Prekrstenie?...

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Používateľov profilový obrázok
Siplak1987
Člen
Člen
Dátum registrácie: 01 Mar 2015, 22:04

Zdravím,

hľadám odpoveď na túto otázku. Ak napríklad kalvín prestúpil do katolíckej cirkvi, mohlo sa stať, že pri tomto krste prijal aj nové krstné meno, pod ktorým potom v ďalšom živote vystupoval? (týka sa to rozmedzia rokov 1822 - 1850)

Ďakujem za odpovede a názory.
Naposledy upravil/-a duros v 27 Máj 2015, 18:49, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Presunute do spravneho subfora (povodne v "Tipy a rady" pod Genealogickym software).
Používateľov profilový obrázok
Siplak1987
Člen
Člen
Dátum registrácie: 01 Mar 2015, 22:04

Je to vôbec možné, že niekto pri novom krste prijal i nové krstné meno? A stretol sa už niekto s týmto prípadom?
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Položme si otázku: Načo by to ten dotyčný robil? Aj kalvíni sú kresťania a pokiaľ prvotný krst nebol spochybnený, nevidím dôvod, prečo by sa malo meniť krstné meno. Ale ak ste sa stretli s opačným príkladom, podeľte sa s nami ;)
michalR
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 05 Feb 2014, 15:37
Predkovia z oblasti: Krupina, Sebechleby, Cebovce, Viglas, Detva, Hajniky

ja som sa stretol s prípadom, že môj predok používal iné meno (Ondrej) pod akým bol krstný (Ján) - napríklad v úmrtnom liste, sčítaní ľudu, birmovke (nepomýlil som si birmovné a krstné meno). Vysvetľujem si to tým, že ako 4 ročný osirel a pravdepodobne putoval do rodiny kde už jedného Jána mali - preto mu začali hovoriť inak (Ondrej)
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Ja som sa stretla s "prekrstením" ale z iného súdka. Nie, nie je to oneskorený 1. apríl, ale je to skutočná kuriozita a jedná sa o jednu a tú istú osobu.

Môj priamy predok bol pokrstený v rk kostole ako Stanislav. Na matričnom úrade je v matrike zapísaný ako Slavomír. V sobášnej matrike a v úmrtnom liste už bol Slavko. V dedičskom konaní má doslova uvedené pre istotu dve krstné mená Vladislav - Ladislav, s uvedenou poznámkou, že daná notárka (súdna komisárka) vychádzala zo zápisov z katastra nehnuteľností!

Dodatočne ďakujem všetkým zainteresovaným inštitúciám! :shock:
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

michalR napísal:ja som sa stretol s prípadom, že môj predok používal iné meno (Ondrej) pod akým bol krstný (Ján)
Touto vetou ste si zrejme odpovedali na Vami v úvode položenú otázku. Meno Ondrej používal, no nebol ním krstený. Inak by museli existovať záznam o krste, alebo v krstnej matrike pri jeho mene Ján by bolo poznamenané, že si oficiálne zmenil (alebo mu niekto zmenil) meno.
Písali ste, že sa jedná o prípad z rokov 1822 - 1850. Vtedy ľudia osobné doklady nemali a ak chlapca od malého mala volali Ondrej, sám si na toto meno zvykol, preto ho aj používal a zrejme aj jeho blízki, ktorí ho takto zahlásili aj do matriky úmrtí. Ale oficiálne krstné meno to, podľa mňa, nebolo.
Medzi dokladmi nespomínate sobášny list. Pod akým menom sa ženil?
Napísať odpoveď