Dobrý deň Vám prajem,
je veľmi pravdepodobné, že Hollosy nebol katolik ako som si myslela, ale evanjelik
reformovanej cirkvi Réca, do tejto knihy sa však nedá dostať. Nemáte náhodou inú informáciu o
tejto databáze ?
Hľadám predka s menom Martinus Hollosy
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
V sobasnej matrike ma uvedene, ze je katolik. Je fakt, ze mohol konvertovat, ale zvyklo sa to zapisat, ze bol konvertovany. No ak by aj nie, reformovani v Reci su z tych rokov dostupni. Presiel som to od 1818 po 1830 a nic:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... %3D1554443
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... %3D1554443
-
- Člen
- Dátum registrácie: 16 Jún 2015, 14:43
Pán Tettinger v knihe zosnulých som našla Martona Hollosyho - zomrel v r.1882 v Sládkovičove, mal manželku Katalin Gáspár z Opoja/Trnava 1804
mali 5 detí , prvé sa narodilo v roku 1832 - je tam doba kedy by sa mohol narodiť ich syn Marton Hollosy.
mali 5 detí , prvé sa narodilo v roku 1832 - je tam doba kedy by sa mohol narodiť ich syn Marton Hollosy.
-
- Člen
Hollosy Martin - našla som úmrtie druhého Martinusa Hollosy. Jeho prvá manželka Gášpar Katalin zomrela v 1858
martinus sa druhý raz oženil s Helenou Sárkany. na cintoríne sme nevedeli prečo s našou prababkou je pochovaná Angela Hollosy,
a to je vlastne dieťa s druhou manželkou - aj roky pekne sedia. len ten rodný list neviem nájsť. V pondelok idem do Bratislavy.
martinus sa druhý raz oženil s Helenou Sárkany. na cintoríne sme nevedeli prečo s našou prababkou je pochovaná Angela Hollosy,
a to je vlastne dieťa s druhou manželkou - aj roky pekne sedia. len ten rodný list neviem nájsť. V pondelok idem do Bratislavy.
- duros
- Administrátor
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kedze uz druhykrat oslovujete pana Tettingera, chcem Vas uviest na pravu mieru. Pan Tettinger sem chodieva tak raz za mesiac, takze netreba oslovovat jeho, navyse to tu vedie skor po administratorsko-technickej stranke.marikabela napísal:Pán Tettinger ....
Teoreticky by to mohol byt jeho otec, lenze.... Ak mal stary Martin prve dieta v r. 1832, tak to nemoze sediet, kedze mlady Martin sa zenil v r. 1847, kde ma pri sobasi uvedene 22 rokov, to sme spomenuli uz vyssie. STary Martin zomrel na cisle 31, mlady Martin je na c. 34 (to ovsem nemusi nic znamenat).marikabela napísal:...v knihe zosnulých som našla Martona Hollosyho - zomrel v r.1882 v Sládkovičove, mal manželku Katalin Gáspár z Opoja/Trnava 1804
Na druhej strane, pri narodeni ktorehosi dietata (tusim Ignaca) ma Martin napisane, ze je synom Martina.
-
- Člen
Dobrý deň prajem, boli rozvody aj v minulosti ? alebo bigamia ? Veronica Takács zomrela v r.1858 v Sládkovičove na liste je manželkou Martinusa Hollosy z Martina, Sárkany Helena sa vydala za Marton Hollosy z Martina v roku 1857, v Martine-Lutiše sa narodil Martinus Hollosy v r.1826 syn Josephusa Hollosy a Anny Rosskulin. Ale Veronica Takács zomrela v roku 1858 a Sárkany Helena sa vydala v roku 1857 . FS si meno Martinusa prečítal ako Holles ale podla mňa je to jednoznačne Hollosy.
- duros
- Administrátor
Boli rozvody, ale neboli to klasicke rozvody, ale tzv. rozluky.
Tamto nebude on. Ako som Vam pisal vyssie, Martin bol synom Martina, je to pri zapise krstu Inocenta: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443
Odporucam Vam nabuduce vsetky zistenia dokladat linkami na prislusne strany matrik. Usetrite tak spustu casu dalsim uzivatelom, aby to nemuseli hladat, ked Vam chcu pomoct. Ide o to, ze aj najdrobnejsia poznamka moze pomoct, takze kazdy si radsej prezrie ten zapis.
Dalsiu vec Vam odporucam pisat tie mena normalne. On bol Martin, nie Martinus, atd.
Tamto nebude on. Ako som Vam pisal vyssie, Martin bol synom Martina, je to pri zapise krstu Inocenta: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443
Odporucam Vam nabuduce vsetky zistenia dokladat linkami na prislusne strany matrik. Usetrite tak spustu casu dalsim uzivatelom, aby to nemuseli hladat, ked Vam chcu pomoct. Ide o to, ze aj najdrobnejsia poznamka moze pomoct, takze kazdy si radsej prezrie ten zapis.
Dalsiu vec Vam odporucam pisat tie mena normalne. On bol Martin, nie Martinus, atd.
V zápise je uvedené, čo ste napísali, ale bez toho Vášho dodatku "z Martina" - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,132954001 (7. zápis vpravo)marikabela napísal:...Veronica Takács zomrela v r.1858 v Sládkovičove na liste je manželkou Martinusa Hollosy z Martina...
Nie, nebol z Martina. Tu je uvedené, že Martin Hollosy je synom Martina.marikabela napísal:...Sárkany Helena sa vydala za Marton Hollosy z Martina v roku 1857...
Ten sobáš sa konal 8. júna 1858, nie v r. 1857 - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,132966301 (6. zápis vľavo)
Správna formulácia je, že hľadáte zápis v matrike pokrstených, nie rodný list.marikabela napísal:... aj roky pekne sedia. len ten rodný list neviem nájsť.
- duros
- Administrátor
No, takze ziaden rozvod. Este je tam aj uvedene, ze bol vdovec pri sobasi. Tu by som vsak skor vyuzil tu poznamku pri tomto sobasi a sice, ze im bol udeleny dispenz od 4. stupna pribuzenstva. Hladajte pribuzensky vztah s Helenou Sarkanyovou. Este pripominam, ze Helena Helena bola sirota, ktoru si adoptoval Stefan Nedecky.
-
- Člen
Dobrý deň Vám prajem, ten príbuzenský vzťah existoval - matka Heleny Šárkán sa volala Hollosy Orzse, otec bol
Mihály Šárkány, takže to by mohlo byť. Mám vytlačený výpis z matriky, ja tam nevidím to čo píšete, že bol vdovec
ani o dišpenze tam nič nevidím.
A pritom viem po maďarsky.
V Bratislave som nepochodila, prešli sme 5 kníh, Sládkovičovo, majcíchov, križovany, Opoj, Gáň ale nič sme
nenašli.Poradila mi historička súpis obyvateľov z roku 1869 Bratislavskú župu, ale ja ju neviem nájsť. Na
stredu nám pripravia Nobiliarium rodiny Hollosiových a Somodiových, takže uvidíme- Ešte by som sa chcela
opýtať, či máte knihu Federmayer : Magnátske rodiny na Slovensku - či by tam nemohlo niečo byť o
týchto rodinách.
Mihály Šárkány, takže to by mohlo byť. Mám vytlačený výpis z matriky, ja tam nevidím to čo píšete, že bol vdovec
ani o dišpenze tam nič nevidím.
A pritom viem po maďarsky.
V Bratislave som nepochodila, prešli sme 5 kníh, Sládkovičovo, majcíchov, križovany, Opoj, Gáň ale nič sme
nenašli.Poradila mi historička súpis obyvateľov z roku 1869 Bratislavskú župu, ale ja ju neviem nájsť. Na
stredu nám pripravia Nobiliarium rodiny Hollosiových a Somodiových, takže uvidíme- Ešte by som sa chcela
opýtať, či máte knihu Federmayer : Magnátske rodiny na Slovensku - či by tam nemohlo niečo byť o
týchto rodinách.