politickí väzni bývalého režimu

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
BarboraS
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 20 Feb 2015, 08:16
Predkovia z oblasti: Štefančík - Nacina Ves; Kočerha - Strážske; Dobiaš, Balúch - Veľký klíž; Paľko - Vranov nad Topľou, Bulka - Stakčín/ Rycerka Górna

Chcela by som vedieť, či existuje online zoznam politických väzňov bývalého režimu vrámci Slovenska. Zdá sa mi, že nie.
Preto by som rada vedela, na ktorú inštitúciu sa obrátiť ak chcem získať spis/rozsudok konkrétnej osoby, môjho predka, ktorý bol politickým väzňom pár rokov niekedy na prelome 40 - 50 tych rokov.

Pravdepodobne táto téma tu už bola, ale nenašla som, tak pardon za opakovanie.

Vopred ďakujem.
Barbora
homer
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 18 Feb 2013, 18:24
Predkovia z oblasti: Vrutky, Strba, Vikartovce

Online je asi len zoznam zavlecenych do sovietskych gulagov po 2. svetovej vojne:
http://www.upn.gov.sk/data/publikacie/c ... vanych.pdf
Viac sa o politickych vaznoch mozete docitat v tejto poblikacii, ktora ale nie je online:
http://www.martinus.sk/?uItem=9953
V pripade vasho pribuzneho sa obratte na Ustav pamati naroda v Bratislave.
BarboraS
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 20 Feb 2015, 08:16
Predkovia z oblasti: Štefančík - Nacina Ves; Kočerha - Strážske; Dobiaš, Balúch - Veľký klíž; Paľko - Vranov nad Topľou, Bulka - Stakčín/ Rycerka Górna

Máte nejakú skúsenosť s UPN ako to prakticky funguje?
Barbora
Jaroslava Kovaľová
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Okt 2013, 12:42
Predkovia z oblasti: Kovaľ,Holomaň-Kočiš,Petro-Pavolko,Beď,Dlhé Klčovo,Nižný Hrušov,Hencovce,Trebišov

BarboraS napísal:Máte nejakú skúsenosť s UPN ako to prakticky funguje?
Ja som pred casom kontaktovala UPN,ohladom mojho predka.Odpisali mi ,ze sa na mojho predka pozru,zatial vsak,uz je to asi aj rok sa mi nikto neozval.Vy budete mat snad viec stastia.
Mojmír
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 22 Okt 2012, 12:27

Oba diely knihy "Zločiny komunizmu na Slovensku 1948:1989" vlastním.

K druhému dielu je pripojený CD-ROM na ktorom sú zoznamy:
-Popravení
-Usmrtení na hraniciach
-Obete augusta 1968
-Zomretí vo väzniciach
-Odvlečení do ZSSR
-Odsúdení
-Pomocné techniké prápory
-Tábory nútených prác
-Deportovaní reholníci
-Akcia P-100
-Akcia B
-Akcia K
-Utečenci 1948-1967
-Prevádzači
-Väzenské zariadenia

Napíšte sem mená a dáta narodenia vami hladaných osôb, pozrem sa vám na nich na CD-ROMe aj v knižkách.
Jaroslava Kovaľová
Aktívny člen
Aktívny člen
Predkovia z oblasti: Kovaľ,Holomaň-Kočiš,Petro-Pavolko,Beď,Dlhé Klčovo,Nižný Hrušov,Hencovce,Trebišov

Mojmír napísal:Oba diely knihy "Zločiny komunizmu na Slovensku 1948:1989" vlastním.

K druhému dielu je pripojený CD-ROM na ktorom sú zoznamy:
-Popravení
-Usmrtení na hraniciach
-Obete augusta 1968
-Zomretí vo väzniciach
-Odvlečení do ZSSR
-Odsúdení
-Pomocné techniké prápory
-Tábory nútených prác
-Deportovaní reholníci
-Akcia P-100
-Akcia B
-Akcia K
-Utečenci 1948-1967
-Prevádzači
-Väzenské zariadenia

Napíšte sem mená a dáta narodenia vami hladaných osôb, pozrem sa vám na nich na CD-ROMe aj v knižkách.
Mohli by ste pozriet aj mne meno Michal Holomaň Kočiš
Mojmír
Veterán
Veterán

Mária Holomanová, narodená 24.12.1875 v Nižnom Hrabovci bola Ľudovým súdom vo Vranove odsúdená na 6 mesiacov Odňatia slobody (OS) nepodmienečne, 2000 PT (peňažný trest?) (2 mes nahr.tr.) a podmienečne odsúdená (PO) na 1 rok.

Jozef Holomaň, narodený 4.11.1880 v Zborove bol Ľudovým súdom v Bardejove odsúdený na 3 mesiace OS PO, PT 700 Kč eventl.30 dní OS.
Odpykaný trest: A.-9.5.1955

Michal Holoman, narodený 22.9.1910 v Dlhom Klčove bol Okresným súdom vo Vranove odsúdený na 6 mesiacov OS nepodmienečne, 10 000 PT (3 mes. nahr.tr.)

Hladanie je pomalé, pretože pri hladaní druhej alebo tretej osoby aplikácia spadne, hoci som jej nastavil kompatibilitu s Windows 98 :-(
Jaroslava Kovaľová
Aktívny člen
Aktívny člen

Mojmír napísal:Mária Holomanová, narodená 24.12.1875 v Nižnom Hrabovci bola Ľudovým súdom vo Vranove odsúdená na 6 mesiacov Odňatia slobody (OS) nepodmienečne, 2000 PT (peňažný trest?) (2 mes nahr.tr.) a podmienečne odsúdená (PO) na 1 rok.

Jozef Holomaň, narodený 4.11.1880 v Zborove bol Ľudovým súdom v Bardejove odsúdený na 3 mesiace OS PO, PT 700 Kč eventl.30 dní OS.
Odpykaný trest: A.-9.5.1955

Michal Holoman, narodený 22.9.1910 v Dlhom Klčove bol Okresným súdom vo Vranove odsúdený na 6 mesiacov OS nepodmienečne, 10 000 PT (3 mes. nahr.tr.)

Hladanie je pomalé, pretože pri hladaní druhej alebo tretej osoby aplikácia spadne, hoci som jej nastavil kompatibilitu s Windows 98 :-(
Maria Holomanova bola moja prapra babka a to aom ani nevedela ,ze bola trestana aj ona a Michal Holoman bol jej syn.V 1952 bol v pracovnom tabore alebo nieco take v Handlovej.Co znamena poznamka v zatvorke.
Mojmír
Veterán
Veterán

Vysvetlívky k zoznamu:

OS - odňatie slobody
NEPO - nepodmienečne
PO - podmienečne
SČPO - strata čestných práv občianskych
PM - prepadnutie majetku
PT - peňažný trest

Údaje v zátvorkách asi udávajú dobu, ktorú musela osoba odsedieť, ak nezaplatila PT.
VeronikaBB
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 01 Jún 2016, 20:50
Predkovia z oblasti: Kujan, Bobor, Potančok, Pajtáš, Durečka, Salva, Banskobystrický okres, Veľká Lúka, Hájniky, Povrazník, Rumunsko, Skalité, Višňové, Poľsko

Mojmír napísal:Vysvetlívky k zoznamu:

OS - odňatie slobody
NEPO - nepodmienečne
PO - podmienečne
SČPO - strata čestných práv občianskych
PM - prepadnutie majetku
PT - peňažný trest

Údaje v zátvorkách asi udávajú dobu, ktorú musela osoba odsedieť, ak nezaplatila PT.
Dobrý deň, pozreli by ste sa prosím Vás na meno Ján Pajtáš a či nenájdete niekoho s priezviskom Bobor s bydliskom Veľká Lúka. ďakujem
Napísať odpoveď