VYRIESENE zajatci v Rusku 1sv. vojna

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
MartinaS
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Jún 2019, 12:24
Predkovia z oblasti: Pezinok, Raca, Oslany, Vylok

Dobry den, ak ste tu niekto zbehlejsi v historii 1.svetovej vojny, potrebujem poradit: Moj pradedo, Stefan Skrip (alebo aj Skrib, s makcenom na S), narodeny 16.10.1879 v Hornej Vsi. Bol kovacom v Radobici, mobilizovany hned na zaciatku vojny. Bol v zajaty v Rusku, odkial sa viac/menej pesi dostal spat domov, aby "splodil" moju staru mamu a potom v lete 1919 zomrel na spanielsku chripku. Moj problem je, ze stara mama sa narodila 2.2.1919, takze jej otec sa musel vratit domov najneskor v juni 1918. Viete mi niekto vysvetlit, ako to ze ho znovu neposlali na front? Znamena to ze sa doma skryval, alebo uz vladol vsade taky bordel, ze si nejakych navratilcov zo zajatia uz nikto nevsimal? Podla jeho rozpravania sa v tom zajati mal velmi dobre, pridelili do do nejakej dediny ku vdove po kovacovi, a on tam pracoval ako kovac. Vraj keby doma nemal zenu a dve deti, ani by sa odtial nevratil… Da sa niekde, v nejakej databaze zistit v akej jednotke bojoval, a kde to bol v tom zajati? Dakujem, Martina
Naposledy upravil/-a MartinaS v 09 Apr 2020, 11:56, upravené celkom 1 krát.
mano
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 28 Okt 2015, 19:34

MartinaS napísal: 08 Apr 2020, 13:32 Moj pradedo, Stefan Skrip (alebo aj Skrib, s makcenom na S), narodeny 16.10.1879 v Hornej Vsi.
Dobry den , tento Stefan umrel 13.4.1880
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... AQVNW-MPHX

Vas pradedo bude zrejme Stefan nar. 11.8.1883
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... AQVNW-MDV4

Zapis o zajati ( 6. v poradi)
https://digi.landesbibliothek.at/viewer ... r_0454/53/
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Ja už len preložím údaje zo zoznamu strát - Štefan Skrip bol pešiakom 14. pešieho kráľovského pluku domobrany. Zajatý mal byť pri obci Rasdolnoje v Oblasti Primorsk v Rusku. Keďže mne takú obec našlo asi 20 km severne od Vladivostoku a o nasadení R-U vojsk v tamojšej oblasti silno pochybujem, prenechám lokalizáciu obce skúsenejším.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
mano
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 28 Okt 2015, 19:34

Doplnim Patrika -lokalizovali Ste to spravne , jednalo sa o zajatecky tabor (pismeno/Buchstabe R )
http://wiki-de.genealogy.net/Kriegsgefa ... n_Russland

To MartinaS - do zajatia padol nevedno kde .....ak je to pre Vas dolezite ,skuste si aspon priblizne vyhladat dislokaciu bojoveho utvaru v tom case.....

Pekna trasa "viac/menej pesi" domov ...... :o
MartinaS
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Mano, v prvom rade, dakujem vam za opravu mojej skolackej chyby ohladom narodenia Stefana! Mate pravdu, je to ten mladsi brat. A to som bola presvedcena, ze som si matriky Hornej Vsi prelistovala ozaj podrobne.

Tie dokumenty o zajati si prestudujem. Miesto zajatia samozrejme nie je dolezite, ale kazda informacia co sa dozviem ma potesi. Mna hlavne prekvapilo, ze sa vratil domov este pred skoncenim vojny.
Teraz, ked je uz neskoro, lutujem ze som sa prababky viac nevypytovala, zomrela ked som mala 10 rokov, a okrem zopar pribehov co rozpravala o jej detstve, vacsinu informacii o jej zivote mam sprostredkovane, od mojej babky a mamy.
Dakujem, Martina
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

MartinaS napísal: 08 Apr 2020, 18:12 Mna hlavne prekvapilo, ze sa vratil domov este pred skoncenim vojny.
Nebolo to tak úplne pred koncom vojny. Vojna medzi Rakúsko-Uhorskom a Ruskom sa skončila podpisom Brest-litovského mieru dňa 3. marca 1918. Až po tomto dátume mohol byť Váš predok prepustený zo zajateckého tábora. To znamená, že odtiaľ musel doslova trieliť domov, aby to do júna stihol.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
maros
Člen
Člen
Dátum registrácie: 16 Feb 2015, 16:34

MartinaS napísal: 08 Apr 2020, 13:32 Viete mi niekto vysvetlit, ako to ze ho znovu neposlali na front? Znamena to ze sa doma skryval, alebo uz vladol vsade taky bordel, ze si nejakych navratilcov zo zajatia uz nikto nevsimal? Podla jeho rozpravania sa v tom zajati mal velmi dobre, pridelili do do nejakej dediny ku vdove po kovacovi, a on tam pracoval ako kovac. Vraj keby doma nemal zenu a dve deti, ani by sa odtial nevratil… Da sa niekde, v nejakej databaze zistit v akej jednotke bojoval, a kde to bol v tom zajati? Dakujem, Martina
Začnem od konca - požiadajte Vojenský ústredný archív v Prahe http://www.vuapraha.cz/ o vojenský kmeňový list Vášho pradedka. Ak sa narodil v r.1883, je dosť pravdepodobné, že jeho kmeňový list sa zachoval. Z neho sa možno dozviete viac informácií. Napr. ja som mal podobnú dilemu a nakoniec som sa z kmeňového listu môjho pradedka dozvedel, že v máji 1918 sa vrátil po 2 rokoch z ruského zajatia. Po (citujem) "pár mesačnej" dovolenke bol vyslaný na taliansky front. Kľudne sa to isté mohlo stať aj v prípade Vášho pradedka ;)
MartinaS
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Pani, dakujem vam!
Napisem do tej Prahy, snad sa dozviem este nieco viac. Martina
Napísať odpoveď