Tratia sa mi predkovia..

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Trenkie
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 02 Apr 2015, 09:42
Predkovia z oblasti: Markušovce, Sp.Štiavnik,Hôrka č.Ondrej, Vlková,Teplička,Vyšné Repaše, Novoveská Huta,Hnilčík,Hnilec
Kontaktovať používateľa:

Dobry den, dnes som bola v levocskom archive, a zarmutilo ma ze sa mi niekolko krat stalo, ze som nasla napriklad sobas, kde bolo miesto povodu manzelov.. a nedokazala som najst ich krsty v danych obciach, stalo sa mi to viac krat v rôznych dedinach a neviem si to vysvetlit... :/pretoze do tohto obdobia sa mi to nestalo.. okrem tej Marie Steinerovej ktoru som hladala minuly tyzden, ( vsetko to je koniec 18teho storocia alebo zac. 19teho) ani Familysearch nepomaha, stava sa to aj Vam?? a ako to riesite? Vdaka za kazdu odpoved
Anina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 20 Jan 2014, 16:25
Predkovia z oblasti: Pňaček,Vajteršic,Kodrik,Štvrtecký,Kalka ,Ganobčik,Orava,Liptov,Záhorie

Aj ja som mala ten problém, vlastne som si to myslela. Potom náhodou som našla miesto narodenia celkom inde ako bolo uvedené pri sobáši. Pri sobáši býva uvedené bydlisko v čase sobáša. Už som sa stretla v matrike, že tam bolo uvedené miesto krstu aj miesto bývania, keď boli rôzne.

Anina
Trenkie
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Predkovia z oblasti: Markušovce, Sp.Štiavnik,Hôrka č.Ondrej, Vlková,Teplička,Vyšné Repaše, Novoveská Huta,Hnilčík,Hnilec
Kontaktovať používateľa:

A ako mate potom istotu ze ten clovek zo susednej obce je ten ktoreho hladate??, ja by som mala vzdy strach ze je to len menovec
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Trenkie napísal:A ako mate potom istotu ze ten clovek zo susednej obce je ten ktoreho hladate??, ja by som mala vzdy strach ze je to len menovec
Ten strach je tu vzdy, ale ak sedia ine druhotne znaky, isiel by som do toho. Napr. "tulave" povolanie (pastier, mlynar...), rovnaki krstni rodicia, alebo aspon jeden, vyplnenie "medzery" v periodach porodov ostatnych deti, atd.
Trenkie
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Kontaktovať používateľa:

ďakujem, a poslednou dobou sa mi stava ze napriklad najdem krsty deti, ale sobas rodicov uz nie , da sa na familysearch vyhladavat vyslovene len sobas??
marikabela
Člen
Člen
Dátum registrácie: 16 Jún 2015, 14:43

Tak ako krsty sa hľadajú aj sobáše - knihy sú pod názvom Mariage , podobne si otvoríte knihu ako Birth /krsty/ alebo Death /kniha úmrtí/.
Pripočítajte si k roku narodenia u dievčat 16 rokov u chlapcov 20 rokov a skrátite si hľadanie.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Trenkie napísal:ďakujem, a poslednou dobou sa mi stava ze napriklad najdem krsty deti, ale sobas rodicov uz nie , da sa na familysearch vyhladavat vyslovene len sobas??
Ak mate na mysli vyhladavanie cez tzv. indexy FS, tak nie. Iba tak, ako je popisane vyssie, teda manualne "listovat".
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

Predkovia sa koncom 18. storočia „strácajú“ aj mne. Určite to súvisí aj so zrušením nevoľníctva v roku 1785. Nájdem deti manželského páru, ale už nenájdem v danej farnosti sobáš a narodenie rodičov.

Nesprávne uvedenie miesta narodenia sa tiež vyskytuje. Z mojej skúsenosti sa to stalo vtedy, keď sa rodičia presťahovali s malým dieťaťom a to udávalo miesto narodenia, kde vyrastalo a nie, kde sa reálne narodilo, keďže si to nemohlo pamätať :)
dale92
Člen
Člen
Dátum registrácie: 11 Okt 2014, 00:42
Predkovia z oblasti: ev. Batizovce, Štrba, okolie Popradu, r.kat. L. Teplička

Ja som mal takéto problémy s nájdením krstu vtedy, keď si dotyčný zmenil priezvisko. Buď z prídomku alebo z pre mňa nezistiteľného dôvodu. Niekedy som musel popriradzovať do rodokmeňa všetky osoby v matrike, kým som na to prišiel, až mám dojem, že to niekto robil naschvál, len aby nám sťažil pátranie po predkoch. ;) Takéto podivné zmeny priezvísk som mal práve v období - koniec 18. až začiatok 19. storočia.
Mojmír
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 22 Okt 2012, 12:27

Priezviská sa menili z rôznych dôvodov:

-podľa miesta pôvodu - začiatkom 18.storočia prišiel do Dobrej Nivy za mlynára z Kozelníka istý Skokan, ale celý dedina ho volala Kozelnícky, jeho potomkovia sa tak volajú doteraz
-podľa pôvodného majitela domu - v Dubovom vymrel rod Mrškov. Do ich domu sa nasťahovali Slančíkovci, ktorých doteraz volajú Mrškovci
-podľa telesnej vady - Mlinár v Hybe začal krívať, tak ho volali Krivoš
-podľa mena otca - v 18.tom storočí žil v Dobrej Nive Izák Bezák. Jeho deti prezývali Izák podľa mena.

Iste ste sa stretli aj s ďalšími príčínami zmeny priezviska.
Napísať odpoveď