O tomto sme trosku debatovali tuto: viewtopic.php?f=31&t=6713Richard napísal:...
Ale prečo je pri kurencoch napr. 16/52, alebo pri vajciach 1 a 22/28, keď mali odovzdávať 2 kurence a 12 vajec
Avsak celkom mi nesedi ta Patrikova interpretacia. Tu by som rad v prvom rade opravil tu 28-icku vo Vasom prispevku - ide o 26-ku. A teraz by som rad upriamil pozornost na cislo 52 v menovateli a jeho nasobky, ci casti... vsimnime si, ze v tychto stlpcoch (nie stlpcoch s vymerou, ale v stlpcoch povinnosti) su vzdy cisla bud 104, 52, alebo 26. 52 je tyzdnov v roku. V niektorych urbaroch zase su nasobky 30-tky (zeby priemerny pocet dni v mesiaci?). Takze zameral by som sa tymto smerom, aby sme interpretovali tie cisla v citateli. Ovsem nic mudreho ma doteraz nenapadlo.
To, co ste citovali z Acsadyho je zrejme nejaky priemer nejakej obce, lebo napriklad v snimkach uvedenych vyssie to ma kazdy gazda inac.
Inak na toto by bolo dobre, keby sme mali pomoc nejakeho historika, co sa vyzna... keby clovek (amater) aspon vedel, kde a v com ma hladat...