Deti narodené na robotách v Maďarsku

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
martiina31
Dátum registrácie: 25 Mar 2015, 14:31
Predkovia z oblasti: rod Maličký, rod Krpelanov oblasť Čavoj

Dobrý deň,
potrebovala by som poradiť. Moja pra pra stará matka porodila moju pra babku, keď bola na robotách v maďarsku. V matrike v našej obci o tomto záznam nie je. Vedeli by ste mi poradiť, kde a či vôbec existujú nejaké záznamy?
Naposledy upravil/-a duros v 25 Mar 2015, 14:42, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Upraveny nazov temy (povodne "slovenske zeny na robotach" nevystihoval otazku).
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

O narodeni dietata sa obvykle viedol (a dodnes vedie) zaznam tam, kde sa to udialo (resp. kedysi tam, kde bolo pokrstene). Takze ono zaznam bude, ale na mieste, v Madarsku.
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

V ktorom roku vaša prababka uzavrela sobáš? Skúste nájsť jej sobášny list a keď budete mať šťastie, tak miesto narodenia môže byť uvedené aj v ňom. Ak ho nemáte, tak oň požiadajte na matrike, kde uzavrela sobáš, avšak nežiadajte len o vystavenie "sobášneho listu", ale aj o "komplexný výpis všetkých zapísaných údajov v matrike", lebo by vám vystavili len doklad v dnešnej podobe, v ktorom nie sú zapísané všetky pôvodné údaje. Rovnako si zožeňte aj pôvodnú verziu úmrtného listu, môže vám v niečom pomôcť.
Anina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 20 Jan 2014, 16:25
Predkovia z oblasti: Pňaček,Vajteršic,Kodrik,Štvrtecký,Kalka ,Ganobčik,Orava,Liptov,Záhorie

Zdravím Vás. Mne sa dávnejšie podarilo nájsť príbuzného narodeného v Maďarsku na : Search Results From Historical Records. Do Place som zadala Hungaria. Link neviem poslať a mám to takto poznačené. Dúfajme, že aj Vami hľadaná matrika je na internete
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

martiina31 napísal:... Moja pra pra stará matka porodila moju pra babku, keď bola na robotách v maďarsku. V matrike v našej obci o tomto záznam nie je. Vedeli by ste mi poradiť, kde a či vôbec existujú nejaké záznamy?
Vaša prababka musela mať niekde domovské právo, teda príslušnosť k obci, ktorá bola potvrdená "Domovským listom".
Domovské právo teda právne súviselo so štátnym občianstvom, mohol ho mať iba uhorský, neskôr československý štátny občan.
Domovské listy vydávali obecné notárske úrady. Preto by som Vám odporučila, navštíviť príslušný archív, prípadne jeho pobočku a vyžiadať si fond "Notárskeho úradu" - jeho evidenciu (index) občanov. Pri troche šťastia a "poctivom" notárovi, môže mať Vaša prababka uvedené pôvodné miesto narodenia v Maďarsku.
Napísať odpoveď