Zemiansky, resp. Nemes bolo dosť často súčasťou názvu obcí v Uhorsku. Na Slovensku je doteraz zopár takých dedín, najznámejšie asi Zemianske Kostoľany, časť z nich bola už premenovaná po 2. sv. vojne, niektoré boli spojené so susedmi a prídavok zmizol. Takže by som to skôr bral tak, že v tom čase názov obce bol Nemes Áporka, Zemianska Áporka.Ladislav Bátora wrote: 29 Jul 2017, 12:45 Takže i na obecní pečeť si to z pýchy dali? Jestli to dobře zhruba odhaduji:
Ez időből való a község pecsétje is, mely egy lóháton ülő magyar vitézt ábrázol, kivont karddal s eme körirattal: „Nemes Áporka helység 1761.“
To bolo obdobie pred Tolerančným patentom a tuším, že bolo povinné napr. pri krste platiť aj katolíckemu duchovnému a vôbec to mohlo byť komplikované, takže to nie je nič zvláštne, že sú zapísaní v katolíckej matrike. Tiež by ma neprekvapilo, ak by boli zapísaní v oboch matrikách.Ladislav Bátora wrote: 29 Jul 2017, 12:45 Jen mi nejde na rozum, proč chodili v Laczháze ke katolíkům, když tam podle mě dávno už byl i farní kostel reformní.
Laco