Dobré odpoledne, jsem zpět od babičky a dle jejích informací měla její matka Maria roz. Vojtasová mít sestru Terezii, která by měla být narozená v roce 1900. Maria Vojtasová má být narozena 2.7.1903. Babička se svými rodiči než vyhořela chalupa před válkou bydlela v domku v Mútne s číslem 72, poté dostali číslo 81. Maria Vojtasová si měla vzít za manžela Antona Hruboše, narozeného 11.10.1893, měl tedy mezi nimi být věkový rozdíl cca 10 let.
Nicméně dle povídání od babičky, které mi nedává smysl, jsem vyzvěděla, že provdali Marii Vojtasovou Antonu Hruboši, aby se mohla pak vdát její starší sestra Terezie, v čemž tedy nevidím žádný smysl. Většinou bych řekla, že se nejdříve provdávala starší dcera a až poté ta mladší. Ráno mi ještě babička říkala, že její matka měla sestřenici Catharinu z Mútne, teď večer už si to bohužel nepamatovala

Ale o dalších sourozencích neví, pouze o Terezii.
Na familysearch jsem však nenašla žádné Marie ani Terezie s tímto datem, které by se narodili v Mútne a se stejnými rodiči. Nalezla jsem pouze Marii Vojtasákovou, která se narodila se stejným datem ted 2.7. ale o 11 let dříve, což by spíše odpovídalo mé teorii, že Maria prostě o svém věku lhala, aby se provdala? A babička si to už za tu dobu mohla poplést, těžko říci. Ale tato Maria nemá žádnou sestru Terezii, tak je více než pravděpodobné, že se asi nebude jednat o ni.Zde je odkaz:
https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:KSYZ-76X
Pak jsem nalezla Marii Vojtasz narozenou v roce 1886 a pak také v 1889, stejným rodičům, pak Teresii Vojtasovou také od stejných rodičů v roce 1883 - kde by odpovídal věkový rozdíl 3 roky od první Marie. Všechny narozené v Mútne. Zde jsou odkazy:
https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:KHQ5-ZSK - 1883 Teresia, číslo 88 v druhé polovině strany vlevo
https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:KHQ5-8T7 - 1886 Mária - druhý zápis shora
https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:KHQR-LPW - vlevo dole - ale zde čtu Anna a ne Marie, což by rok 1889 vyvracelo a tedy by odpovídala předchozí Maria v roce 1886 a věkový rozdíl, ale pak vše nějak neodpovídá časově z pohledu narození mé babičky z roku 1940 - byla nejmladší, její nejstarší sestra se narodila v roce 1925. To by znamenalo, že když se narodila moje babička, tak by Marii Vojtasové muselo být už 54 let.
Ještě dle informací od babičky, Maria Vojtasová se měla vdávat v 18 letech, zemřela prý v roce 1979.
Při počítání dle informací, které se mi dostali, by se Maria musela vdávat v roce 1921, dle informací, že jí bylo 18 let a pakliže se opravdu narodila v roce 1903. Tento záznam ovšem nemám jak ověřit.
Ještě k Pavlu Hrubošovi - otci Antona Hruboše, tak manželku Marii (příjmení nejisté) tak jsem se ptala babičky jestli si nepamatuje Svabcsik a říkala, že tam žila rodina s tímto příjmením, tak je možné, že by toto mohlo být její příjmení. Anton Hruboš se narodil 11.10.1893 a opravdu zemřel v roce 1975. Informace o rodině Pavla Hruboše, tedy dědy mé babičky, bohužel nevím a babička netuší, jelikož ho moc nevídala a ani se s ním nebavila.
Jak také uvádíte, mohlo se jednat o "přezdívku" tedy brambory - zemiaky, vím, že Marii Vojtasovou provdali Antonu Hrubošovi, protože jejich rodina vlastnila množství polí a měli velký statek, ke kterému ?mohl? přijít Pavol Hruboš sňatkem s Marii Svabčak? To jsou však jen spekulace.
Nemůže narozený Pavel Hruboš v roce 1875 být otcem později narozeného Pavla Hruboše v roce 1893? Většinou prvorozeného syna pojmenují po otci a jestli se oženil hned v 18 letech?
Během týdne jedu k babičce znovu a tentokrát budu pátrat po všech starých dokumentech, pokud nějaké má, přestože mi tvrdí, že nemá, ale v rodném listě by měla mít uvedeny rodiče a jejich rodiče. Nicméně mi zarputile tvrdí, že žádný nemá a nikdy neměla, už i děda o ní tvrdil, že ani neví kdy se narodila a že spadla z hrušky.

Je fajn mít takové pořádkumilovné předky, kteří se uchováváním důležitých dokumentů netrápí
Každopádně velice děkuji za snahu a čas všech, kteří se zapojují a pomáhají. Velmi si toho cením. Děkuji.