hledám potomka Rosy a Karola Štúrových,bydlící

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
Mykotava
Dátum registrácie: 26 Jún 2014, 20:15
Predkovia z oblasti: Modra

na dříve Deákové dnes Šturové 82 v Emreszovském domě, nyní muzeum.Tito se hlásili k německé národnosti a dům převzal stát. Jedná se o dobu mezi válkami.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Este by bolo dobre, keby ste napisali, ze v ktorom meste, dedine, ci kde to vlastne zili...
A este otazka: pochopil som spravne, ze nejaky Karol Stur sa hlasil k nemeckej narodnosti???
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Upresním, jedná sa o mesto Modra a terajšie Múzeum Ľudovíta Štúra, ktoré sídli v bývalom meštianskom dome, ktorý v 19. stor. patril rodine mestského sudcu Jána Emresza. Mal dcéru Rosinu, ktorá sa v roku 1839 vydala za vtedajšieho rektora gymnázia a neskôr evanjelického farára v Modre Karola Štúra, najstaršieho Ľudovítovho brata.

Potomkovia rodiny Emreszovej sa hlásili k nemeckej národnosti, a tak ich po roku 1945 postihol osud odsunutých vysťahovalcov a dom sa stal majetkom mesta Modra.

Žijúcim potomkom na Slovensku je PhDr. Ivan Štúr, CSc. (1933), ktorý žije v Bratislave. V rozhovore pre nemenovaný denník uviedol, že v štyridsiatke začal "pátrať po celom rodokmeni".
milestone
Veterán
Veterán

Ospravedlňujem sa, mohla som to napísať hneď, aby nedošlo k nedorozumeniu - prastarým otcom PhDr. Ivana Štúra, CSc. bol Samuel Štúr.
Mykotava

chci velmi poděkovat uživatelce Milestone - doplnila chybějící informační údaj-mesto Modru.Vím,že pro Slováky je hlavní L.Štúr,já ale chtěla dohledat, zda žije a kde nějaký potomek mé pratety Rosiny Emreszové.Její otec Jan a děd Martin, jsou i mými pradědy. Jejím bratrem Samuelem Emreszem/1816-1872,starosta/ pokračuje naše linie. Můj otec Jan byl grafik a udělal solidní genealogii rodu a když jsem vygooglovala rodový dům,zkusila jsem,zda někdo neví o osudu odsunutých. Pan profesor jistě bude něco znát,možná že zkusím nějak najít kontakt/našla jsem i foto z podujetí Bratislava nahlas a dnes.
Mykotava

a ještě jedna otázka pro Milestone. Mohu -li se takto zeptat,jste pracovníkem muzea anebo genealogem? v M.muzeu jstem jednou krátce byla zrovna když se asi připravovalo jeho stěhování,dala jsem svůj kontakt/v Modre na cintoríne všichni předkové/, ale už mne nikdo nekontaktoval.Já jsem si kontakt nevzala.
milestone
Veterán
Veterán

Dobrý deň, Mykotava,

zhotovujem rodokmeň svojej rodiny a som genealóg - amatér. Moja odbornosť je na hony vzdialená od genealógie. :)

Moja rada pre Vás, kde by som začala pátrať:

oslovte so svojou žiadosťou Slovenský národný archív v Bratislave
kontakty: http://www.minv.sk/?slovensky-narodny-archiv

Odsun Nemcov z územia Slovenska malo pod kontrolou Povereníctvo vnútra. V roku 2011 pracoval Peter Magura na vyhotovovaní registra odsunutých z archívneho fondu "600" Odsun Nemcov. (zdroj: internet)
Potrebujete teda v prvom rade zistiť, kam rodinu odsunuli.

Píšete, že všetci Vaši predkovia sú pochovaní na cintoríne v Modre. Oslovte pohrebné služby v mesta Modra, ako správcu cintorína. Na každé hrobové miesto musí byť zo zákona uzatvorená Nájomná zmluva a túto väčšinou platia pozostalí z rodiny. Ak budete mať šťastie, môžete sa dopracovať k menám a adresám žijúcich potomkov.

V neposlednom rade stojí za zváženie osloviť aj Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre. Tí by mohli byť z Vašej žiadosti priam nadšení, že ich oslovila príbuzná z rodiny Ľudovíta Štúra. :)

kontakt: http://www.modra.sk/muzem-ludovita-stura.html

Nedajte sa odradiť, ak Vám niektorá inštitúcia neodpíše. Niekedy sa hrajú na mŕtvych chrobákov, ale keď budete urgovať Vašu žiadosť, tak zvyknú odpísať do dvoch až štyroch pracovných dní. To je moja skúsenosť.

Prajem Vám veľa šťastia! :)
Mojmír
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 22 Okt 2012, 12:27

Obzvlášť keď budúci rok bude rokom Ľudovíta Štúra: http://www.modra.sk/clanky/rok-ludovita-stura.html
beni
Dátum registrácie: 16 Jan 2016, 15:52
Predkovia z oblasti: Bratislava

Su to tu stare zapisy z r. 2014, ktore som az dnes objavila. Prosim, ohlaste sa znova. Aj ja hladam rodinnych prislusnikov rodiny Emresz z linie Samuela E.
Napísať odpoveď