Především vám chci za tu inspirativní informaci moc poděkovat! Musíte pochopit, že to pro mě bylo včera moc naráz, vždyť se skutečnými dolnouherskými matrikami pracuji teprve třetí den, předtím to byly jen (a jak teď už víme marné) pokusy přes index křtů na FS, a to je bez svateb k ničemu...
Sice už mám v rodokmenu jeden relativně mladý šlechtický rod, jenže v případě mých Cikánů z Čermné šlo všechno rychle ověřit, jakmile jsem to podezření pojal. Nebyl problém se (dokonce ještě ten den i na internetu!) dočíst, že
císař Rudolf II. skutečně mého praprapraprapraprapraprapradědečka Jana I. Cikána (a současně i jeho bratra Martina) roku 1602 dědičně nobilitoval. Domnívám se, že Rudolf je tou poctou chtěl donutit, aby se dali do císařských služeb. A skutečně se pak praprapraprapraprapraprapraděda
Jan stal císařským rychtářem v královském věnném městě Jaroměři, kde jsem já až do maturity v roce 1970 s rodiči bydlel, a ten jeho bratr Martin rychtářoval zase ve Dvoře Králové, což je též královské věnné město. Ale zatímco ten můj Jan umřel v roce 1618 těsně před III. pražskou defenestrací, Martin přežil bitvu na Bílé hoře, a kdyby v roce 1626 taky neumřel, tak ho na jaře roku příštího – po obnovení zřízení zemského – nepochybně čekala sekyra, prože odmítnul císařským poskokům vydat soupis královédvorských evangelíků.
Já tyhle rodinné historky moc rád čtu, i když jsou často smutné! Tak se třeba dostanu i k těm Galambosům, i když to bude asi těžší nejen kvůli maďaršrině, nýbrž hlavně proto, že Galambos je příjmení asi běžné, kdežto Cikán kupodivu nikoli.
A pokud máte pravdu, tak to jistě bude tak jako s Cikány: v jednom odborném článku se píše, že
zřejmě nějací jejich potomci v Jaroměři nebo okolí dodnes žijí, ale nepochybně se v jejich rodinách už dávno zapomnělo, že byli kdysi vladykové. Tak tomu jsme se s autorem, když jsem se s ním pak setkal, moc zasmáli.
Jak to zapomnění přesně uhádl. V naší rodině se na to zapomnělo jistě už brzy po roce 1681, kdy si prapraprapraprapraprababička Kateřina Cikánová vzala za muže syna majitele sousední vesnice Jezwiny. A pak už vůbec, protože Jezwiny jsme ještě před tou svatbou prodali Jaroměři (a dodnes k ní tím pádem patří a ani nemají svůj znak) za slušné peníze a věčný statut jaroměřského měšťana. Já už ho ale jako první v rodu nemám, protože jsem utekl...
Uvidím. Jak to dopadně s mými Galambosovými.
Ještě jednou díky za nové thema! Já teď už asi 3 měsíce porůznu studuju, jak ti Kumáni utíkali do Uher před Čingischánem, přesněji řečeno před chánem Ögedejem, to je taky moc zajímavá historie. A i to, co se dělo potom. Béla IV., Kun IV. László a tak dále. A pak do toho ti Turci! Nechal jsem si dokonce pro jistotu zanalysovat mitochondriální DNA, abych se nemotal na nepatřičné cestě...
V příloze najdete stromeček těch mých Cikánů z Čermné. Ale jen ten nejstarší, v podstatě ještě před odchodem z Čermné do té mé Jaroměře kolem roku 1580.
A máte pravdu, že by si sotva někdo lajsnul napsat do úřední listiny
nemeš, když by to pravda nebyla. Ovšem já jsem si to vysvětloval tak, že v té době už význam toho slova poklesl a používalo se to „urození“ i pro zámožné měšťany. Což asi mlynářové byli i v Uhrách, nejen v Kotlině, kde je mám v předcích taky. Život je holt plný překvapení. Předloni mě zase velmi překvapilo, že k velmi bohatým obyvatelům patřili v 17. a 18. (a do poloviny 19.) století
polní mistři. Než jsem si přečetl, že byli
svým způsobem svobodní a s vrchností uzavírali ob rok rovnoprávné hospodářské smlouvy, na základě kterých jim pak patřila nezcizitelně až pětina vrchnostenského stáda. A tedy i zisku. Nešlo mi totiž nejdřív do hlavy, že můj prapraprapraděda ovčák Wenzl Koßler měl v Žinkovech dva domy na náměstí... A třetí v Bílukách, kde naši od jara do podzimu pásli. Ale po zrušení poddanství v roce 1848 šel ten náš mnohasetletý
business do háje, protože vrchnost dramaticky zchudla. A navíc se začala dovážet levná vlna z Anglie...
A já jdu zase hledat
nové (a tentokráte už pravé) áporské Galambose. A Nagye. Musím ten strom „Galambos“ kompletně předělat, když jsem se dostal díky Vaší radě konečně přímo do matrik. Měl jsem správně jen prababičku Gizellu a její rodiče, protože její KřL samosebou mám, ale už sňatek jejích prarodičů byl chybně.
Tak tady je počátek mých Cikánů: