DNA

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
vestsikm
Člen
Člen
Dátum registrácie: 31 Okt 2012, 21:41

Nebylo by možné založit nové téma s genetickými profily ?
Například já mám Y-genograf od firmy Genomac, kde mám 40 shodných výskytů ze 14 zemí (mimo jiné 3 ze Slovenska - můj otec byl Slovák), ale z nich zatím nikdo nereaguje. Je to z celkem malého vzorku 126 000 profilů k 1.1.2015.
Mám haploskupinu I2a (dříve i1b1) s podrobně vypsanými 11 markery. Bylo by zajímavé si tímto způsobem potvrzovat příbuznost.

Miloš Veštšík
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Mate nejaku konkretnu predstavu, ako by to malo fungovat?
vestsikm
Člen
Člen
Dátum registrácie: 31 Okt 2012, 21:41

Ten kdo by chtěl zjistit zda nemá příbuzného na tomto fóru by oznámil svou haploskupinu a pokud by se k němu někdo chtěl vyjádřit psal by mu již osobně s celou řadou markerů.
Nejsem odborník na ochrannu osobních dat (na Genomacu to funguje anonymě, ale s uvedením mailu, takže je to stejně tak trochu na vodě).

Mioš
david
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 04 Sep 2013, 02:56

Trocha mám skúsenosť s genetickou genealógiou a aj som sa chystal napísať niečo na túto tému, no nejako som sa do toho zatiaľ nepustil. Haploskupina by sa mohla písať tu do profilu na fóre, ale osobne v tom nevidím význam. Na to existujú národné/medzinárodné databázy, ktoré sú na to určené. Na tomto fóre môžeme len diskutovať o skúsenostiach s testovaním DNA, ale ľudí, čo s tým majú skúsenosť je dosť málo. Takže najprv to treba spropagovať a to najlepšie nejakými vysvetlujúcimi článkami načo je to vôbec dobré.

Vám odporúčam nahrať markery hlavne do http://www.ysearch.org/ a do http://www.genebaze.cz/

K vášmu testu poviem len toľko, že 12 markerov je strašne málo, aby ste z toho mohli robiť nejaké závery. To sa dá použiť len na vylúčenie príbuznosti s inou osobou, preto máte tak veľa zhôd. Na reálne potvrdenie príbuznosti sa odporúča minimum 37, ideálne 67 markerov, ale tak stále lepšie tých 12 ako nič.
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

david napísal:Trocha mám skúsenosť s genetickou genealógiou a aj som sa chystal napísať niečo na túto tému, no nejako som sa do toho zatiaľ nepustil
Prave nastal ten vhodny okamih :D
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

Genetik: Sme rovnako Maďarmi, ako sú oni starými Slovákmi

https://dennikn.sk/103926/genetik-sme-r ... -slovakmi/
Napísať odpoveď