Rodný list od osemnástich

Staré matriky, digitalizácia, aké informácie nájdete v matrikách.
Fully
Dátum registrácie: 18 Aug 2018, 19:57
Predkovia z oblasti: Vyhne, Mojzesovo, Horné Štitáre, Veľké Bielice, Brezová pod Bradlom, Kremnica

Zdravím, chcel by som sa spýtať či mi na matrike môžu odmietnuť vydať rodný list na základe toho, že ešte nie som plnoletý, aj keď dokážem vydokladovať svoje príbuzenstvo. A ako je to potom v archívoch? Môže s tým aj tam byť problém?
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Fully napísal: 13 Aug 2020, 14:25 Zdravím, chcel by som sa spýtať či mi na matrike môžu odmietnuť vydať rodný list na základe toho, že ešte nie som plnoletý, aj keď dokážem vydokladovať svoje príbuzenstvo. A ako je to potom v archívoch? Môže s tým aj tam byť problém?
Keď som o vydanie matričných listín ako neplnoletý žiadal, nemali s tými matrikári nikdy žiaden problém. Podobne aj v archívoch je možné bádať po predkoch, podmienkou je preukázanie sa občianskym preukazom, teda osoby staršie ako 15 rokov môžu v archívoch študovať bez problémov.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Fully
Dátum registrácie: 18 Aug 2018, 19:57
Predkovia z oblasti: Vyhne, Mojzesovo, Horné Štitáre, Veľké Bielice, Brezová pod Bradlom, Kremnica

Ďakujem za odpoveď. Ja som sa informoval sprostredkovane skrz známu a bolo mi povedané, že „podľa zákona“ mi ho vydať nemôžu. Asi si to všade vnímajú inak :D
Napísať odpoveď