A isto bola Lidia Gu(ly/j)as pred sobášom s Ferencom slobodná a toto je jej jediné meno pred Reső?
V mojom rodokmeni som mal totiž prípad, keď sa Mária rodená Bajanová vydala najprv v 1833 za Michala Šeba, ale ten zomrel tesne pred Vianocami 1842 na suchoty. Ona sa potom vydala znova vo februári 1843 za Jana Harmadyho a v máji 1843 sa jej narodila dcéra Katarína, ale tá má v krstnom zázname ako matku uvedenú Máriu Bajanovú, teda je to rodné priezvisko matky za slobodna ešte pred prvým manželom Michalom Šebom (pri krste je vysvetlenie pod čiarou o "oboch otcoch" Šebo i Harmady).
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1554443
druhý záznam vľavo.
V sobáši 20.2.1843 JanoHarmady+Mária je uvedená Mária ako Mária Šebová bez akejkoľvek zmienky o vdovstve alebo priezvisku za slobodna.
Pri narodení Kataríny bola Mária už predsa vydatá za Jana Harmadyho 2 mesiace a počala ju isto ešte za života Michala Šeba (asi niekedy koncom júla až začiatkom augusta 1842 ak bolo vývinovo všetko v poriadku), preto mi prišlo dosť divné, že je tam uvedené matkine priezvisko za slobodna, ktoré už ~10 rokov nepoužívala. Samozrejme netuším, či biologický otec Kataríny bol (možno už vtedy chorľavejúci) Michal Šebo alebo už nový manžel-kandidát Jano Harmady alebo úplne niekto iný, ale z legálneho hľadiska bola Mária vydatá pri počatí i pri narodení Kataríny, tak prečo dievčenské meno Bajanová? Máte niekto podobnú skúsenosť alebo som si to zle vyložil?
Mimochodom Katarína bola už štvrtým dieťaťom Márie, takže predpokladám, že sobáš 2 mesiace po Michalovej smrti s JanomH bol asi otázkou prežitia tejto rodiny.
PH.