Opakovanie sa krstných mien v rámci jednej rodiny

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Karla
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 22 Feb 2015, 18:17
Predkovia z oblasti: Necpaly, Partizánska Ľupča, Slovenská Ves, Kežmarok, ČR obl. Jindřichuv Hradec, Telč

Kedysi bolo bežnou praxou, že rodičia dávali svojim deťom krstné meno po nejakom staršom už nežijúcom súrodencovi. Nedávno som sa dokonca dočítala, že sa k tomu niekde viazala aj povera, že dieťa s menom po mŕtvom súrodencovi sa dožije vysokého veku. Preto ak človek pri bádaní natrafí na viac detí rovnakého mena u tých istých rodičov, je viac ako isté, že starší súrodenec s rovnakým menom už v čase ich narodenia nežil. Chcela by som sa ale opýtať aké máte skúsenosti s tým, keď sa muž znovu ožení a má deti s novou manželkou. Bolo možné, že by s novou ženou mal dieťa rovnakého krstného mena (a priezviska) aké už nosí jeho žijúce dieťa z predošlého manželstva?
Už kedysi sa mi stalo, že mal muž s novou ženou dcéru rovnakého mena ako mal z prvého manželstva, hoci jej úmrtie som nikde nenašla. Vtedy som si to zdôvodnila, že možno zápis o jej smrti v matrike chýba. Ale teraz som na podobnú vec natrafila znovu - muž má s novou ženou syna rovnakého mena ako má syn s predošlého manželstva, ktorý však zjavne medzičasom neumrel, pretože sa oženil a neskôr mal aj deti. Tak neviem, či sa vlúdila nejaká zrada pri bádaní, alebo či sa niekomu tiež stalo, že by mal muž viacero detí rovnakého mena, ak spolu nežili v jednej domácnosti (napríklad ako v tomto prípade, že prvý syn sa oženil rok pred narodením toho druhého a je pravdepodobné, že sa aj odsťahoval). :?:
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý večer,
pokiaľ mi je známe, cirkevné právo zakazovalo rodičom pomenovávať svoje žijúce deti tým istým menom ako mal starší súrodenec. Keďže však v tomto prípade rodičia neboli tí istí, podľa mňa to bolo možné, dokonca som sa s niekoľkými podobnými prípadmi aj sám pri bádaní stretol.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Anina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 20 Jan 2014, 16:25
Predkovia z oblasti: Pňaček,Vajteršic,Kodrik,Štvrtecký,Kalka ,Ganobčik,Orava,Liptov,Záhorie

Aj ja som sa už stretla s tým, že v rodine, mali deti rovnaké mená. Mali spoločného otca, ale rôzne matky. Bolo to len na Orave.

Anina
Napísať odpoveď