Dobrý deň
rád by som sa spýtal na na tému, ktorá už určite bola vo viacerých diskusiách riešená, len by som to možno potreboval zhrnúť.
Mám viac prípadov, že neviem dohľadať sobáš z rôznych dôvodov, napríklad je uvedený v živých matrikách, alebo bol pravdepodobne v inej obci (možno aj inej ako okolitej) ako rodnej, či už ženícha alebo nevesty.
Povedzme, že riešim dve možné situácie:
1. Mám mená s konkrétnym dátumom narodenia (deň, mesiac, rok, miesto) a nenájdený sobáš
2. Mám mená s predpokladaným rokom narodenia a bydliskom a nenájdený sobáš
Viem si aj v takomto prípade vyžiadať sobášny list? Ak áno, na ktorú inštitúciu sa mám obrátiť?
Viem podobne, všeobecne zadať požiadavku aj na vystavenie kópie úmrtného listu?
Budem vďační za Vaše skúsenosti
sobášny list, úmrtný list
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
-
- Veľmi aktívny člen
- Dátum registrácie: 14 Jún 2019, 20:54
- Predkovia z oblasti: Horná Ves, Radobica, Veľké Pole, Bystričany, Nitrianske Sučany, Veľké Uherce, Partizánske, Veľké Hoste, Dubodiel, Ostratice, Veľká Hradná, Bošianska Neporadza, Šarovce, Jablunkov na Morave
-
- Veľmi aktívny člen
- Dátum registrácie: 21 Jún 2019, 12:24
- Predkovia z oblasti: Pezinok, Raca, Oslany, Vylok
Ja mam prakticku skusenost z jedineho obecneho uradu, v Pezinku, a tam maju abecedny zoznam (index) ku kniham narodeni, umrti aj sobasov, tak nebol ziadny problem dohladat iba podla mena a priezviska, a priblizneho desatrocia, cokolvek. Neviem ako by postupovali v pripade, ak by musela matrikarka listovat stranku po stranke vsetkymi tymi starymi knihami. To predpokladam, by boli menej ochotni… (Este som bola v Bratislave, matrika na Vajanskeho, ale tam som vedela aj presne datumy). Zdravim, Martina
-
- Veľmi aktívny člen
- Predkovia z oblasti: Horná Ves, Radobica, Veľké Pole, Bystričany, Nitrianske Sučany, Veľké Uherce, Partizánske, Veľké Hoste, Dubodiel, Ostratice, Veľká Hradná, Bošianska Neporadza, Šarovce, Jablunkov na Morave
Ano, daval som si tiez tak dohladavat ochotnym matrikarkam. V podstate ked sa pri hladani vyluci miesto sobasa rodisko nevesty, zenicha a okolite dediny tak neostava nic ine len prehladat cele Slovensko 
Alebo mozno vyziadat si vypis zo statneho archivu, co teda neviem ci je vobec mozne.

Alebo mozno vyziadat si vypis zo statneho archivu, co teda neviem ci je vobec mozne.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Na základe pôvodnej otázky predpokladám, že ide o živé matriky, takže štátny archív v tom prípade nemôže pomôcť. Ak by aj išlo o obdobie matrík, ktoré sú uložené v štátnom archíve, tak ak nemáte tušenie, o akú lokalitu by mohlo ísť, aj archív bude bezradný a nepomôže.Rhostacny napísal: 13 Máj 2020, 20:59 ...
-
- Veľmi aktívny člen
Ďakujem, skúsim rozpísať konkrétne prípady.duros napísal: 13 Máj 2020, 21:30Na základe pôvodnej otázky predpokladám, že ide o živé matriky, takže štátny archív v tom prípade nemôže pomôcť. Ak by aj išlo o obdobie matrík, ktoré sú uložené v štátnom archíve, tak ak nemáte tušenie, o akú lokalitu by mohlo ísť, aj archív bude bezradný a nepomôže.Rhostacny napísal: 13 Máj 2020, 20:59 ...