Tratia sa mi predkovia..
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
-
- Iniciatívny člen
- Dátum registrácie: 02 Apr 2015, 09:42
- Predkovia z oblasti: Markušovce, Sp.Štiavnik,Hôrka č.Ondrej, Vlková,Teplička,Vyšné Repaše, Novoveská Huta,Hnilčík,Hnilec
- Kontaktovať používateľa:
Napriklad aj ja mam podobny pripad.. babkin otec sa volal Michal Kravecz ale kazdy ho volal sestak, ani jeho manzelka az do sobasa nevedela ze sa vola kravecz, potom som zistila ze jeho otec Jan Kravecz sa po smrti manzelky (michalovej matky) ozenil druhy krat s jej sestrou... a predpokladam ze Michala Kravecza vychovala jeho babka ktora sa volala sestakova, pretoze sa nazyval sirotou aj ked jeho otec este zil.... , beriem to tak ze jeho otec pre nho umrel.... tak nechcel mat jeho priezvisko, ale v matrike vzdy udaval Kravecz! (chvalabohu!) , chcem sa opytat, ako ste zistili ze si zmenili meno?? pisal sa o tom do matriky nejaky zaznam?
Problémy s migrujúci príbuznými mám aj ja, snažím sa nájsť kde sa mi dvaja predkovia zosobášili a čudné mi je aj to, že som našla len jedného syna, ďalšie deti tiež neviem nájsť. Takže teraz pátram v okolí bydliska uvedeného v matrike, kde by sa mohli zosobášiť. Je dôležité nezabúdať pri hľadaní hlavne na ženu, teda nevestu, sobáš totiž býva tam kde bývala nevesta a v kostole podľa jej vierovyznania. Takže ak ženích bol rk a nevesta gk, A.V., atď., tak sobáš na 99,9% bol v kotole nevesty. Deti však boli vždy krstené podľa vierovyznania ženícha a jeho bydliska (kde sa novomanželia usadili). Keď neviem nájsť sobáš hľadám ho najprv v inom kostole (kde je aj príslušná matrika).
iobagion
iobagion
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Obvykle tak, ze v matrikach su najskor zapisovani povodnym priezviskom, neskor aj aliasom a potom zostal uz len alias. Vylozeny zaznam o zmene priezviska, aj s cislom rozhodnutia, sa objavuje v matrikach pokrstenych az koncom 19. storocia.Trenkie napísal:..., chcem sa opytat, ako ste zistili ze si zmenili meno?? pisal sa o tom do matriky nejaky zaznam?