Krstný list a iné cirkevné dokumenty 21. storočia

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
david
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 04 Sep 2013, 02:56

Máte niekto skúsenosti so žiadaním krstných listov a údajmi v nich? Zaujíma ma, či v súčasnosti cirkev vydáva aj cirkevné sobášne, alebo úmrtné listy ? Podľa mojich zistení by sa už do krstného listu mali uvádzať aj 1. sv. prijímanie, birmovka a sviatostný sobáš. Tak mi napadlo, že keby som si chcel papierovo zdokumentovať predkov z 20. stor. tak namiesto štátnych matričných dokumentov nahradiť ich cirkevnými, kde sa neplatia poplatky. Máte nejaké skúsenosti ?
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Praktickú skúsenosť s vyžiadaním týchto dokumentov nemám. Navyše, aj farské úrady musia dodržiavať ten istý zákon o ochrane osobných údajov ako matričné úrady. Inými slovami povedané, že aj v tomto prípade bude pravdepodobne "cesta zarúbaná".

Príklad, ako postupovať pri vyžiadaní dokumentov: Rímskokatolícka cirkev, farnosť Turčiansky Peter-Inky: http://www.farar.inky.sk/KrtsneListyASpol.htm , ale nedajte sa odradiť. :)
Používateľov profilový obrázok
Marcel
Člen
Člen
Dátum registrácie: 14 Jan 2013, 20:03
Predkovia z oblasti: Rajecká Lesná, Ladce, Kolárovice, Váhovce, Plumlov

Samozrejme, pri kazdej farnosti zalezi od farara, rovnako ako pri kazdej matrike zalezi od matrikara. Ja som emailom ziadal o vlastny krstny list a nemusel som dokazovat, ze som to naozaj ja (plus, dostal som ho zadarmo, ani postovne som nemusel platit). Takze navrhujem skusit a z mojej skusenosti je dobre byt od zaciatku otvoreny, vysvetlit, preco to clovek potrebuje. Niekedy aj vdaka tomu ziska clovek viac ako tajnostkarstvom.
Napísať odpoveď