bol som v Slovenskom banskom archíve v BŠ, odfotil som si z Knihy sluhov - baníkov svojich predkov ktorí pracovali ako baníci. Pokúsil som sa preložiť čo to šlo, ďalej si však neviem poradiť, buď neviem prečítať maďarčinu alebo preložiť.

Rád by som to pridal v plnom rozlíšení, no musel som to orezať aby jedna príloha bola menšia ako 2 MB.
Jedná sa o Jozefa Melagu zo Svätého Antola pri B.Š. Je to môjho starého otca , dedo jeho mamy, po mojej otcovej línii.
Takže preložené
339 strana , názov dvojstránky : a szolgalati konyv - kniha sluhov - Ján Melaga zapísaný do knihy 1898 roku, 31 v poradí, rímsko-katolík
szuletesi hely es ido - miesto a čas narodenia - Magyarország, Hontmegye, Szent. Antal. 1869, februára 22(Maďarsko, Hontiansky kraj, Svätý Antol.)
nad minosége neviem prečítať -
minosége - kvalita ? -felvett állandó bányásznak - najatý ako trvalý baník - dnes je to riadny prac. pomer , 44 krral - mám to preložiť ako koruny? (Akurát to viem že to bola jeho 2 týždňová výplata za prácu v bani - to mi spomenula paní v banskom archíve. )
dolgozótt- poznámka , že pracoval? že si to odpracoval?
helye - miesto - prvý riadok neviem prečítať - druhý je Károlý akna- šachta Karol.(moja poznámka ku šachte Karol - mne to však nesedí lebo v roku 1898 . 1.februára ako je napísane na druhej dvoj-stránke tá šachta už tri roky neexistovala- bola zrušená - pravdepodobne fáral do inej susednej šachty )
az ok. many - ? neviem prečítať
megnevezese - označenie? orvosi bizonyítvány, szuletesi bizonylat - lekárske potvrdenie , rodný list
athely eztetett - miesto kam fáral ?
a tak to pokračuje az dole, ten zápis má asi súvislosť , že kedy nastúpil na akú šachtu, či si odpracoval a kedy z nej vystúpil?
na konci prvej stránky je foly...... - pokračovanie zápisu Jozefa v knihe č. 16 na strane 132.
na ďalšej dvoj-stránke sú zápisy dátumov kedy fáral do šácht.
je tam záznam zo súkromia Jozefa , ale neviem to preložiť v hornom rámčeku
egybekelt Belovický - ženatý z Belovickou
szúl - rodič - Liskay Katarina (neviem prečo poznámka rodič- je to jeho manželka)
özvegy - vdova ? alebo on bol vdovec? preto si bral Belovickú? 23.11.1896?
deti ktoré mal. Ján - ale neviem prečo szul? asi chyba - prešktrnuté s Katarinou. narodený 1895 , a Anna 1897
Z toho vyplýva že Ján bol syn Kataríny Liskay, a Anna dcéra Belovickej.
a posledný stĺpec -megjegyzesek- poznámky
snažil som sa to preložiť ako som len vedel

poprosím Vás, pokúsite sa to preložiť?
ďakujem
Jozef