Preklad armálnej listiny Korencsy/Korenchy

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
fefefe
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:58
Predkovia z oblasti: Kubaš,Peldik z Brezy, Greňo z Lomnej, Páterek z Beňadova, Kobida z Bobotu, Závodský z Motešíc, Fodora, Šiarik z Hradišťa, Korencsik z Topoľčian,

Ďakujem za odpoveď
Skúsim pozrieť v archíve zápisnice z rokovaní obce, ak sa nejaké zachovali.

Mám ešte jednu prosbu o pomoc, podarilo sa mi nájsť v Ivanke odpis armálnej listiny rodu Korencsy, Korenchy.
Pokúšal som sa to preložiť pomocou prekladača, ale nič rozumné mi nepreložilo.

Partum ei adjectarum nobiles hactenus quomodo libet de iure vel consvetudine usi sunt et gavisi utunturque et gaudent uti frui et gaudere possint ae valcant Haredesque et Posteritates ipsorum utrius sexus universae valeant, atque possint. Incujus quidem Nostrae erga ipsos ex hibitae gratiae, clementiae ae liberalitatis Testimonium veraeque et indubitata nobilitatis signum hae Arma sive Nobilitatis insignia: Scutum videlicet militare erectum caelestini coloris, fundum illius viridi Tringi monticulo occupante inquointeger cervus naturali suo colore effigiatus posterioribus pedibus insistens salienti similis ad dexteram scuti partem conversus esse visitur. Scuto incumbentem galeam Militarem articulatam articulatam sive apertam Regio Diademate medium fulvum leonem unqvinetemus eminentem. Anteriorum pedum dextro gladium capulotenus (capilotenus) fortiter tenentem proferente ornatam ae Summitate vero sive cono galeae lanciiis sive lemniseis hine flavis et caruleis, illune candidis et rubris , in scuti extremitatis se se diffundentibus, prout hae omnia a capite sive principio praesentium Litteratum Nostrarum pictoris edveta manu, artificio propriis suis coloribus recte depicta esse cernuntur eidem MICHAELI KORENCSY aeper cum fratri sou carnali PETRO similiter KORENCSY ipsorumque.

Potreboval by som preložiť aspoň tento odsek, kde je popísaný erb rodu.

[url=http://postimg.org/image/swzrhqr77 ... .jpg[/img]

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Ak by mi niekto vedel pomocť, vopred ďakujem.
Naposledy upravil/-a duros v 21 Jan 2016, 15:00, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Oddelené od povodnej temy (povodne v "Juliana alebo Jozefa Korencsik- tá istá osoba?").
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
mrzí ma, že odpisujem takto neskôr, avšak skôr sa skutočne nedalo...
"Štít totiž nech je vyhotovený v nebeskej (modrej) farbe, na jeho spodnej časti nech sa rozprestiera zelené trojvršie, v ktorom celý jeleň vo svojej prirodzenej farbe nech je znázornený stojac na zadných nohách skáčuc otočený na pravú stranu (štítu). Štít nech má vojenskú helmu sklopenú a zreteľnú alebo otvorenú. Oblasť koruny nech obsahuje v strede výrazného jantárového leva. Pravá predná noha nech pevne drží zdobenú rukoväť (krátkeho) meča. Od vrchu helmy nech sa vinú prívesky (neviem, ako tie šnúrky správne pomenovať, no zrejme viete, na čo narážam) žltej a modrej, jasne bielej a červenej (farby) a nech sa rozprestierajú okolo okrajov štítu. Od hlavy (resp. vrchného okraja štítu) nech je vydaný nápis (doslovne naše písmená, vo význame "meno rodiny") a celý štít nech je rukou zhotovený v tu popísaných vlastných farbách a nech je rozoznateľne znázornený."
S pozdravom
Patrik Zakarovský
fefefe
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:58
Predkovia z oblasti: Kubaš,Peldik z Brezy, Greňo z Lomnej, Páterek z Beňadova, Kobida z Bobotu, Závodský z Motešíc, Fodora, Šiarik z Hradišťa, Korencsik z Topoľčian,

patricius95 neviem ako ti poďakovať, ale ďakujem. Snažil som sa to preložiť, ale vôbec sa mi nedarilo.
Ešte raz ďakujem.
Napísať odpoveď