Málo informácií v rodnom liste

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
ice4hell
Dátum registrácie: 20 Máj 2015, 09:46
Predkovia z oblasti: subi

Dobrý deň,

chcel by som požiadať o pomoc. Dostal som sa k rodnému listu svojho deda, kde bohužiaľ v kolónke otec, nie je uvedené nič a v kolónke matka je uvedené iba meno s priezviskom a vek, žiadne iné informácie nie sú uvedené.

Mohol by mi niekto poradiť ako by som mohol ďalej pátrať, resp. ako sa mám na základe týchto údajov posunúť ďalej?

V prípade potreby viem vložiť obrázok rodného listu.

Ďakujem...
laco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 20:01
Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa

Pravdepodobne otec je a bol neznámy. Ale na základe rodného listu viete, kde sa dedo narodil a môžete sa na matrike opýtať, či v matrike nie sú zapísané aj nejaké iné údaje - obsah rodného listu sa totiž môže v čase meniť podľa príslušných zákonov a nemusí obsahovať všetky údaje, ktoré sú zapísané v matrike. Kedy sa dedo narodil? Ak pred 1895 tak by tam malo byť napísané v akej matrike bol zapísaný - vtedy boli len cirkevné matriky a tie sú zväčša na internete.
Ak po roku 1895 tak možno bol niekde krstený - pravdepodobne vo farskom kostole kam patril podľa trvalého bydliska, alebo podľa miesta narodenia. Treba navštíviť farský úrad a poprosiť o informácie. Informácia o jeho otcovi ale asi nebude ani tam.

Laco
ice4hell

ďakujem za reakciu.

Rodný list je "čerstvý", včera som bol na matrike a ani v matrike nie sú uvedené žiadne ďalšie poznámky. Dedo sa narodil v roku 1942, miesto narodenia Nové Zámky
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

ice4hell napísal:... Dedo sa narodil v roku 1942, miesto narodenia Nové Zámky
Rok 1942, to nie je až tak dávno, aby si ľudia v meste/dedine nepamätali udalosti, ktoré sa stali ale aj také, ktoré boli iba "šuškandou". Ľudia väčšinou vedia oveľa viac, než sa zdá. Poznám prípady ľudí, ktorí boli nemanželskými deťmi, no ľudia v ich okolí viac-menej vedeli, kto boli obaja rodičia.
Čiže pokiaľ v matrike nenájdete údaj o otcovi, pokúste sa zistiť, kto vychovával starého otca ako dieťa, či ostala jeho matka bývať s rodinou alebo ju prichýlil niekto iný, možno rodina potenciálneho otca. A možno medzi ľuďmi sa spýtať na klebety ;)

Ergo, skúste si vyžiadať aj sobášny list Vášho starého otca, či tam nebude zapísaný starý otec ako syn rodičov X a Y.
Používateľov profilový obrázok
Obsivan
Člen
Člen
Dátum registrácie: 18 Máj 2013, 10:38
Predkovia z oblasti: Terchova, Teplička nad Váhom, Gbeľany, Bela, Mojš, Riečnica

Už som sa stretol s tým že farár mal v cirkevnej matrike v poznámke uvedené meno otca. Takže odporúčam navštíviť faru na ktorej ho krstili.
ice4hell

ďakujem, takže mám ísť na farský úrad, v tomto prípade v Nových Zámkoch a budú mi vedieť podľa dátumu narodenia vyhľadať kedy ho krstili? Bohužiaľ nemám nikoho kto by mi vedel, čokoľvek viac povedať, nakoľko všetci príbuzný sú po smrti
Používateľov profilový obrázok
Obsivan
Člen
Člen
Dátum registrácie: 18 Máj 2013, 10:38
Predkovia z oblasti: Terchova, Teplička nad Váhom, Gbeľany, Bela, Mojš, Riečnica

Najlepšie je zavolať na faru a dohodnúť si stretnutie. Niekedy sú ochotný pozrieť aj cez telefón keď im zavoláte ale vždy je lepšie keď vidíte záznam na vlastné oči.
Napísať odpoveď