Osobné doklady v 19. storočí

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Bobo2
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 20 Mar 2019, 08:10
Predkovia z oblasti: Nižný Hrušov-Moško, Vinné-Ďurčák, Drienica-Mojzeš, Matiaška-Murman, Husivarga

Akú máte vedomosť o osobných dokladoch v priebehu 19. storočia v našich krajinách...
Boli vôbec nejaké? Ak áno, aký bol ich vývoj...?

Potreboval by som si zodpovedať veľkú nepresnosť v dátumoch narodenia pri sčítaniach obyvateľstva 1857, 1870 ale ani 1930 to nie je žiadna veľká sláva...
Iste negatívnu úlohu mohol zohrať aj sčítací komisár....

Ďakujem za reakciu
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

V podstate to boli pasy a boli povinné len pri vycestovaní. Pri preukazovaní sviatostí sa dokladal krstný list (ten sa však vydával iba na požiadanie). Viac v tejto diplomovke od str. 9 (je síce česká, ale sú tam nariadenia R-U, takže v mnohom platné aj pre Uhorsko): https://otik.zcu.cz/bitstream/11025/412 ... onecna.pdf
Doplnenie: aj tuto opis dokladov: https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok ... nikov-pas/
Bobo2
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 20 Mar 2019, 08:10
Predkovia z oblasti: Nižný Hrušov-Moško, Vinné-Ďurčák, Drienica-Mojzeš, Matiaška-Murman, Husivarga

Ďakujem...predpokladal som to...je zaujímavé, že v sčítaní z roku 1870 sa udáva iba rok narodenia, zatiaľ čo sčítanie z roku 1857 (aspoň u nás) uvádza aj deň a mesiac...ide ale vo všetkých mne známych zápisov o veľmi nepresné údaje, čo len potvrdzuje, že vedomosť ľudí o týchto údajoch bola nízka a nemali sa doma ani "do čoho" pozrieť...
MartinaS
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Jún 2019, 12:24
Predkovia z oblasti: Pezinok, Raca, Oslany, Vylok

Mna udivuje, ako evidencia obyvatelstva vobec bola na mizernej urovni. Myslela som, ze v tom 19 storoci to uz mali urady "zmapovane", aby sa spravne platili dane, bola (teoreticky) povinna skolska dochadzka atd. Ale napriklad moj vlastny prapradedo vobec nebol zapisany v matrike. V rodine sa to sice tradovalo odvzdy, ale az teraz ako som sa zacala venovat genealogii som si to aj overila v matrikach. Narodil sa v zime, pravdepodobne v roku 1856. Rodina byvala na lazoch, a kedze bol sneh, nemohol ho ist otec zapisat na faru do matriky. No a potom na jar uz na to uplne zabudli, takze moj prapradedo nebol vedeny v ziadnej evidencii, nechodil do skoly a nebol ani povolany do vojenskej sluzby. Cudujem sa, ze si to nikto nevsimol pri scitani v roku 1869, lebo tam na scitacom harku zapisany je. Problemom to zacalo byt az ked sa chcel v roku 1878 ozenit, a potreboval svoj krstny list, tak ho vtedy pripisali do matriky ku jeho starsiemu bratovi…
Napísať odpoveď