Dostupnosť zdigitalizovaných matrík

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Používateľov profilový obrázok
Lubo111
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 19 Jan 2020, 20:48
Predkovia z oblasti: Miklovič zo Šulekova, Karaba z Drahoviec, Blaško z Červeníka a Dubovan

Ahoj, chcem by som sa spýtať, narazil som na taky menší problém. Aktuálne badam v obci Drahovce, ktorá má matriky pokrstenych od roku tuším 1787. Lenže prave som zistil ze daní hľadaní ľudia sa narodili skôr než je tento uvedený rok. Tie matriky na FS sú všetky alebo niekde v archívoch sú aj staršie? Pekne ďakujem.
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

To moje odporúčanie, aby ste si niečo naštudovali, platí všeobecne, nielen na súpisy:
http://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
natare65
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 02 Máj 2017, 13:02
Predkovia z oblasti: Krakovany, Dubovany, Vesele, rod Lucansky, Lazy pod Makytou, rod Maslín

Do roku 1787 patrili Drahovce pod farnosť Madunice.
Lubo111
Nováčik
Nováčik
Predkovia z oblasti: Miklovič zo Šulekova, Karaba z Drahoviec, Blaško z Červeníka a Dubovan

A môžem sa spýtať, aktualne by ma zaujímalo, či niekde najdem krsty Trebatice pod rok 1789? A Drahovce... tam je ten problém, že síce patrili pod rok 1787 pod Madunice, no kde sú krsty z rokov 1763-1786? Veľa predkov sa v Drahovciach a Trebaticiach sa muselo narodiť práve v týchto rokoch. Ďakujem. :)
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Lubo111 napísal: 28 Jan 2020, 23:13 ...aktualne by ma zaujímalo, či niekde najdem krsty Trebatice pod rok 1789? A Drahovce... tam je ten problém, že síce patrili pod rok 1787 pod Madunice, no kde sú krsty z rokov 1763-1786?...
duros napísal: 24 Jan 2020, 06:14 To moje odporúčanie, aby ste si niečo naštudovali, platí všeobecne, nielen na súpisy:
http://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Zjavne ste si neprečítali, čo Vám odporučil duros. V nižšie uvedenom skopírovanom texte je odpoveď na Vaše otázky.

„V ktorom archíve ale hľadať tú našu matriku? K tejto problematike vyšla v r. 1991 kniha autorky Jany Sarmányovej – Kalesnej „Cirkevné matriky na Slovensku zo 16.-19. storočia“. V tejto publikácii (ktorú už v kníhkupectvách nenájdete) sú popísané všetky slovenské matriky z príslušných farností rôznych vierovyznaní, obce, ktoré ku nim prináležali, z ktorých rokov sa zachovali matriky a v ktorom štátnom archíve sa nachádzajú. Publikácia však obsahuje aj isté nepresnosti, ale ochotní archivári Vám iste poradia. Dobrá správa pre tých, ktorí nemajú prístup k publikácii od Sarmányovej a ktorým je zaťažko otvoriť ústa s otázkou – existuje na internete stránka s prepisom databázy slovenských matrík, kde stačí do vyhľadávacieho poľa zadať názov obce a stránka vráti výsledok s príslušnosťou obce k jednotlivým farnostiam rôznych vierovyznaní s uvedením obdobia zachovanosti matrík a skratkou archívu, v ktorom je uložená. Stránka je v maďarčine: http://csaladfa.palmai.eu/felvidekiak/ .“
Naposledy upravil/-a milestone v 29 Jan 2020, 22:37, upravené celkom 1 krát.
Lubo111
Nováčik
Nováčik

Myslel som, či sa k tomu dá dostať stále na internete
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Lubo111 napísal: 29 Jan 2020, 07:21 Myslel som, či sa k tomu dá dostať stále na internete
Aj to máte v tom článku, ako to zistiť.
Napísať odpoveď