Nadhajská (Natheiská) Girth - Trnava

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Mirrael
Dátum registrácie: 02 Mar 2016, 09:31
Predkovia z oblasti: Nadhajská, Girth, Trnava

Vážení,

obracím se na Vás s prosbou, která se týká mých předků. Jedná se konkrétně o matku mojí prababičky, která se narodila na Slovensku. Jmenovala se Josefa (někdy psáno též jako Josefína či Josephine) Natheiská a narodila se 6.7.1849 v obci Suchá nad Parnou. Byla římsko-katolického vyznání. Po provdání se jmenovala Girthová
Její dcera Gisela Girthová se narodila v Trnavě 8.5.1874 (někdy též uváděno 1875 či 1876) a byla pokřtěna v římsko-katolické církvi. Ani jednu z nich jsem v matrikách, které jsou dostupné volně na internetu (na stránce familysearch.org ) nenašla, proto jsem se domnívala, že ještě nebyly nascannované. Obrátila jsem se tedy do bratislavského archivu s tímto dotazem. Uvedla jsem, že jsem Josefu Natheiskou našla pouze v tzv. seznamů křtů /viz Baptism index (Zoznam krs ... 1830-1862 (Inv. č. 2181) /, ovšem samotná matrika na webu k dispozici není. Žádala jsem tedy o odpověď, zda by mi nemohly příslušný záznam dohledat a za poplatek vyhotovit buď scan či xerox. Obdržela jsem odpověď, že mám znovu hledat na výše zmíněné webové stránce v uvedené knize. Když jsem se snažila znovu vysvětlit, že tato matrika zde k dispozici není, že je zde pouze seznam (index) pokřtěných a nikoliv matrika samotná, opět jsem obdržela tuto odpověď. Na můj další dotaz, že jsem v nascannovaných matrikách nenalezla ani Giselu Girthovou, jsem znovu obdržela odpověď, že by tam měla být.
Takto probíhala celá komunikace, nic jsem se nedozvěděla a nikam jsem se neposunula. Jsem z celé situace zoufalá, protože takto neúspěšně se snažím najít své slovenské předky už cca dva roky! Celou situaci komplikuje fakt, že jsem až z Prahy. Pokud bych si chtěla matriky prostudovat osobně, musela bych v práci požádat o dovolenou, zarezervovat si hotel, jízdenku atd. Proto jsem se domnívala, že využití archivních služeb by bylo ideálním řešením. Bohužel jsem neuspěla.
Ještě bych měla na závěr dva dotazy. Potřebovala bych nějak zjistit, kdy a kde se vdávala Josefa Natheiská. Většinou se tato informace uváděla v zápise narození prvního dítěte manželů (v tomto případě je to Gisela). Pokud by však v matrice narození dítěte tato informace nebyla, jak jinak bych ji mohla zjistit? Většinou se sňatek odehrával v místě bydliště nevěsty (v tomto případě by to byla tedy Suchá nad Parnou). Bylo by možné i toto nějak prověřit?
Také mě napadly matriky domovských příslušníků. Existují matriky domovských příslušníků města Suchá nad Parnou či Trnavy, kde by bylo možné tyto osoby nějakým způsobem dohledat?
Pokud víte o někom, kdo je z Bratislavy nebo tam do archivu pravidelně jezdí, dejte mi, prosím, na něj kontakt. Ráda bych jej požádala o laskavost, zda by mi mohl tyto matriky prohledat a záznamy vyfotit. Samozřejmě mu ráda zaplatím práci a veškeré výlohy s tím spojené.

Děkuji Vám za pochopení a přeji hezký den.
S pozdravem

Isolde
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
zaujámalo by ma, z akých zdrojov čerpáte uvedené údaje. V matrike Trnavy som totiž Vami spomenutú Gizelu podľa indexov vôbec nenašiel. Taktiež sa tam neobjavuje samotné priezvisko Girth, resp. jeho alternácie.
Taktiež nie je správny údaj, že Jozefa Nadhájska sa narodila 6.7.1849 vo farnosti Suchá nad Parnou, pretože v tento deň sa narodil chlapec Jozef, čo ostatne dokladuje Vami spomenutý index, ako aj samotná matrika:
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... at=1467792 (pravá strana, 5. zápis z vrchu). Podľa indexu sa tam narodila r. 1853 dcéra Antónia.
Index vedený k matrike sobášených farnosti Suchá nad Parnou taktiež nespomína žiaden sobáš osoby s menom Girth ( sú tam dvaja Girtlerovci, v r. 1841 a 1856, avšak ani jeden nemá za manželku Jozefu Nadhájsku).
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Mirrael

Dobrý den, díky za tak rychlou reakci. Údaje o narození Josefy Natheiské mám z několika zdrojů:

1) Sčítání lidu 1880, 1890, 1900, 1910 a 1921. Všude je uváděna jako Josefa či Josephine, nar. 1849 (někdy též 1850 či 1851) v Suché nad Parnou. Z bratislavského archivu mi napsali, že je zvláštní, že je v matrice vedena jako chlapec, ale není narozená v Suché, nýbrž v Košolné.
2) Stejné údaje jsou v úmrtní matrice Josefy Girth.
3) Taktéž seznam cizích příslušníků města Olomouce obsahuje tytéž údaje.

K její dceři Gisele. Údaj o jejím narození se nachází:

1) Ve sčítání lidu 1880, 1890, 1900, 1910, 1921 a 1930. Někdy se liší roky 1874, 1875, 1876. Den 8. květen je všude stejný.
2) V oddací matrice Magistrátu hl. městy Prahy (sňatek z roku 1919)
3) V policejní přihlášce (Národní archiv v Praze) z roku 1915.

Je to složité a přiznám se, že jsem z toho už nešťastná. Giselu a Josefu se snažím dohledat už cca dva roky. Neúspěšně, proto jsem si myslela, že by je bylo možné dohledat (snad) podle nějakých pobytových evidencí. Ovšem nevím, jak je to s Trnavou...

Ještě jednou díky moc za ochotu a laskavost!

Srdečně zdraví
Isolde :-)
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

No, Jozefinu som nasiel narodenu 10.8. 1844:
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1554443
Tu su deti Antona:
https://familysearch.org/search/collect ... id=1554443
Treba najdeny zaznam rozkliknut (najlepsie na novej karte, alebo v novom okne) a tam prilozeny nahlad rozkliknut.
Mirrael

Děkuju mockrát!!!! Jste tak hodný... Jenom zírám, že nesouhlasí nic. Den, měsíc, rok, ani místo narození... Díky též za všechny její sourozence. Jsou to všechno pro mě nové informace. Jsem Vám moc vděčná. Kdybyste něco potřebovali v Praze v archivech, dejte vědět... :) Teď už mi jen zbývá najít tu nešťastnou Giselu... Možná, že se mi to někdy povede...

Zdraví Isolde
Mirrael

Když má osoba uvedeno v dokladech (sčítání lidu, pas, občanka, školní katalogy apod.), že místo narození je Türnau, Ungarn, předpokládala jsem, že se jedná o Trnavu, ale dotyčnou jsem v žádných matrikách z Trnavy nenalezla (Gisela Girth, narodila se 8.5.1874 v Trnavě, římsko-katolická církev). Jaká lokalita (kromě Trnavy) by ještě mohla připadat v úvahu? Kde bych ještě mohla pátrat? Jsem už bezradná, budu vděčná za každou radu.

Díky a zdravím!
Isolde
VeronikaBB
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 01 Jún 2016, 20:50
Predkovia z oblasti: Kujan, Bobor, Potančok, Pajtáš, Durečka, Salva, Banskobystrický okres, Veľká Lúka, Hájniky, Povrazník, Rumunsko, Skalité, Višňové, Poľsko

Ja ked som dala to Turnau, Ungarn do googla naslo mi napriklad toto ...

https://de.wikipedia.org/wiki/Turnov
VeronikaBB
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Predkovia z oblasti: Kujan, Bobor, Potančok, Pajtáš, Durečka, Salva, Banskobystrický okres, Veľká Lúka, Hájniky, Povrazník, Rumunsko, Skalité, Višňové, Poľsko

Mirrael

VeronikaBB napísal:Ja ked som dala to Turnau, Ungarn do googla naslo mi napriklad toto ...

https://de.wikipedia.org/wiki/Turnov

Ano, já vím. To už jsem taky zjistila. Ale bohužel to nebude ono. Tam jsem dotyčnou osobu též nenašla.
VeronikaBB
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Napísať odpoveď