Odkiaľ prichádzali učitelia a kantori?

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
mircin009
Člen
Člen
Dátum registrácie: 21 Dec 2015, 17:36
Predkovia z oblasti: Šariš, Rokytov, Mokroluh, Malcov, Gerlachov, Lukov, Lukavica

Dobrý deň. Môj predok - Juraj Savka bol celý život kantorom a učiteľom v obci Lukov (okr. Bardejov). Hľadal som miesta narodenia všetkých jeho 7 detí, no všetky sa narodili v Lukove. Oni boli jediná rodina s týmto priezviskom v tejto obci. Pri jednom z detí som našiel, že pri jeho manželke Eve je rodné meno Čajková. Priezvisko Čajka sa taktiež v obci nevyskytovalo. Našiel som aj Jurajovo úmrtie zo dňa 12.4.1838, zomrel vo veku 52 rokov, takže rok narodenia by mal byť približne 1786. Neviete, či neexistujú nejaké záznamy o kantoroch a učiteľoch, o ich štúdiach, miestach pôvodu? Ďakujem.
jurajpolak
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 20 Júl 2016, 12:24
Predkovia z oblasti: Marianka, Stupava, Mást, Borinka a ďalšie obce Záhoria, Záhorská Bystrica

Našiel som takto narýchlo dvoch, čo vekovo pasujú, obaja z Radačova, okres Prešov.
https://familysearch.org/search/record/ ... A1780-1790~
Skúste popozerať sobášne matriky tam.
mircin009
Člen
Člen
Predkovia z oblasti: Šariš, Rokytov, Mokroluh, Malcov, Gerlachov, Lukov, Lukavica

jurajpolak napísal:Našiel som takto narýchlo dvoch, čo vekovo pasujú, obaja z Radačova, okres Prešov.
https://familysearch.org/search/record/ ... A1780-1790~
Skúste popozerať sobášne matriky tam.
Ďakujem. Ale Juraj Savka, ktorého hľadám ja, bol gréckokatolíckeho vyznania. Aj tak ďakujem za odpoveď.
Ondrej Ruttkay
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 18 Feb 2013, 18:24
Predkovia z oblasti: Vrutky, Strba, Vikartovce

Tu je sice odkaz na historiu a ucitelov slovenskych protestantskych skol, ale ja som tam nasiel zmienku o svojom pribuznom, ktory bol katolik. Mozno budete mat stastie.
http://zlatyfond.sme.sk/autor/204/Jan-Rezik
Treba si vybrat spravny diel Gymnaziologie v pravom stlpci.
mircin009
Člen
Člen

homer napísal:Tu je sice odkaz na historiu a ucitelov slovenskych protestantskych skol, ale ja som tam nasiel zmienku o svojom pribuznom, ktory bol katolik. Mozno budete mat stastie.
http://zlatyfond.sme.sk/autor/204/Jan-Rezik
Treba si vybrat spravny diel Gymnaziologie v pravom stlpci.
Bohužiaľ, nenašiel som ho tam. Ale ďakujem za odkaz.
nordo
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:27

Pokiaľ máte možnosť, prejdite kanonické vizitácie z obdobia, keď tam bol Váš predok učiteľom. Už sa mi stalo, že som takto našiel odkiaľ učiteľ pochádzal a kedy sa narodil
Anina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 20 Jan 2014, 16:25
Predkovia z oblasti: Pňaček,Vajteršic,Kodrik,Štvrtecký,Kalka ,Ganobčik,Orava,Liptov,Záhorie

Rovnaký problém riešim aj ja už niekoľko rokov s učiteľom Vajteršicom aj na tomto fóre. Zaujímalo by ma ako to bolo v minulosti s obsadzovaním voľných miest pre učiteľa. Menoval ich niekto? Učiteľský ústav tzv. Preparandia vznikla až r. 1819. Tí, ktorí učili pred tým museli mať iné vzdelanie.
Vajteršic podľa záznamu v sobášnej matrike prišiel do Or. Veselého zo Starých Hôr, čo je dosť ďaleko.

O druhom predkovi učiteľovi je v knihe o Zákamennom napísané, že z Trstenej povolali učiteľa Martina Frančeka. Kto ho povolal nenapísali.

Anina
Ondrej Ruttkay
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Meno Savka a Savfka sa vyskytuje v 17. a 18. storoci v Petrovej a v Gaboltove pri Bardejove, co je len niekolko kilometrov od Lukova. Mozno treba hladat tam.
mircin009
Člen
Člen

homer napísal:Meno Savka a Savfka sa vyskytuje v 17. a 18. storoci v Petrovej a v Gaboltove pri Bardejove, co je len niekolko kilometrov od Lukova. Mozno treba hladat tam.
Ďakujem. Nemôžte mi odoslať odkaz na tú matriku?
Ondrej Ruttkay
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Napísať odpoveď