niektoré časti zápisu nedám

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
mimili
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 19 Okt 2015, 23:11
Predkovia z oblasti: Gemer, Liptov, Dolná Nitra

Viete mi pomôcť s prečítaním zápisu svadby? Dátum by mohol byť 18. nov. (?), meno nevesty je Elschleger (?) Karitas (?) Julianna , meno matky ženícha je Kiszel (?) meno (?), rodičia nevesty sú Elschleger Godfrid (?) a Guler (?) meno (?) , obec Gitze je dnešný Hucín myslím, ale Fantsal / Tantsal (?) je kde?. Tiež som našla pozdejší zápis krstu, v ktorom je ale už meno ženy uvedené pozmenené ako Einschleger (?) Chariteas (?) ....asi s tým mal aj matrikár problém čo je to za meno :?
ďakujem za pomoc!
Prílohy
1_.jpg
2_.jpg
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Keď nedáte, tak si nechajte :D
Škoda, že ste nedali celú stranu z príslušných matrík, lebo takto nevieme, v ktorej oblasti sa pohybujeme (pri identifikácií miestnych názvov) a mali by sme to jednoduchšie aj pri porovnaní písania niektorých písmen (pri identifikácii mien a dátumu).

Ja som to prečítal takto:
29. júna, krstil miestny kňaz, krstený bol Ján, syn Štefana Koreňa (katolíka) a Karitas Einschleger (evanjeličky) ...

18. novembra (?) sa sobášili Štefan Koreň (24 ročný, katolík, stolár) a Karitas Juliana Elschleger (26 ročná, evanjelička);
- rodičia ženícha: Juraj Koreň a Doris (?) Kisel, bydlisko Gitze (to by mohlo byť toto: http://www.hucin.ocu.sk/sk/)
- rodičia nevesty: Godfrid Elschleger a Mari Guler/Galer, bydlisko Fantsal (to by mohlo byť toto: https://sk.wikipedia.org/wiki/Fancsal)

Karitas je (bolo) trochu menej vyskytujúce sa, no normálne ženské meno.
Imrich
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Dopľňam, že tá Doris bude skôr Boris odvodená od Borbála=Barbora
pozri
https://hu.wikipedia.org/wiki/Borb%C3%A1la
mimili
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 19 Okt 2015, 23:11
Predkovia z oblasti: Gemer, Liptov, Dolná Nitra

Ide o tento zápis - posledný na pravej strane https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1554443, tiež som porovnávala písmo, ale sama by som to fakt nedala :D, ďakujem srdečne za preklad, hlavne mená a miesta, mi neboli jasné, s menom Karitas som sa tiež ešte nestretla ;)
Napísať odpoveď