VYRIESENE - Leo Marčulinec - ktorý?

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
mitoxy
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 04 Feb 2019, 14:02
Predkovia z oblasti: Malacky, Šenkvice, Vrtižer/Plevník/Predmier

Dobrý deň,
zaujímalo by ma, ktorý Leo je ten správny?

Z návštevy fary viem, že Mária Marčulincová sa narodila 20.7.1912 na adrese Predmier číslo domu 137. Bola to dcéra Lea Marčulinca a Františky Praženicovej. Ešte bolo v tom zázname napísané, že jej krstní rodičia boli Ján Hanulík s manželkou Klementínou a v poznámke, že bola birmovaná v roku 1926. Farár nemal viac času, takže sobáš Lea a Františky neviem kde a kedy bol...

Zo sčítania obyvateľstva z roku 1930 viem, že Mária bývala so svojou sestrou Paulinou (nar. 13.9.1821) a rodičmi Leom (nar. 16.4.1886 v Predmieri) a Františkou (nar. 20.6.1888 v Predmieri). Je tam ešte napísané, že Františka sa vydávala 28.1.1910.

Z ústneho rozprávania viem, že Františka zomrela a Leo sa znova oženil, ale neviem s kým. S druhou ženou mal ale dcéru, ktorá sa vydala a odsťahovala do Maršovej.

Z iného ústneho rozprávania viem, že istý Johanna Marčulincová, manželka Lea mala nemanželské dieťa, Paulínu, ktorá sa vydala a odsťahovala do Maršovej.

------
A teraz to, čo viem z matrík:
12.6.1886 sa narodil a o deň neskôr bol pokrstený Leo, syn Štefana Marčulinca a Márie Turcsányovej, narodil sa v dome Predmier č.d. 77 a jeho krstní rodičia boli Tomáš Bunta s manželkou Máriou. V poznámke má ešte napísané, že 6.11.1937 sa zosobášil s Johanou Praženicovou. https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKST1-QBD

1.12.1887 sa narodil a o deň neskôr bol pokrstený Leo, syn Jána Marčulinca a Anny Slukovej, narodil sa v dome Predmier č.d. 12(75) a jeho krstní rodičia boli Štefan Marčulinec s manželkou Máriou. https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKST1-7Y1

Moja otázka znie, ako veľmi sa dá predpokladať, že otcom Márie je ten starší Leo? Dátum zo sčítania 1930, tomu nasvedčuje, ale už som videl aj dátumy, ktoré mali odchýlku dva roky, tak sa nechcem nechať pomýliť.

Jednoznačnú odpoveď by dala návšteva fary a nájdenie svadby Lea a Františky. Ale potrvá mesiace, kým sa mi podarí dostať sa do Predmiera a nie je isté, či farár bude na fare...
Prílohy
Leo Marculinec.jpg
Naposledy upravil/-a mitoxy v 02 Jún 2020, 08:54, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
Ak poznáte presný dátum sobáša, môžete vyžiadať sobášny list aj zo štátnej matriky. Tento sobášny list Vám pošlú poštou, budete si 100% istý, ktorý z nich je Váš predok, a tiež nebudete musieť čakať na vycestovanie do Predmiera.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
mitoxy
Aktívny člen
Aktívny člen

Vďaka,
na túto možnosť som nejako pozabudol. Už len dúfať, že dátum v sčítaní z roku 1930 je presný a ten sobáš nájdu :)
mitoxy
Aktívny člen
Aktívny člen

patricius95 napísal: 28 Apr 2020, 14:22 Dobrý deň,
Ak poznáte presný dátum sobáša, môžete vyžiadať sobášny list aj zo štátnej matriky. Tento sobášny list Vám pošlú poštou, budete si 100% istý, ktorý z nich je Váš predok, a tiež nebudete musieť čakať na vycestovanie do Predmiera.
Dobrý deň,
predpokladám že na obecnom úrade daný sobáš našli, lebo mi od nich prišiel mail, že mám doložiť príbuzenský pomer k menovaným.

A tu nastáva problém:

Táto vetva, ktorej sa venujem má byť ako darček - kronika/rodokmeň pre svokrovcov. Takže ich rodný list si nechcem vypýtať. K dispozícii mám rodný list manželky, ale nakoľko bol sobáš medzi Leom Marčulincom a Františkom Praženicovou v roku 1910 a následne sa im narodila dcéra Mária, ktorá sa vydala a zmenila priezvisko a zároveň táto Mária mala dcéru, ktorá sa vydala a zmenila priezvisko, tak aj keby som vzal rodný list manželky, ktorý mám k dispozícii, tak sa tam nebude vyskytovať ani meno Marčulinec, ani Praženica.

Je nejaká iná možnosť ako doložiť príbuzenský pomer? A vlastne je nutné dokladať príbuzenský pomer aj na dokument z roku 1910?

Ďakujem za odpoveď
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

mitoxy napísal: 14 Máj 2020, 11:26
patricius95 napísal: 28 Apr 2020, 14:22 Dobrý deň,
Dobrý deň,
predpokladám že na obecnom úrade daný sobáš našli, lebo mi od nich prišiel mail, že mám doložiť príbuzenský pomer k menovaným.

A tu nastáva problém:

Táto vetva, ktorej sa venujem má byť ako darček - kronika/rodokmeň pre svokrovcov. Takže ich rodný list si nechcem vypýtať. K dispozícii mám rodný list manželky, ale nakoľko bol sobáš medzi Leom Marčulincom a Františkom Praženicovou v roku 1910 a následne sa im narodila dcéra Mária, ktorá sa vydala a zmenila priezvisko a zároveň táto Mária mala dcéru, ktorá sa vydala a zmenila priezvisko, tak aj keby som vzal rodný list manželky, ktorý mám k dispozícii, tak sa tam nebude vyskytovať ani meno Marčulinec, ani Praženica.

Je nejaká iná možnosť ako doložiť príbuzenský pomer? A vlastne je nutné dokladať príbuzenský pomer aj na dokument z roku 1910?

Ďakujem za odpoveď
Áno, je to nutné, pretože ide o záznam zo živej matriky. Nemôžete doložiť príbuzenstvo cez nejakého bratranca, alebo strýka manželky, ktorý to priezvisko nosí, alebo by vedel aspoň sobášnym listom rodičov dokladovať príbuzenský pomer?
mitoxy
Aktívny člen
Aktívny člen

Tak nakoniec sa tento moj problem vyriesil stastnou nahodou. Pani matrikarka poznala dceru Lea Marculinca osobne, tak mi rovno do mailu napisala datum narodenia Lea. Nakoniec to ziskavanie rodneho listu svokrovej sesternice nebolo ani potrebne :D
Napísať odpoveď