Zdravím,
hľadám odpoveď na túto otázku. Ak napríklad kalvín prestúpil do katolíckej cirkvi, mohlo sa stať, že pri tomto krste prijal aj nové krstné meno, pod ktorým potom v ďalšom živote vystupoval? (týka sa to rozmedzia rokov 1822 - 1850)
Ďakujem za odpovede a názory.
Prekrstenie?...
- Siplak1987
- Člen
- Dátum registrácie: 01 Mar 2015, 22:04
Naposledy upravil/-a duros v 27 Máj 2015, 18:49, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Presunute do spravneho subfora (povodne v "Tipy a rady" pod Genealogickym software).
Dôvod: Presunute do spravneho subfora (povodne v "Tipy a rady" pod Genealogickym software).
- Siplak1987
- Člen
- Dátum registrácie: 01 Mar 2015, 22:04
Je to vôbec možné, že niekto pri novom krste prijal i nové krstné meno? A stretol sa už niekto s týmto prípadom?
Položme si otázku: Načo by to ten dotyčný robil? Aj kalvíni sú kresťania a pokiaľ prvotný krst nebol spochybnený, nevidím dôvod, prečo by sa malo meniť krstné meno. Ale ak ste sa stretli s opačným príkladom, podeľte sa s nami 

-
- Aktívny člen
- Dátum registrácie: 05 Feb 2014, 15:37
- Predkovia z oblasti: Krupina, Sebechleby, Cebovce, Viglas, Detva, Hajniky
ja som sa stretol s prípadom, že môj predok používal iné meno (Ondrej) pod akým bol krstný (Ján) - napríklad v úmrtnom liste, sčítaní ľudu, birmovke (nepomýlil som si birmovné a krstné meno). Vysvetľujem si to tým, že ako 4 ročný osirel a pravdepodobne putoval do rodiny kde už jedného Jána mali - preto mu začali hovoriť inak (Ondrej)
Ja som sa stretla s "prekrstením" ale z iného súdka. Nie, nie je to oneskorený 1. apríl, ale je to skutočná kuriozita a jedná sa o jednu a tú istú osobu.
Môj priamy predok bol pokrstený v rk kostole ako Stanislav. Na matričnom úrade je v matrike zapísaný ako Slavomír. V sobášnej matrike a v úmrtnom liste už bol Slavko. V dedičskom konaní má doslova uvedené pre istotu dve krstné mená Vladislav - Ladislav, s uvedenou poznámkou, že daná notárka (súdna komisárka) vychádzala zo zápisov z katastra nehnuteľností!
Dodatočne ďakujem všetkým zainteresovaným inštitúciám!
Môj priamy predok bol pokrstený v rk kostole ako Stanislav. Na matričnom úrade je v matrike zapísaný ako Slavomír. V sobášnej matrike a v úmrtnom liste už bol Slavko. V dedičskom konaní má doslova uvedené pre istotu dve krstné mená Vladislav - Ladislav, s uvedenou poznámkou, že daná notárka (súdna komisárka) vychádzala zo zápisov z katastra nehnuteľností!
Dodatočne ďakujem všetkým zainteresovaným inštitúciám!

Touto vetou ste si zrejme odpovedali na Vami v úvode položenú otázku. Meno Ondrej používal, no nebol ním krstený. Inak by museli existovať záznam o krste, alebo v krstnej matrike pri jeho mene Ján by bolo poznamenané, že si oficiálne zmenil (alebo mu niekto zmenil) meno.michalR napísal:ja som sa stretol s prípadom, že môj predok používal iné meno (Ondrej) pod akým bol krstný (Ján)
Písali ste, že sa jedná o prípad z rokov 1822 - 1850. Vtedy ľudia osobné doklady nemali a ak chlapca od malého mala volali Ondrej, sám si na toto meno zvykol, preto ho aj používal a zrejme aj jeho blízki, ktorí ho takto zahlásili aj do matriky úmrtí. Ale oficiálne krstné meno to, podľa mňa, nebolo.
Medzi dokladmi nespomínate sobášny list. Pod akým menom sa ženil?