Zákony ovplyvňujúce sobáše

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Karla
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 22 Feb 2015, 18:17
Predkovia z oblasti: Necpaly, Partizánska Ľupča, Slovenská Ves, Kežmarok, ČR obl. Jindřichuv Hradec, Telč

Chcela by som sa opýtať, či má niekto informácie ohľadom zákonov, ktoré ovplyvňovali takú oblasť života ľudí kedysi akou boli sobáše. Konkrétne mám na mysli napríklad to, že v niektorých obdobiach bolo tuším povolenie k sobášu ovplyvnené tým, že budúci ženích musel byť do určitej miery hmotne zabezpečený, a pod. Zaujíma ma to v súvislosti s tým, že by som rada pochopila, čo všetko vplývalo na rozhodnutie uzavrieť manželstvo a vek, v ktorom zvyčajne ľudia v určitom období vstupovali do manželstva - či to bolo ovplyvnené viacmenej miestnymi zvykmi, alebo do toho vstupovalo aj niečo iné.

Vopred ďakujem za všetky postrehy a tipy!
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Rôzne etnologické zborníky a publikácie zaoberajúce sa tradičným spôsobom života v minulosti uvádzajú rôzne spôsoby a zvyky pri sobášoch, často zaujímavé. Mám znalosti, že ešte v prvej tretine 19. storočia vek ani hmotné zabezpečenie sobášiacich sa nebolo ničím a nikým regulované, vlastne si to regulovala sama spoločnosť (chudobný si bral chudobnú, bohatý bohatú, katolík katolíčku, evanjelik evanjeličku,...), všetko väčšinou vybavovali rodičia. Toho príkladom sú napr. sobáše vyslovene detí v šľachtických či panovníckych rodinách. Z Nitrianskeho Rudna v prievidzskom okrese je správa, že miestny kňaz a známy ľudový liečiteľ Fraňo Madva (pôsobiaci tu v rokoch 1822 - 1850) sa snažil pozdvihnúť ekonomický aj morálny úpadok vo svojej farnosti aj tým, že odmietal sobášiť 14-15 ročné deti, čo bolo dovtedy zvykom, keďže tak mladých ľudí považoval telesne ani duševne nespôsobilých na sobáš a plodenie detí. Veriaci sa proti tomu búrili a žiadali o zásah biskupa. Biskup, na prekvapenie, dal za pravdu farníkom s dovetkom, že telesnej žiadostivosti sa nemôžu klásť prekážky...
michalR
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 05 Feb 2014, 15:37
Predkovia z oblasti: Krupina, Sebechleby, Cebovce, Viglas, Detva, Hajniky

zaujímavá je domnienka o veľmi skorých sobášoch, ktorá sa koniec koncov tradovala aj v mojom okolí medzi starými ľudmi.
"veď vydávať/ženiť sa v 16tich bolo bežné"
ja som si spravil štatistiku svojho rodokmeňa, mám to v exceli. (tam kde som oba údaje mal - narodenie a sobáš)
Moji predkovia mali v priemere 25 rokov muži a 21 rokov ženy. Takže moje dáta túto domnienku nepotvrdzujú. (pre upresenenie vzorka 72 sobášov, 18-19 storočie, oblasť Hontianska a Zvolenská župa)
luki
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 16 Jún 2016, 16:08
Predkovia z oblasti: Mníšek nad Popradom, Demänová, Kátlovce, Stupava

Z Nitrianskeho Rudna v prievidzskom okrese je správa, že miestny kňaz a známy ľudový liečiteľ Fraňo Madva (pôsobiaci tu v rokoch 1822 - 1850) sa snažil pozdvihnúť ekonomický aj morálny úpadok vo svojej farnosti aj tým, že odmietal sobášiť 14-15 ročné deti, ...
viac o tom sa dá nájsť v článku "O človeku, ktorý chcel zmeniť sobášny vek" na 67. strane tu
http://forumhistoriae.sk/documents/1018 ... 11_1-2.pdf
jurajpolak
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 20 Júl 2016, 12:24
Predkovia z oblasti: Marianka, Stupava, Mást, Borinka a ďalšie obce Záhoria, Záhorská Bystrica

čítal som nedávno knihu o stredoveku, čo asi nie je moc aktuálne tu, lebo tak ďaleko sa asi nedopátrame, ale len pre zaujímavosť, podľa nejakých záznamov, ktoré mali, väčšinou šľachtické rodiny, ktoré si viedli svoje kroniky, tak priemerný vek mužov pri svadbe bol 27 a priemerný vek ženy 17. Ženu sa snažili vydať čo najskôr, aby sa nepokazila a nebola lákaná nejakými neresťami :-)
Napísať odpoveď