Zdravím Vás, som nový, ospravedlňujem sa, ak sa táto téma už riešila.
Jedná sa o pravopisnú otázku, chcel by som si potvrdiť identifikáciu dvoch písmen (znakov) v zápisoch z poslednej tretiny 18.stor.. z matriky obce Selce pri Banskej Bystrici (lokalizácia nie je asi dôležitá, predpokladám, že sa jedná o všeobecné použitie).
1. písmeno v priezvisku Klimant (súčasná podoba Kliment) nachádzajúce sa medzi n a t. Zaujímavé, že ten istý "krstiteľ" v tom istom období zapísal to isté priezvisko bez tohto písmena. Predpokladám, že sa jedná o "d", ale ten istý kňaz v tom istom období zapísal "d" v krstnom mene Andreas ďalšími dvomi spôsobmi.
Iný kňaz o cca 8 rokov v priezvisku Klimant zapísal toto písmeno na konci za t .
2. písmeno za "u" v priezvisku Zauska (Zauška) je mi známejšie, ide zrejme o inú podobu s, platilo však nejaké "pravidlo" na jeho použitie? Ten istý kňaz v tom istom období napr..zapísal hlásku "š" v tomto priezvisku s dvomi "s".
Môžete mi to potvrdiť?
Neznáme písmená v zápisoch 18. stor.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Vseobecne . ziadna gramatika pre priezviska neexistovala, pisalo sa to, co knaz pocul a aku tomu dal podobu, bolo na nom.
Ad 1) ano, ide o pismeno "d". Ze bolo raz pred "t", inokedy za "t", alebo aj nebolo, nad tym by som si v pripade tohto priezviska prilis hlavu nelamal.
Ad 2) V oboch pripadoch su tam dve "s", akurat ze v prvom pripade je to "ine" "s".
Ad 1) ano, ide o pismeno "d". Ze bolo raz pred "t", inokedy za "t", alebo aj nebolo, nad tym by som si v pripade tohto priezviska prilis hlavu nelamal.
Ad 2) V oboch pripadoch su tam dve "s", akurat ze v prvom pripade je to "ine" "s".