VYRIEŠENÉ. Krstne listy, zamestnanie otca Latinčina

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
MartinF
Dátum registrácie: 28 Apr 2020, 15:59
Predkovia z oblasti: rod Pallaghy a Faszt v oblasti Žilina a Veľký Blh

Dobrý deň,

písal som sem včera a píšem sem znova, čoraz viac si uvedomujúc aký úžasný bol vynález písacieho stroja.

Pri svojom pátraní po predkoch som preskúmaval zápisy o krstoch detí Nicolausa Pallaghyho (v jednom prípade zapísané ako Palagh(y s dvojbodkou ako na ä) ), v rokoch 1851 a 1852 je zapísaný ako Aromatarius (koreniár - ani to som prečítať nevedel a dozvedel som sa to až na tomto fóre :D ).

Avšak potom v roku 1857 sa v zápise (prvý link) objavilo písmeno (asi D.) pred menom Nicolausovi aj jeho manželke, (neskôr má tento symbol pred menom len Nicolaus), v zápise zamestnania čítam:
isif.? R. Offs.?/Otts.? Solnen(fi?/sis?) (C?)ance(n?)i(f?/s?)sa

v roku 1859 (2. link) Pod menom Nicholausa vidím: C.R. Circ. (asi príslušnosť k rímskokatolíckej cirkvi?) Solnenfj (pravdepodobne Solnensis? - žilinský) C(je napísané cez slučku písmena g v slove Pallaghy)ancelifra

v r. 1860 (tretí link) vidím: (j/p?)enes czeive(n/u)l of Cancellifs/ra
a na koniec v r. 1864 (štvrtý link) je napísané až pod menom manželky Nicholasa, matky krsteného: Cotten(fij/ pravdepodobne sis)lomis? / Comis. Vianiem Rk(zrejme rímskokat. cirkev)

Linky: (prvý - krst Andrea Nicolasa 1857): https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKH4F-GR1

(druhý - krst Johanna Paula 1859) https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKH4F-VK3

(tretí - krst Caecilie Heleny 1860): https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKH4N-Y2S

(štvrtý - krst Stephanusa 1864): https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKH4F-L85

Za pomoc pri čítaní vopred ďakujem!

S pozdravom Martin Franek.
Naposledy upravil/-a MartinF v 29 Apr 2020, 14:51, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
písmeno „D.“ pred menom Mikuláša Palaghyho je skratkou od slova Dominus, latinsky pán. Zvyklo sa uvádzať pred menami významných osobností. V prípade jeho manželky je D. skratkou od slova Domina, pani. Jej postavenie záviselo od manžela, takže bez ohľadu na to, či má pred menom túto literu uvedenú alebo nie, stále bola oslovovaná ako pani. Dvojbodka na písmene ypsilon naznačuje ligatúru písmen ii. Buď teda farár chcel, aby ste daný zápis čítali ako „Palaghý,“ resp. ako „Palaghii.“ Iný praktický význam to ale nemá.
K povolaniu Vášho predka:
1.) in C(aesareo)R(egio) Off(icio) Solnensi Cancellista - úradník v cisársko-kráľovskej (c.k.) kancelárii v Žiline.
2.) C(aesareo). R(egiae). Circ(uli). Solnensis Cancelista - úradník Okresnej c.k. kancelárie v Žiline.
3.) penes C(aesareo)R(egium)Circul(arium) Of(ficium) Cancellista - úradník v Okresnej c. k. kancelárii v Žiline.
4.) Co(mi)t(a)tensis Comis(sarius). Viarum R(omano)C(atholici). - Komisár župných ciest, (obaja s manželkou) rímskokatolíci
S pozdravom
Patrik Zakarovský
MartinF
Dátum registrácie: 28 Apr 2020, 15:59
Predkovia z oblasti: rod Pallaghy a Faszt v oblasti Žilina a Veľký Blh

Veľ ká vďaka pán Zakarovský, veľmi stemi pomoho. Ak by som si mal hľadať tieto informácie sám, trvalo by mi roky, kým by som zistil, kde hľadať a potom ešte dobrý mesiac kým by som ich tam našiel. Ako ste z mojich otázok a príspevkov iste pochopili, som len začiatočník a veľmi si preto cením Vašej pomoci.
Napísať odpoveď