surodenci

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
ivetka
Dátum registrácie: 01 Aug 2016, 19:27
Predkovia z oblasti: prarodičia, Anton Paufler, nar. 3.8.1866, ale neviem mesto kde sa narodil, žil v Nitre, ženaty s Jozefou Pauflerovou, rod. Malova nar 7.10.1883 v Topolčanoch. Chcem zistit odkial pochadzal a kde sa narodil môj pradedo

hladam surodencov môjho dedka, roky sme si mysleli, ze je sam, ale dopočuli sme sa ze mal brata. Dedko sa volal Anton Paufler, narodil sa v Nitre 5.9.1917, jeho rodičia sa volali Anton Paufler nar, 3.8.1866 a matka Jozefa Pauflerova rod. Malova nar. 7.10.1883 v Topolcanoch ,
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

Tu sa jedna o zivu matriku, musite ist na prislusny matricny urad alebo faru.
ivetka
Predkovia z oblasti: prarodičia, Anton Paufler, nar. 3.8.1866, ale neviem mesto kde sa narodil, žil v Nitre, ženaty s Jozefou Pauflerovou, rod. Malova nar 7.10.1883 v Topolčanoch. Chcem zistit odkial pochadzal a kde sa narodil môj pradedo

bola som na matrike, ale tam som nepochodila, nevedeli mi nic povedat, pokial im nepoviem mena deti a kde a kedy sa narodili, a ja ani neviem v ktorej matrike mam hladat.
andrej58
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Nov 2012, 10:03
Predkovia z oblasti: Orava,Marmárosziget

Osobne by som postupoval následovne... pokúste sa vyhľadať (ak nemáte) sobáš Antona Pauflera a Jozefy rod. Malovej. Skúste najprv v Topoľčiankach. Ak ste boli na matričnom úrade zadajte im roky sobáša od 1907-1917. Podľa indexácie matriky by mohli sobáš nájsť. Matriky 1895-1906 sú už pravdepodobne v príslušnom ŠA. Pokiaľ by Vám tan nevedeli pomôcť skúste faru v Topoľčiankach. Prístup farára je rôzny. Pokiaľ to nenájdete tam skúste v mieste narodenia Antona Pauflera - Nitra. V zázname o narodení by mal byť aj pôvod oboch rodičov. V civilnej matrike im skúste zadať nejaké rozpätie rokov napr. 1905-1917.
Anton Paufler mal v čase narodenia syna Antona 51 rokov. Skôr by som hľadal roky smerom dole napr. 1886-1917. Nevesta je o 16 rokov mladšia (Jozefa), predpoklad by bol že sa Anton s Jozefou ženil ako vdovec. V tomto prípade by som hľadal úmrtie prvej manželky v mieste predchádzajúceho bydliska Anton nar.1866.
K ďeťom.... ak sa Anton ženil druhý krát: - hľadať deti v mieste sobáša (v matrike kľudne zadajte rozpätie rokov napr.1900-1917, meno dieťaťa si vymyslite a keď odpoveď bude negatívna opýtajte sa či sa tam nenarodil nejaký Paufler.) Civilné matriky majú indexácie teda nemusia ísť od strany k strane.
Pokiaľ by to nevyšlo skúste v rodisku Antona nar.1866 alebo v mieste bydliska, kde býval s Jozefou.
ivetka

dakujem, pokusim sa patrat tymto smerom, mozno nieco najdem
Napísať odpoveď