Svedkovia pri svadbe

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Karla
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 22 Feb 2015, 18:17
Predkovia z oblasti: Necpaly, Partizánska Ľupča, Slovenská Ves, Kežmarok, ČR obl. Jindřichuv Hradec, Telč

V prvom rade sa ospravedlňujem za zrejme zvláštnu otázku. Rada by som sa opýtala, či má niekto informáciu ohľadom výberu svadobných svedkov. Krstní rodičia bývali zrejme z rodiny alebo zo susedstva a záležalo asi na konkrétnych rodičoch, či vyberali vždy tých istých alebo pre každé dieťa iných. Ako to však bolo so svadobnými svedkami? Platil aj vtedy nejaký zvyk, že jeden svedok bol z okruhu známych ženícha a jeden nevesty? Prípadne, že ich vyberala ženíchova strana? Alebo to bolo dielo náhody - kto sa natrafil a bol ochotný ísť svedčiť? Aké sú vaše skúsenosti z bádania?
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Odpovede na Vaše otázky sú úplne jednoduché, no zároveň aj zložité. Žiadne pravidlá neexistovali. Nechoďme ďaleko ale skúste si položiť presne tieto otázky na svoju osobu.
Ak ste vydatá, koho a prečo ste si Vy s manželom vybrali za svedkov? Rozdiel by som videl snáď iba v tom, či ide (v novších časoch) o cirkevný alebo civilný sobáš. A snáď s výnimkou spôsobilosti vybranej osoby na takéto úkony iné pravidlá neexistujú. Ani v histórii neexistovali. Stretol som sa s prípadom, konkrétne v prvej štvrtine 19. storočia v Handlovej, kde sa počas jedného dňa uskutočnilo snáď 20 sobášov, kde všetkým bol jediným svedkom miestny richtár. A to nebol príbuzný nikomu, ani ženíchovi, ani neveste.
S krstnými rodičmi je to totožné. Ak máte deti, koho a prečo ste si Vy vybrali za krstných rodičov? Aj tu je rozdiel, či bol krst cirkevný alebo civilný. Z čítania matrík však tiež viem, že nebolo ničím neobvyklým, keď za krstného rodiča bol povolaný miestny kaplán alebo farár, miestny zemepán alebo tak, ako aj Vy píšete, kto sa pritrafil a bol ochotný. A nemusel byť vôbec z rodiny.
Samozrejme, z mojej praxe je prevažná väčšina svedkov a krstných rodičov príbuzných s dotknutými osobami. A dodám, že sledovanie týchto osôb ja považujem za dôležité, pretože práve ich sledovanie a identifikácia často pomáha, ak sa bádanie po predkoch kdesi zasekne ;)
Karla
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 22 Feb 2015, 18:17
Predkovia z oblasti: Necpaly, Partizánska Ľupča, Slovenská Ves, Kežmarok, ČR obl. Jindřichuv Hradec, Telč

To je fakt, ze je to zrejme znacne roznorode. :? A zaroven fascinujuce. :) Nestretli ste sa ani s tym, ze by v tomto ohlade fungovali nejake "modne vlny" - cize ze by v konkretnej oblasti a obdobi mali sklon uprednostnovat urcity okruh ludi pre taketo funkcie? Zaujalo ma to z hladiska pochopenia vtedajsieho myslenia - ci to bolo niecim ovplyvnovane, alebo sa to lisilo rodina od rodiny.

A ak mate prehlad - co vsetko obnasala napriklad funkcia krstnych rodicov? Okrem prinesenia dietata ku krstu, mali aj dake ine pevne dane "povinnosti" - ako obdarovanie novorodenca nejakym darom alebo povinnost vychovy, ak by sa rodicom nieco stalo? Zaujalo ma totiz napriklad to, ze v urcitej oblasti a obdobi bola ista zena uvedena ako krstna matka snad kazdemu druhemu dietatu, ktore sa v tych rokoch narodilo. Dalo by sa napriklad nieco dedukovat na zaklade toho, kolkym a akym detom bol niekto krstnym rodicom? Ci to je tiez silno individualne? :)
Napísať odpoveď