chcem sa len uistit ci citam spravne provenienciu zenicha pri sobasi z 09. oktobra 1766 (vid priloha) Jano Dobrotka obyvatel v Turčanskej stolici v dediny Bodorova? Mohlo by ist o obec Bodorová okrese Turčianske Teplice?
Dakujem za vase postrehy

Dobrotka alias Mathusovich de Rutkaejco napísal:....
Kdesi, no teraz neviem kde, som sa stretol s informáciou, že Dobrotkovci z Turca, mali zemiansky status. ....
Ano ide takmer vylucne o evanjelikov, ktorych status bol vyhradne poddansky. Pri prvych vyskytujucich matricnych zapisoch v regione BB su zapisy priezviska v tvare Dobrotka alebo Dobrôtka napr. sobas 12.10.1732 https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,950219101ejco napísal:Mňa Vaša otázka zaujala aj preto, lebo Dobrotkovci z Nitrianskej stolice, konkrétne z Chrenovca a Bojníc v okrese Prievidza sú mojimi priamymi predkami. Ale to boli a sú výlučne katolíci.
Kdesi, no teraz neviem kde, som sa stretol s informáciou, že Dobrotkovci z Turca, mali zemiansky status. Turiec a horné Ponitrie sú susednými regiónmi, no z Vášho príspevku dedukujem, že turčianski Dobrotkovci boli zrejme evanjelici.