Hľadám sobáš Jána Jochmana a Márie Lapšanskej

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
petrak24
Dátum registrácie: 01 Jún 2017, 17:26

Dobrý deň. Potrebovala by som pomôcť so sobášom páru, ktorý som uviedla v predmete. Ich prvé dieťa sa narodilo v roku 1852 v Spišskej Novej Vsi. Neskôr sa pár sťahoval do Prešova a naposledy žil v Janove, okr. Prešov. V Censuse z roku 1869 je uvedený pôvod Jána a Márie - Levoča, pri úmrti Jána je ale uvedená Spišská Nová Ves. Hľadala som sobáše v matrikách Levoče, aj Spišskej Novej Vsi, ale nič som nenašla. Ján bol katolík narodený okolo r. 1820 a krsty, ktoré som našla sú z evanjelických matrík, to je ďalší problém, rozmýšľala som aj nad tým, že konvertoval na katolícku vieru. Budem veľmi vďačná , ak mi niekto poradí.

Census 1869: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1986782
Narodené detI: https://www.familysearch.org/search/rec ... ategory=on
homer
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 18 Feb 2013, 18:24
Predkovia z oblasti: Vrutky, Strba, Vikartovce

S velkou pravdepodobnostou pochadzaju obaja zo Spisskeho Stiavnika, kde su obe tieto mena v tomto obdobi bezne. Zbezne som prezrel sobasne matriky Spisskeho Stiavnika pred rokom 1852 a nenasiel som ich tam (ale odporucam prezriet este raz, mohol som prehliadnut). Ak ich nenajdete, odporucam obce okolo Stiavnika smerom na vychod - na Levocu a Spissku Novu Ves. Skuste aj Svabovce. Viac indicii by mohlo dat povolanie manzelov.
Hudzo
Dátum registrácie: 08 Feb 2016, 20:29
Predkovia z oblasti: Hudzík zo Spišského Štiavnika

Zdravím,

Ako osoba, ktorá sa zaoberá genealogiou Spišského Štiavnika určite vylučujem, že by boli zo Sp. Štiavnika. Uvedené priezviska sa nachádza často v okoli Spišskej Novej Vsi a Levoče. Odporúčal by som pozrieť obec Iliasovce. Myslím, že obec bola filiálkou Smižan. Takže skúste pozrieť matriky farnosti Smižany.

Vlado
homer
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 18 Feb 2013, 18:24
Predkovia z oblasti: Vrutky, Strba, Vikartovce

Respektujem vas nazor, ale vzhladom na to, ze obe tieto priezviska sa v Stiavniku v tomto obdobi vyskytuju, sa ich povod zo Stiavnika (obaja, alebo len jeden z nich) na 100% vylucit neda.
Napísať odpoveď