Urcenie osob podla veku pri svadbe

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Karla
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 22 Feb 2015, 18:17
Predkovia z oblasti: Necpaly, Partizánska Ľupča, Slovenská Ves, Kežmarok, ČR obl. Jindřichuv Hradec, Telč

Chcela by som sa poradit so skusenejsimi badatelmi - rada by som sa pohla z jedneho zaseknuteho bodu a neviem, ci na to idem dobre.

Mam dolozeny zaznam o svadbe Jana Kovacika a Zuzany Jamriskovej (18.11.1855, ev., Necpaly), podla ktoreho mal Jan v tom case mat 27 a Zuzana 24 rokov (t.j. priblizne roky narodenia by mali byt 1828 pre Jana a 1831 pre Zuzanu), obaja maju v kolonke miesto narodenia uvedene Necpaly. Mam tiez zaznamy o ich umrti - Jan umrel 30.12.1886 vo veku 59 rokov (cize rok narodenia cca 1827) a Zuzana umrela 22.4.1912 vo veku 83 rokov (rok narodenia cca 1829), oboje v Necpaloch. Kedze pri svadbe nemali uvedenych rodicov, da sa orientovat len podla priblizneho roku narodenia a zmienky, ze sa narodili v Necpaloch. Ovsem neviem, do akej miery sa na to spolahnut. Ak by sa na to dalo spolahnut a nic by som neprehliadla, tak mi to vychadza na Jana Kovacika, ktory bol pokrsteny 7.8.1829 (https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cat=765172) a Zuzanu Jamriskovu, ktora bola pokrstena 4.7.1832 (https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cat=765172). Zuzana tam bola toho mena pokial viem jedina, Janovia boli minimalne traja, ostatni dvaja sa vsak nenarodili v Necpaloch. Su moje predpoklady spravne a mozem tych dvoch povazovat za v uvode uvedenych manzelov? :?:
Prílohy
Jan Kovacik z (manz. Zuzana Jamriskova).jpg
z Zuzana Jamriska (manzelka Jana Kovacika).jpg
Jan Kovacik - Zuzana Jamriska s.jpg
BarboraS
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 20 Feb 2015, 08:16
Predkovia z oblasti: Štefančík - Nacina Ves; Kočerha - Strážske; Dobiaš, Balúch - Veľký klíž; Paľko - Vranov nad Topľou, Bulka - Stakčín/ Rycerka Górna

Mne ten rok sobáša pripadá ako 1853, z toho vychádza narodenie Jána cca 1826 a Zuzany cca 1829.
Barbora
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

BarboraS napísal:Mne ten rok sobáša pripadá ako 1853, z toho vychádza narodenie Jána cca 1826 a Zuzany cca 1829.
Ono sa to zda ako 53, ale skutocne je to 55. Navyse ked si pozrieme celu matriku, je to kontinualne aj v ramci poradovych cisel v roku...
Karla napísal:...tak mi to vychadza na Jana Kovacika, ktory bol pokrsteny 7.8.1829....Janovia boli minimalne traja, ostatni dvaja sa vsak nenarodili v Necpaloch....
Neviem, ale bol by som opatrny. Otec takeho isteho mena, priezviska, ale aj prezyvky, mal v r. 1836 tiez Jana s manzelkou Annou, ovsem priezvisko Anny je ine - 18.juna: https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1554443
Urobil by som prieskum celej tejto rodiny so zameranim na prezyvku, krstnych rodicov, svedkov pri sobasi, pripadne sa pokusit odsledovat predkov osob, byvajucich na cisle 70.
Karla
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Predkovia z oblasti: Necpaly, Partizánska Ľupča, Slovenská Ves, Kežmarok, ČR obl. Jindřichuv Hradec, Telč

Dakujem za vsetky tipy aj ochotu sa tymto mojim problemom zaoberat! :)

Ohladom toho roku som bola tiez chvilu v pomykove, ale je duplicitne uvedeny aj pri neveste a tam to vyzera viac ako 55.

Duros - urcite to preskumam, dakujem za postreh! Zatial by som si myslela, ze by to mohli byt bratia - v tom roku 1836 to su Jan a Anna, v 1829 Juraj a Zuzana. Zaroven ten rok 1836 mi menej sedi skrz vek uvedeny pri svadbe a umrti - tie ale samozrejme nemusia byt vzdy smerodajne. :D
Karla
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen

Zatial to vyzera tak, ze naozaj slo o bratov. Lustrovala som matriku krstov priblizne z toho obdobia, kedy sa mali narodit a zistila som, ze s priezviskom Kovacik tam bolo viacero rodin, ovsem cca to sedelo s tym, co je o generaciu dalej - jedna rodina zila v Necpaloch, ostatne zili v Belej a Duliciach. Ta necpalska rodina mala syna Juraja, ktory sa narodil v aprili roku 1805 (https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1554443) a tiez Jana, ktory sa narodil v aprili 1808 (https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1554443). To by sedelo aj podla svadieb, Juraj mal svadbu v roku 1827, Jan 1833. Zatial netusim ako dosli k pridomku, priezvisko Kurhajec bolo situovane zvacsa do Sklabine (ale myslim, ze sa vyskytlo aj v Belej). Je skoda, ze informacie zapisane pri svadbach su z tohto obdobia take kuse. :( Lebo hoci by to nasvedcovalo, ze by moja teoria mohla byt spravna, mohlo to byt aj akokolvek inak, kedze vsetko je to tam na jednej kope. Tak neviem, ci to v tejto vetve uz zavesit na klinec, alebo by sa dalo na tom stavat. :?

Teraz som si vsimla, ze aj druhy syn manzelskej dvojice Juraj Kovacik - Zuzana Iliasova mal pri svojej svadbe uvedene, ze byva v Necpaloch c.70 - ale zasa pokial by boli obaja Kovacikovia - Kurhajci bratia, je dost mozne, ze aj ich deti mohli byvat na jednej adrese. Ci...? :shock:

Mimochodom - myslite, ze aspon ohladom tej Zuzany Jamriskovej by to mohlo byt jednoznacnejsie?
Napísať odpoveď