Židovská línia – šuriansky rabinát (teórie, preklady,...)

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

Hľadám predkov Berty Grün (1875, Bánov), rodičia Jonász Grün a Emma Weiner
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... at=1373036

Prešiel som si matriku narodených pre roky 1860 až 1892 a sobášnu pre roky 1860 až 1886.

Vypísal som si všetky mená s priezviskami Grün a Weiner.

Najzaujímavejší poznatok je nasledovný. Kým v matrike narodených sú deti pre pár(y):
Johan/Jonas/Julius Grün a Mina Grünvald v rokoch 1870 až 1886, tak sobáš je len pre:
Johan Grün a Mina Grünvald v roku 1866.

Rovnako sú v matrike deti pre pár(y):
Johan/Jonas Grün a Emma Weiner v rokoch 1875 až 1881, tak sobáš je len pre:
Julius Grün a Ema Weiner v roku 1873.
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... at=1373036

Z hore uvedeného by sa dalo vyvodiť, že mená Johan – Jonas – Julius by sa dali stotožniť. Frantiek Buda, autor knihy Židia v Nitrianskej župe a šuriansky rabinát (2015), ktorý má tieto matriky preštudované krížom krážom mi potvrdil, že on stotožňuje mená Johan – Jonas a Ignác.

Teóriu o tom, že sobáš Juliusa Grün a Emmy Weiner je mnou hľadaný pár Johan/Jonas Grün a Emma Weiner mi potvrdzuje (ak to správne chápem) aj nasledovný fakt.

Zo sobášneho záznamu vyplýva, že otec Emy - Salaman bol nebohý (todt). Prvý syn Johana/Jonasa a Emy sa navyše volá Salamon, teda podľa zvyku nesie meno prvého mŕtveho predka, čo by bol ďalší dôkaz do skladačky, že ide o mnou hľadaný pár.

Zaujíma ma váš názor. Podľa Františka Budu to je „veľmi veľmi pravdepodobné“, že ide o môj pár. Potom budem mať ešte množstvo ďalších otázok. Ďakujem :)
Používateľov profilový obrázok
Absik
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:22
Predkovia z oblasti: Východné Slovensko: Škripko, Pravda, Polyák, Andrejčák, Výrostko/Virosztko, Prepiják; Maďarsko/Košice: Deutsch; Spiš+Poľsko: Kohn, Tandlich; Morava: Absolon, Lédl
Kontaktovať používateľa:

Pozrite si ten sobasny zapis: v poslednej kolonke je nieco napisane (neviem to cele vylustit):
"Der Bräutigam ... auf Namen Johann"

Mozno sa najde niekto, kto to precita cele, ale podla mna je to ten, koho hladate.
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

Áno, k tomu som sa chcel ešte dostať. Budem vďačný aj za preloženie poznámky a slova pod ženíchom, resp. menom jeho otca (Jacob) a matky (Sany). Vopred dík :)
Absik
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:22
Predkovia z oblasti: Východné Slovensko: Škripko, Pravda, Polyák, Andrejčák, Výrostko/Virosztko, Prepiják; Maďarsko/Košice: Deutsch; Spiš+Poľsko: Kohn, Tandlich; Morava: Absolon, Lédl
Kontaktovať používateľa:

No na toto sa nechytam, sorry :)
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Ja čakám, že sa chytí Imrich :)
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Poznámka jednoznačne uzatvára akúkoľvek debatu:
Der Bräutigam führt auch den Namen Johann. Ženích používal aj meno Ján.
Ku zvyšku doplním, že ženích bol mäsiar (Fleischer), rovnako, ako aj jeho otec Jakub. Nevestin otec sa zasa volal Šalamún, v čase sobáša bol zosnulý (todt).
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Super Patrik! Ďakujem. Budem môcť ísť s istotou ďalej. Berta (dcéra Júliusa/Jána a Emmy) tiež udávala vo svojom sobášnom zázname v Budapešti, že jej otec bol mäsiar, takže to všetko do seba krásne zapadá.

Čoskoro budem mať v tomto vlákne ďalšie otázky, takže rátam s vašou pomocou :)
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Prosím o prečítanie a preklad pár info zo sčítania 1869.

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1986782

Zaujíma ma:
- poznámka pri osobe Gyula Grün
- chcem sa utvrdiť, či správne čítam názvy obcí v stĺpci č. 9: Bánkeszi (Bánov), Kamocsa (Komoča), T. Megyer (Palárikovo), Negyed (Neded) a posledné neviem.

A asi mi uniklo niečo elementárne, ale čo znamenajú tie čísla v stĺpci číslo 7? Ďakujem.
Imrich
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Poznámka hovorí, že G.G. bol radovým vojakom na riadnej vojenskej dovolenke.

Dediny sú určené správne, posledná je Király=Horná Kráľová.

Tie čísla v stľpci 7 budú pravdepodobne číselné kódy jednotlivých stavov/zamestnaní.
S prihliadnutím k okolitým súpisom sa dá dedukovať že, napr.:
rolník=17, čižmár=39, kamenár=29, slobodný muž=57, sl. žena= 58, nádenník= 21, sluha=20,
žena v domácnosti=47 atď.
Na konci stľpca 7 je potom sumár, ktorý zjednodušoval vytvorenie globálnej štatistiky.
S podobnými kódmi sa tu stretávam prvý krát. Mám však prezretú hlavne Zvolenská župu.
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
nemohlo ísť v prípade kódov v stĺpci sedem o výkaz platu za určité časové obdobie? Predsa len by tomu nasvedčovalo záhlavie daného stĺpca...
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Napísať odpoveď