umrtie, 1816, Velke Lelovce, latincina

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
Rhostacny
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2019, 20:54
Predkovia z oblasti: Horná Ves, Radobica, Veľké Pole, Bystričany, Nitrianske Sučany, Veľké Uherce, Partizánske, Veľké Hoste, Dubodiel, Ostratice, Veľká Hradná, Bošianska Neporadza, Šarovce, Jablunkov na Morave

Dobrý deň,
pomôže mi niekto rozlúštiť, resp. pochopiť zápis pri úmrtí Franciscus Szomolanyi a jeho dcéry Julianny? Myslíte, že v čase úmrtia, nakoľko sa tam nespomína matka/mama, bola už v tom čase neboha? Je to zápis na ľavej strane, druhý a tretí od spodku

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443

Skúšel som cez google prekladač, ale neodvážim sa dať význam dokopy

fetu julminis tactu - perivit z drum ceys flumu confunphio

julminis dotyk plodu - je stratený, z bubnové ceys zaoberá confunphio

ďakujem
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý večer,
text pri Františkovi je omnoho lepšie čitateľný - „Ictu Fulminis tactus - perivit et domum ejus flumen consumpsit.“ Bol zasiahnutý úderom blesku - okamžite zomrel a jeho dom pohltil oheň. Avšak, text pri úmrtí jeho dcéry sa číta ťažšie. Zomrela na následky popálenín spôsobených ohňom (zrejme z požiaru po údere blesku), ale prepis jednotlivých latinských slov nedokážem uviesť.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Rhostacny
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Predkovia z oblasti: Horná Ves, Radobica, Veľké Pole, Bystričany, Nitrianske Sučany, Veľké Uherce, Partizánske, Veľké Hoste, Dubodiel, Ostratice, Veľká Hradná, Bošianska Neporadza, Šarovce, Jablunkov na Morave

ďakujem za odpoveď a vedeli by ste mi prosím aj napísať, čo znamenajú vyznačené slová pri ich menách?
Prílohy
stiahnuť.png
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Zdravím ešte raz,
prvý označený termín, vir uxoratus znamená v preklade ženatý muž. Ten druhý termín neviem prečítať, možno niekoho napadne, o čo ide.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
harmi1930
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 09 Jún 2017, 15:56
Predkovia z oblasti: Podlužany/Tekovská Nová Ves (Nová Dedina), Pezinok/Častá/Ch.Grob, Smolník (pri Snine)

Nemôže to byť nejaká skomolenina od štvrtá dcérenka, quartae(?) filiola, hoci potom ani slovosled asi nie je úplne dobrý? Podľa
https://www.familysearch.org/search/rec ... nname%3Afr*~

síce štyri dcéry nevidno (ten z Bojníc bol chirurgus), ale napríklad podľa

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443
mu v 1813 zomrel syn, od ktorého som nenašiel rodný záznam (aspoň podľa FS indexu).

Logicky by to mohlo byť aj niečo ako horeuvedeného, vyššie, predchádzajúceho, ale na to som nič rozumné nenašiel.

PH
Rhostacny
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Dobrý deň

rodný záznam Valentina som ani ja nenašiel, v tom istom roku (ako by sa podľa úmrtia mal narodiť Valentin) sa ale narodila dcéra Anna a nie je uvedené, žeby išlo o dvojičky. Ale zaznam moze byt asi hocikde inde a so skomoleninou priezviska

V kazdom pripade dakujem
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Rhostacny napísal: 23 Jún 2019, 17:15 ...rodný záznam Valentina som ani ja nenašiel, v tom istom roku (ako by sa podľa úmrtia mal narodiť Valentin) sa ale narodila dcéra Anna...
Valentín zomrel ako šesťdňové dieťa 25.01. 1813, mínus šesť dní, tak sa narodil 19.01. 1813 https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443
harmi1930
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 09 Jún 2017, 15:56
Predkovia z oblasti: Podlužany/Tekovská Nová Ves (Nová Dedina), Pezinok/Častá/Ch.Grob, Smolník (pri Snine)

Ano diky za doplnenie, az take divne indexovanie som ale nepredpokladal..... A pri Valentinovi je aj pedigree tree,

https://www.familysearch.org/tree/pedig ... e/GSHN-VS4

v ktorom su uvedene tiez len styri deti tohoto paru, takze asi moja teoria s stvrtou dcerou nebude dobra.

PH
Napísať odpoveď