Prečítanie záznamu sobáša Lucas Kapel Elisabeth Fencsak

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
oresanka
Dátum registrácie: 19 Feb 2015, 08:07
Predkovia z oblasti: Kapel - Brekov, Križan, Dobšovič - Dolné Orešany, Jakubčík - Košolná

Dobrý deň.

Hľadám predkov z Brekova menom Kapel. Posledný, ktorého som našla je Lucas Kapel ale neviem sa pohnúť ďalej nakoľko je v sobášnej matrike prečiarknutý a je tam napísané meno iného muža viď. link. V nasledujúcich rokoch je však uvedený ako otec viacerých detí s Elisabethou Fencsak pri ktorej bol uvedený aj v sobášnej matrike (sobáš 24. 11. 1904). Našla som aj Istvana Kapela, ktorý si zobral za manželku Zuzanu Fencsak ( sobáš 15. 7. 1907) čo bola sestra Alžbety, mohol by to byť jeho brat. Ten má v sobášnej matrike na tej istej dvojstrane uvedené pravdepodobne GK vyznanie. Otec by mal byť Georgy a matka asi Anafin Liszek ale neviem či to dobre čítam. Stretli ste sa už niekto s niečím takýmto? A navyše bol Lukáš ako otec pri niektorých deťoch dopísaný až neskôr nakoľko tam mali napísané najprv nemanželský a neskôr preškrtnuté a opravené. Podľa rozprávania z rodiny mal byť na vojne a preto deti napísali ako nemanželské ale je to len rozprávanie.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,950194401
Naposledy upravil/-a duros v 20 Feb 2015, 08:45, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Tema oddelena od povodne inej temy. Zakladajte, prosim, nove vlakno, nech sa to tu nemiesa!
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Zdravím,
keďže poznáte dátum sobáša, odporúčam Vám, aby ste si daný záznam preverili v štátnej matrike. Tam by malo byť uvedené miesto pôvodu ženícha, dátum narodenia (nie vždy býva správny), náboženstvo a mená rodičov, takže sa v pohode posuniete ďalej v pátraní.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
oresanka
Predkovia z oblasti: Kapel - Brekov, Križan, Dobšovič - Dolné Orešany, Jakubčík - Košolná

Ďakujem za odpoveď ale nie je mi jasné ako ste to mysleli. Dátum sobáša, ktorý som uviedla, som zistila nasledovne - vedela som dátum narodenia prvého dieťaťa(1905) a od tohto dátumu som si čítala sobášnu matriku. V matrike som dňa 24. 11. 1904 našla záznam, kde bol uvedený Lukas Kapel (ale je prečiarknutý) a Elisabetha Fencsak. Všetky údaje ktoré sú tam o ženíchovi mi podľa matrík nesedia. V predchádzajúcom príspevku som uviedla aj link na túto stranu matriky. Stretli ste sa už niekedy s takýmto pozmenením údajov? Mohli by ste mi prelúštiť tento záznam a povedať mi čo si o tom myslíte?
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Záznam Vám, samozrejme, prečítam. Dňa 24.11.1904 sa sobášil Lukáš Kapel, syn Pavla Kapela (to je potom prešrtnuté a namiesto toho je napísané) Štefan Kaščan s Alžbetou, dcérou Imricha Fenčáka. Obaja mladomanželia mali byť rímskokatolíci, ženích mal byť 37-ročný (narodený 3.10.1867) a nevesta 21 ročná (nar. 16.10.1883). S pozmenením údajov som sa už stretol, avšak zväčša bola dopísaná poznámka, prečo sa tak stalo.

Nakoľko je tento záznam zapísaný čudne a s preškrtnutím mena ženícha, a tiež z dôvodu, že meno Štefan Kaščan sa ďalej nevyskytuje v matrike krstov ako otec akýchkoľvek detí, odporúčam Vám, aby ste kontaktovali Štátny archív v Košiciach, pobočka Michalovce. Tam je uložená štátom vedená matrika z tohto obdobia, z tejto matriky zistíte meno skutočného ženícha, ďalej náboženstvo, mená rodičov, miesto a dátum narodenia ženícha. Odporúčam Vám, aby ste tam buď zatelefonovali, alebo napísali e-mail, a potom vysvetlili, aký máte problém. S presným dátumom (24.11.1904) a miestom sobáša (Strážske) by pre pracovníkov archívu nemal byť problém nájsť ten záznam a prečítať Vám dané údaje.

pobočka Michalovce

Adresa, telefón, e-mail

07101 Michalovce, Štefana Tučeka 4
Telefón 421 (0) 56 6424427
Fax 421 (0) 56 6424481
E-mail Pošli správu
Riaditeľka

Mgr. Valéria Molnárová
Telefón 421 (0) 56 6891571-2
Fax 421 (0) 56 6891573
E-mail Pošli správu
e-mail: archiv@sake-pmi.vs.sk
S pozdravom
Patrik Zakarovský
oresanka

Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď.
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

oresanka napísal:...Hľadám predkov z Brekova menom Kapel. Posledný, ktorého som našla je Lucas Kapel ale neviem sa pohnúť ďalej nakoľko je v sobášnej matrike prečiarknutý a je tam napísané meno iného muža viď. link. V nasledujúcich rokoch je však uvedený ako otec viacerých detí s Elisabethou Fencsak pri ktorej bol uvedený aj v sobášnej matrike (sobáš 24. 11. 1904).
patricius95 napísal:... Dňa 24.11.1904 sa sobášil Lukáš Kapel, syn Pavla Kapela (to je potom prešrtnuté a namiesto toho je napísané) Štefan Kaščan s Alžbetou, dcérou Imricha Fenčáka. ...
Dopísané meno čítam "Kapco Stefan".
oresanka napísal:... Našla som aj Istvana Kapela, ktorý si zobral za manželku Zuzanu Fencsak ( sobáš 15. 7. 1907) čo bola sestra Alžbety, mohol by to byť jeho brat. Ten má v sobášnej matrike na tej istej dvojstrane uvedené pravdepodobne GK vyznanie...
V každom prípade sú dňa 15. júla 1907 zapísaní "Kapcso István, gk. a Fencsak Zsuzsana, rk.". Zuzana a Alžbeta Fenčákove boli určite sestry.
Kapco Stefan (prečiarknutý Kapel Lukáš), rk. a Kapcso István, gk. boli určite švagrovia.

Tu máte link z matriky pokrstených - zápis č. 53, pokrstená bola dcéra Katarína; rodičia "Kapel István, už ako rk. a Fencsak Zsuzsana, rk.". Pre Vás je dôležitá poznámka na konci zápisu, ktorej voľný preklad je - riadne meno otca Kapco, to je Vaše vodítko.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443
Samozrejme, kolega Patrik Vás správne nasmeroval do archívu. :)
oresanka

Ďakujem za pomoc ale veľmi som sa nepohla.

Brekov nakoniec patril pod Humenné a tam mi pracovníčky ochotne našli daný dátum ale nadiktovali len to isté, čo je uvedené aj v cirkevnej sobášnej matrike, ktorej link som dávala v predchádzajúcich príspevkoch. Čiže údaje uvedené pri preškrtnutom Lukášovi Kapelovi by mali byť jeho. To znamená, že bol narodený 9. 10. 1867 a rodičia boli Pál a Margit "Slobec". Mal byť z Brekova aj keď je tam uvedené Klien Barkó čo by mal byť Malý Brekov ale nič také som nenašla a Brekov bol malý aj tak. Tam sa asi všetko končí nakoľko v tomto dátume ani v rokoch okolo sa v Brekove nik taký nenarodil. Rovnako ak zadám meno rodičov alebo Lukáša nenájde mi nič čo by som mohla preveriť. Neviem čoho sa chytiť. Možno sa do Brekova len prisťahovali, preto som skúšala tie vyhľadávače na familysearch aby som aspoň zistila odkiaľ ale nič.Rozmýšľala som aj nad sčítaním ľudu s 1869 ale neviem kam v zemlíne, ktorý je na nete, by mohol patriť Brekov nakoľko štátne matriky sú pod Topoľovkou, cirkevné matriky sú v Strážskom a nič z tohto nie je vo výbere. Nemáte nejaký tip ako s tým pohnúť.
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

oresanka napísal:... Brekov nakoniec patril pod Humenné a tam mi pracovníčky ochotne našli daný dátum ale nadiktovali len to isté, čo je uvedené aj v cirkevnej sobášnej matrike, ktorej link som dávala v predchádzajúcich príspevkoch. Čiže údaje uvedené pri preškrtnutom Lukášovi Kapelovi by mali byť jeho. To znamená, že bol narodený 9. 10. 1867 a rodičia boli Pál a Margit "Slobec". ... Nemáte nejaký tip ako s tým pohnúť.
Určite nevyhľadávajte len cez indexy. Dajte si tú námahu a rk matriku farnosti Strážske si na FS prelistujte od začiatku, obrázok za obrázkom, plus najbližšie okolité farnosti. Mali by ste počítať aj s tým, že Kapelovci mohli mať aj alias/prídomok.
Snáď za povšimnutie stojí konkrétny dátum narodenia Lukáša Kapela, v iných prípadoch je uvedený len vek. Preto sa domnievam, že asi nepochádzal z nejakej veľmi vzdialenej obce.

Mám tušenie, že v priloženom linku je rodina Lukáša Kapela. :)
https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:XDZQ-TYK
oresanka

Ďakujem za tip, vyzerá to tak, že by to mohol byť jeho brat tak idem čítať.
Napísať odpoveď