Paulus Baranyay

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
Endjin
Dátum registrácie: 29 Okt 2019, 10:41
Predkovia z oblasti: Baranyay, Koren, Matula, Svaty Anton

Prosim o preklad matriky narodenia Paulus Baranyay. Dakujem
Prílohy
Preklad
Preklad
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Vitajte.
V prvom rade je vhodnejšie vložiť link na stránku matriky, aby človek mohol porovnávať s ostatnými písmenami - všeobecná zásada (aj Keď na tento zápis to veľmi netreba, ale do budúcna).
V druhom rade, je tam veľa čitateľného. Zásada je tá, že napíšete, čo dokážete prečítať a preložiť sám a my Vám potom pomôžeme s ostatným.
Endjin

Dakujem za rychlu odpoved. Nie som v GENI zabehana a tak to teda dopadlo :)
Chcela by som vediet co znamenaju vyrazy pred menom Michael Baranya, Maria Sztrazsy, Stephanus Gasparik a Franciska.
Dakujem
duros
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

G(ene)rosus D(omi)nus Michael Baranya I(llustrissimi) D(omi)nii Szitnya Spanus et Maria Sztrazsiy/ urodzený pán Michal Baranya správca najjasnejšieho panstva Sitno a Mária Strážiová
Spanus D(omi)nalis /panský správca
Perill(ustr)is ac G(ene)rosus Dominus Stephanus Gasparik I(llustrissimi) Dominii Csabraghiensis Provisor et G(ene)rosa Virg(in)a D(omi)na Franciska nupta Kotsner I(llustrissimi) D(omi)nii Szittnya Frumentarissor / osvietený a urodzený pán Štefan Gašparík, provízor najjasnejšieho panstva Čabraď a urodzená panna Františka, snúbenica Kočnera, správcu sýpky najjasnejšieho panstva Sitno

Inak odkaz na snímok matriky je tu: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKXWX-M7R
Endjin

Uzasne, som Vam prevelmi vdacna za preklad. Aj ked som nasla jednotlive preklady niektorych slov, nedalo mi to ziaden vyznam. Snimok matriky mam z tej istej stranky ktoru ste mi podali... Skladam rodinu dokopy vo Svatom Antone teraz a prave pri tomto Baranyovi sa objavuje najviac popisu, tak som chcela vediet co to bol za cloveka. Michaelovi sa narodili 3 deti v Antone ale nasla dom este jedno dieta ktore sa narodilo predtym v Cebradsky Vrbovok (nie su dostupne matriky, iba odpis). Utkvela som pri hladani Michaela, neviem ako dalej pokracovat kedze som si nie ista ci Michael pochdzal z Cebradsky Vrbovok alebo tam iba chvilu posobil. Jeho manzilkine meno "Sztrazsiy" sa skoro vobec nevyskytuje pri hladani... Ako pokracovat?
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Sobáš rodičov vpravo dole, 8.7.1770:
https://ibb.co/2ywLkb8
Endjin

A toto som hladala mesiace.... mozem poprosit z ktoreho filmu alebo z ktore obce je to stiahnute?
Rímsko-katolícka cirkev. Farský úrad Čabradský Vrbovok (Krupina) film nie je dostupny....
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Endjin napísal: 29 Okt 2019, 15:01 ... mozem poprosit z ktoreho filmu alebo z ktore obce je to stiahnute?
Rímsko-katolícka cirkev. Farský úrad Čabradský Vrbovok (Krupina) film nie je dostupny....
RK farnosť Čabradský Vrbovok, matrika sobášených, vol. 275, r. 1749-1866, film 2011173, DGS 5016483, Item 4, pg. 509.
Endjin

Film.jpg
Dakujem.... To je ten film o ktorom som pisala ze nie je spristupneny... Ako ste sa don dostali?
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Endjin napísal: 29 Okt 2019, 15:48 ...To je ten film o ktorom som pisala ze nie je spristupneny... Ako ste sa don dostali?
Kedysi bol prístupný.
Napísať odpoveď