmerkungen) nesúvisí s latinským textom v 2. stľpci. Nerozlúštim to úplne detailne ale hlavné body sú tieto:

Obaja snúbenci predložili krstné listy.
Dodali informáciu o stupni príbuzenstva.
13.10.1821 boli tretíkrát ohlásení.
Získali povolenie k večernému sobášu.
Ženích si uctil pamiatku svojej predchádzajúcej manželky pri jej náhrobku.
Nevesta, ako neplnoletá podľa maďarských zákonov, potrebovala povolenie
k sobášu od svojej matky.
laco
Veterán
Veterán

Imrich wrote:Poznámka na konci zápisu (Anmerkungen) nesúvisí s latinským textom v 2. stľpci.
Ďakujem za informácie.

Ladislav
Post Reply